Ionela Dobrică: Mi-aș dori, ca romani, să fim mai uniți, mai toleranți, mai buni unul cu celălalt.
Ionela Dobrică: Mi-aș dori, ca romani, să fim mai uniți, mai toleranți, mai buni unul cu celălalt.
Are 27 de ani, a absolvit Universitatea Tehnică de Construcții București și a ocupat, vreme de un an, funcția de Subsecretar de stat în Ministerul Comunicațiilor. Face politică de șapte ani, activează în zona ONG și crede cu tărie în puterea generației tinere de a schimba România în bine.
Experiența în administrația centrală și implicarea în viața de partid au fost cele care i-au determinat pe liderii PSD să considere că merită să facă pasul în lumea mare a politicii. Vorbim despre Ionela Dobrică, presedinta TSD Buzău, candidata la Camera Deputaților la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016.
- Reporter: Ai intrat în politică acum sapte ani. Care a fost motivul pentru care ai făcut acest pas, mai ales că politica era considerată, până nu demult, un domeniu rezervat exclusiv bărbaților?
Am fost dintotdeauna conectată la cerințele generației mele și am simțit că trebuie să mă implic pentru a schimba lucrurile în bine. Daca stai pe margine si comentezi nu faci mare lucru. Câtă vreme nu te implici, fără doar și poate că vor decide alții pentru tine.
Am ales PSD pentru că nici un partid nu a avut vreodată o școală politică pentru tineri de anvergura TSD. Organizația noastră de tineret s-a restartat permanent, a ținut pasul cu vremurile, a deschis ușile pentru toți cei care au dorit să se implice și –poate cel mai important – a asigurat șansa femeii de a se afirma în politica mare.
- Reporter: Activezi de ani buni și în zona de ONG. Vorbește-ne despre realizările echipei tale.
În urmă cu un an, am pus bazele comunității „Cred în Buzău”, o initiativă a unui grup de tineri inimoși, dornici să ajute și să pună umărul la schimbarea aspectului urban. Am început cu grădinița unui bloc la care locuia prietenul cu care am pus bazele acestei echipe. Efectul a fost cel al bulgărelui de zăpadă. Acțiunea a avut atâta succes printre cetățeni, încât din ce în ce mai mulți tineri ni s-au alăturat, convinși că este de datoria lor să facă primul pas.
Aceste activități au venit tot ca urmare a nevoii de implicare în viața colectivității. De aceea, îmi place să cred că realizările noastre sunt, de fapt, ale întregii comunități din care facem parte. Trebuie să devenim voluntari în comunitățile noastre. Trebuie să cunoaștem și să preluăm problemele de acolo de unde ele apar, din comunitățile locale.
- Reporter: Candidatura ta presupune multe întâlniri cu alegătorii. Ce reacție au oamenii atunci când văd o văd pe Ionela Dobrică determinată să meargă să îi reprezinte în Parlament? Care sunt așteptările lor?
De 7 ani, eu bat la uși unde oamenii chiar imi deschid. Oamenii mă cunosc, pentru ei nu sunt o figura noua, pe care nu stiu de unde sa o ia asa cum sunt unii candidați pe locuri eligibile de la PNL. Sunt oameni cărora le stiu problemele si am incercat sa-i ajut inainte sa am vreo functie. Am fost in comunitățile lor la sărbători, dar mai ales la necazuri. Acum 5 ani, in plina iarna eram cu buldozerele pe care le-am adus in Săgeata și Smeeni sa scot oameni de sub nămeți.