FORESTA, O NOUA PROVOCARE
Legat de Foresta Nehoiu se poate scrie o trilogie, mai ales in ceea ce priveste influientele politice si implicarea reala a unor indivizi alesi sa reprezinte Valea Buzaului in special si Buzaul in general. Niste indivizi care au pus la cale fel si fel de tertipuri sindicaliste si politice, indivizi care sareau de fund in sus si amenintau atunci cand un ziarist isi permitea sa scrie un articol nelaudativ depspre Foresta si Haissam.
Am fost printre ziaristii care nu s-au temut de cartea de vizita pe care se afla poza stilizata cu Turnurile Gemene ale World Trade Center din New York, carte de vizita cu care nelegiuitul prindea aripi in judetul Buzau.
Pana cand vom da pe fata cum s-au impartit afacerile din zona Nehoiu, cine sunt artizanii si care au fost interesele, prezentam cateva secvente de actualitate. Cititi cu atentie cele prezentate si, peste cativa ani, vom vorbi de o reimpartire teritoriala din zona Nehoiu.
Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) precizează, într-un comunicat de joi, că la 1 iunie 2005 lichidatorul judiciar al debitoarei SC Foresta Nehoiu SA, desemnat de către Tribunalul Bucureşti, a înregistrat tabelul definitiv al creanţelor împotriva averii debitoarei, valoarea totală fiind de 323.915.244.487 de lei (peste 32 milioane lei în prezent).
“Lichidatorul a inventariat, la data de 19 mai 2005, bunurile care erau înregistrate în evidenţa contabilă a debitoarei şi care urmau a fi evaluate şi valorificate prin licitaţie publică. Pentru reîntregirea patrimoniului SC Foresta Nehoiu SA, la data privatizării, lichidatorul judiciar a instituit sechestru asigurator asupra a 31 active înstrăinate în perioada 21 noiembrie 2001-10 noiembrie 2004. Măsura a fost transmisă Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Buzău pentru înregistrarea în Cartea Funciară”, se arată în documentul citat.
De asemenea, la Tribunalul Bucureşti, au fost formulate cereri de anulare a tuturor contractelor de vânzare-cumpărare (terenuri, construcţii, utilaje) încheiate în cei trei ani anterior deschiderii procedurii prevăzută de Legea nr 64/1995 privind procedura reorganizării judiciare şi a falimentului . “Aceste cereri sunt în curs de soluţionare de către judecătorul sindic, în cadrul aceleiaşi proceduri prevăzute de Legea nr.64/1995 republicată şi modificată”, mai spun anchetatorii.
În final, se va proceda la evaluarea activelor şi scoaterea lor la vânzare prin licitaţie publică, sumele astfel obţinute urmând a fi destinate în totalitate pentru achitarea datoriilor către creditori, după ce instanţa de judecată va dispune anularea contractelor frauduloase, precizează DIICOT.
În dosarul “Foresta Nehoiu”, Omar Hayssam a fost condamnat definitiv de către instanţa supremă, în iunie 2010, la trei ani de închisoare, după ce instanţele inferioare dispuseseră achitarea lui şi a celorlalţi inculpaţi.
Hayssam a fost acuzat că a încheiat contractul de privatizare a societăţii Foresta SA Nehoiu (judeţul Buzău) şi apoi, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie şi împreună cu Gheorghe Iosif, vicepreşedinte al Consiliului, a dispus, în octombrie 2001-iulie 2004, vânzarea activelor societăţii, mai ales terenuri.
Mohamad Omar şi El Assal Emil Raja au fost condamnaţi la doi ani de închisoare cu executare, iar Gheorghe Iosif, judecat pentru crimă organizată şi bancrută frauduloasă, şi Carmen Marilena Popa, judecată pentru fals intelectual, au fost condamnaţi la doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei şi interzicerea unor drepturi, respectiv şase luni de închisoare cu suspendare.