INTAI AVIONUL… APOI AEROPORTUL…

Annelise Dinu

Titi Petre

Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene este sărbătorită, în fiecare an, la 20 iulie, când este prăznuit Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al piloţilor. În aceeaşi lună, Aurel Vlaicu efectua primul zbor complet cu un aeroplan de concepţie proprie pe teritoriul ţării noastre.

In preambul la aceasta dubla sarbatoare, vineri, la Buzau, in intersectia Aurora, la doar o suta de metri de cartierul Orizont si doua sute de metri de calul de otel, a avut loc ceremonia de sfintire a unui avion  L-39 ZA “Albatros”, amplasat în semn de recunoștință pentru marii piloți ai României, instruiți la Școala de Aviație de la Boboc. Ideea, a apartinut deputatului Marcel Ciolacu, dupa cum recunostea primarul Constantin Toma, in „pauza publicitara” din alocutiunea rostita in fata avionului. Ceremonia a culminat cu dezvelirea monumentului simbol pentru Buzău, urmată de o demonstrație de parașutism oferită de militari ai Centrului de instruire pentru ISR, parașutiști, operații speciale și JTAC ”General-maior Grigore Baștan” din Buzău.

Aceștia au executat un salt demonstrativ cu o parașută din categoria aripă dintr-o aeronavă cu viteză mare, de la înălțimea de 2.000 m și aterizare la punct fix.

Evenimentul s-a încheiat cu defilarea militarilor din Buzău și de la Boboc, și survolul elicopterelor și aeronavelor de la Boboc, IAK 52 și IAR 99 Șoim, surpriza fiind o aeronavă C 27 Spartan care a zburat la o înălțime foarte joasă, salutând mulțimea.

Prezent la manifestare, președintele Camerei Deputaților, deputatul Marcel Ciolacu, fiu de pilot de aviație, a declarat: „Sunt foarte mândru, sunt fiu de comandor, e normal, spiritul Buzăului să fie curajul și să dăm cât mai multe generații. Domnul primar a aruncat astăzi o provocare. Începem demersurile pentru un aeroport civil, lângă aeroportul militar, întâi de marfă cargo. O să începem demersurile, o să vorbim și cu doamna premier, și cu ministrul apărării. Erau începute anumite discuții și o să le continuăm.”, a spus deputatul Marcel Ciolacu.

„Se spune că sufletul unui oraș se regăsește cel mai bine în simbolurile sale. Un oraș fără simboluri este un oraș fără memorie, fără spirit și fără viață. Simbolurile au rolul de a uni comunitatea în jurul unor valori comune pe care le reprezintă și dau acel sentiment aparte de mândrie locală.

La Buzău avem deja Palatul Comunal, dar cred că era nevoie și de un simbol iacare să exprime felul de a fi al buzoienilor. Și aici mă gândesc în primul rând la curaj. Buzoienii sunt oameni curajoși, dar și oameni care își iubesc țara și traditiile ei. În județul nostru s-au format generații întregi de piloți și parașutiști militari, care au scris istorie în aviația militară și au reprezentat România cu cinste și onoare peste hotare.

De aceea cred că avionul care va veghea de astăzi orașul nostru reprezintă cel mai bine modul în care aviatorii și parașutiștii militari buzoieni și-au slujit țara de-a lungul timpului. Dar și un motiv de mândrie pentru fiecare buzoian! (…), a scris președintele Marcel Ciolacu pe Facebook.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings