EVAZIONISTI DE 500 000, RETINUTI DE POLITISTI

Patru bucureşteni şi un buzoian sunt suspectaţi că ar fi înfiinţat o societate comercială în scopul sustragerii evazionistide la plata obligaţiilor către bugetul statului, prin operaţiunile derulate /Valoarea prejudiciului cauzat este estimată la peste 1.900.000 de lei

Ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău, sub supravegherea procurorului de caz de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău, au extins cercetările în cauza privind un buzoian în vârstă de 35 de ani, reţinut pentru evaziune fiscală şi au început urmărirea împotriva altor patru suspecţi – o femeie de 38 de ani, un tânăr de 28 de ani şi doi bărbaţi în vârstă de 37 de ani, toţi din Bucureşti – sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, respectiv complicitate la evaziune fiscală.

La data de 14 noiembrie a.c., poliţişti din cadrul IPJ Buzău – Serviciul de Investigare a Fraudelor, în baza autorizaţiilor emise de Tribunalul Buzău, au efectuat 3 percheziţii pe raza municipiilor Bucureşti şi Buzău, la domiciliile suspecţilor.

Poliţiştii au identificat şi ridicat în vederea continuării cercetărilor documente de evidenţă contabilă ale mai multor societăţi implicate în cauză, iar trei suspecţi au fost conduşi la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău.

Femeia în vârstă de 38 de ani şi tânărul de 28 de ani sunt suspectaţi că, având complicitatea unuia dintre bărbaţii de 37 de ani, l-ar fi convins pe buzoianul de 35 de ani să înfiinţeze o societate comercială în scopul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală.

În perioada 2012-2013, suspecţii ar fi efectuat, astfel, achiziţii intracomunitare de mărfuri alimentare şi nealimentare de la diverşi parteneri din Bulgaria, Polonia, Germania, Italia, Olanda şi Grecia, în valoare totală de 7.309.915 lei, marfa fiind vândută către agenţi economici de pe raza municipiului Bucureşti fără a evidenţia în contabilitatea societăţii operaţiunile derulate.

Totodată, societatea în cauză ar fi funcţionat la un sediu declarat fictiv, fără a avea angajaţi ori bunuri mobile sau imobile, iar suspecţii ar fi declarat în decontul de TVA al firmei operaţiuni comerciale fictive derulate cu o societate comercială din Bulgaria în valoare de 3.771.136 de lei, în scopul justificării în contabilitate a intrării mărfii şi a diminuării obligaţiei de plată privind TVA, rezultând astfel TVA colectată sustrasă de la plata către bugetul de stat.

Pe parcursul cercetărilor efectuate de poliţişti, a rezultat că buzoianul în vârstă de 35 de ani nu ar fi avut angajate persoane în firma înfiinţată în anul 2012 şi nu ar fi deţinut niciun fel de active circulante sau imobilizate.

Acesta este suspectat că, în schimbul unor sume de bani fără o provenienţă sau justificare legală, trebuia să aplice unele semnături cu ocazia desigilării, de către organele vamale şi Garda Financiară, a mărfii importată intracomunitar. Ulterior, marfa pleca la Bucureşti, unde era valorificată în condiţii necunoscute.

Valoarea totală a prejudiciului care ar fi fost produs de către suspecţi a fost estimată la 1.914.766 de lei, din care 231.003 lei impozit pe profit şi 1.683.763 de lei TVA.

La data de 30 octombrie a.c., poliţiştii de investigare a fraudelor au luat măsura reţinerii faţă de buzoianul în vârstă de 35 de ani, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, procurorul de caz dispunând ulterior măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara, pentru o perioadă de 30 de zile.

În ziua de 14 noiembrie a.c., poliţiştii i-au reţinut, pentru 24 de ore, şi pe suspecţii în vârstă de 28 şi 37 de ani, aceştia urmând a fi prezentaţi Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, cu propunerea de punere în mişcare a acţiunii penale şi sesizarea instanţei în vederea arestării.

Cercetările sunt continuate în vederea documentării tuturor aspectelor cauzei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings