HOTII PE SEAMA NEVAZATORILOR

Angajaţi ai companiei Siveco, printre care preşedintele companiei, Irina Socol, membrii unor fundaţii, dar şi funcţionari din Ministerul Educaţiei sunt implicaţi în frauda cu fonduri europene de la Asociaţia Nevăzătorilor din România (ANR).

Procurorii DNA au efectuat marţi 9 percheziţii în municipiile Bucureşti şi Buzău, ancheta vizând modul în care ANR a implementat un proiect cu finanţare comunitară intitulat “Integrarea pe piaţa muncii şi incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi vizuale printr-un program practic de formare în domeniul TIC”.

Din documentele anchetatorilor, rezultă că membrii echipei de management, respectiv Sergiu Radu Ruba (preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din România), Emil Dragomirescu (manager de program în cadrul SC Siveco România SA), Mircea Bucur (preşedinte al fundaţiei “Cartea Călătoare”, cu sediul în Focşani) şi Gabriela Mârze (contabil Siveco) au întocmit şi prezentat în cadrul proiectului documente care atestă cheltuieli fictive, în scopul obţinerii pe nedrept a rambursării sumei de aproximativ 2.800.000 lei (aferentă activităţilor nerealizate în fapt) din fonduri europene şi de la bugetul de stat.

Proiectul beneficia de o finanţare nerambursabilă în valoare totală de 9.270.700 lei, în urma unui contract semnat în anul 2010 de Organismul Intermediar pentru POS DRU Regiunea Sud-Est Brăila cu Asociaţia Nevăzătorilor din România (solicitant) în parteneriat cu fundaţia “Cartea Călătoare” şi Siveco.

Până în prezent, în cadrul proiectului s-au realizat plăţi în valoare totală de 4.844.000 lei (ultima în data de 12 iulie 2013), iar termenul de finalizare al acestuia a expirat în 30 septembrie 2013.

Proiectul prevedea realizarea unui program de formare specific persoanelor cu dizabilităţi, la care să participe 500 de persoane pentru iniţiere în utilizarea TIC şi 900 de persoane pentru utilizarea unor tehnologii specifice TIC.

Deşi termenul de finalizare al proiectului a expirat, o mare partea a activităţilor asumate de cele trei entităţi implicate nu au fost realizate şi nu pot face obiectul cererilor de rambursare a cheltuielilor.

Astfel, prima activitate eligibilă – cursul “iniţiere în utilizarea TIC pentru un număr de 500 persoane cu dizabilităţi”, prin formare clasică în sala de curs, s-a derulat conform cerinţelor asumate.

În schimb, trei cursuri cu tematica TIC mai avansată (editare şi administrare conţinut pentru internet, dezvoltare pagini de web şi testare şi evaluare aplicaţii web, fiecare adresându-se unui număr de 300 de cursanţi) nu au fost organizate/desfăşurate efectiv de către Siveco şi celelalte entităţi responsabile.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings