EROIII NOSTRI DE CE NU SUNT EROI ?

 

   S-au scurs 15 ani de la tragedia de la Mihailesti! Unii au si uitat ce s-a intamplat atunci! Altii, in speta pompierii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Neron Lupaşcu”, nu si-au uitat colegii isi omagiaza eroiii si pe platourile fiecărei subunităţi de pompieri din județ va fi ţinut un moment de reculegere, timp în care semnalele luminoase şi sirenele autospecialelor de intervenţie vor da onorul  aducând un omagiu celor care au fost: maior post mortem – Mihalache Doru-Mihai, sublocotenent post mortem – Necula Romeo, sublocotenent post mortem – Manta Valentin Cezar, sublocotenent post mortem – Jianu Nicolae, sublocotenent post mortem – Stan Silviu, sublocotenent post mortem – Medeleanu Georgian, sublocotenent post mortem – Oprea Florentin Valentin.

 Despre EROII din presa s-a vorbit, s-au facut onoruri si promisiuni, dar am ramas la promisiunilie din 2004. De ce ? Mai intai voi reda intocmai articolul publicat la comemorarea a zece ani de la disparitia colegilor nostri ELENA POPESCU si IONUT BARBU:

     <<Vineri, 21 mai 2004, ora 17.00.  Elena Popescu, prezenta la Radio Campus, ultimul buletin de stiri al zilei. Nimeni nu banuia ca era si ultimul buletin de stiri pentru ea. Ce a urmat ? Distractie pe toata linia. Doar era ziua Elenei. Toti reporterii si redactorii de la Radio Campus, Viata Buzaului, TVR si National TV  i-au fost alaturi Elenei, iar ea a fost intr-o forma de zile mari. Oricum, nu a lipsit nici proba darurilor primite de la colegi. Si nu au fost putine. Pentru ca toata lumea noastra era atasata de Elena. Nu este niciun fel de exagerare si spun asta pentru ca:

–          Elena avea o voce de exceptie – putini stiu ca a refuzat oferta unui post de radio central;

–          Elena era o profesionista, alaturi de Eugen Zavoianu fiind autoarea unor reportaje exceptionale, difuzate la Radio Campus si publicate in Viata Buzaului;

–          Elena era o fiinta extraordinara, nu stia sa spuna NU; stia doar sa puna suflet in tot ceea ce facea, lasand partea materiala la aprecierea celorlalti;

–          Elena avea cea mai frumoasa familie: familia formata din redactiile prezentate mai sus.

 

Duminica, 23 mai, ora 11.00 .

     Am trecut prin redactie. Elena lucra la materialele pentru luni. Am discutat vreme de vreo jumatate de ceas si am pus la punct cateva detalii legate de un reportaj, dar si altele ce se refereau la activitatea editoriala din saptamana care urma. Printre altele, i-am adresat rugamintea ca, la ora 17.00, sa mearga la o intrunire electorala din cartierul Dorobanti. Si-a cerut scuze ca nu poate sa participe. Motivul? Frigiderul era gol si urma sa plece acasa, la Ramincu Sarat, unde o astepta mama pentru a „face plinul”.

Pe la ora 12 fara un sfert, la redactie a venit Gheorghe Negoita, candidat la postul de primar din partea PER. Candidatul ne-a prezentat cateva fotografii, dar si aspecte din campania electorala care era in plina desfasurare. Am plecat pe la 12 si un sfert. Elena a ramas in redactie sa termine discutia cu Gheorghe Negoita…

 

Luni, 24 mai, ora 5.50 – o bubuitura puternica a dat desteptarea buzoienilor…

                       ora 5.55 – ma suna plangand Doru Ionita: „ Titi, l-am gasit pe Ionut, e mort, dar nu o gasesc pe Elena”

M-am urcat imediat in masina si am plecat la Mihailesti…M-am intors la redactie in jurul orei 9.00. Am vazut cea mai impresionanta atmosfera. Toti colegii plangeau la intrarea in cladire si asteptau sa le spun ca Elena si Ionut sunt in viata…  Dana Mocanu a fost singura colega care a mai avut puterea sa vina in fata microfonului si sa le vorbeasca buzoienilor despre tragedia de la Mihailesti.

 Ei au cazut la datorie

Ziaristii Elena Popescu, in varsta de 26 de ani, si Ionut Barbu, 25 de ani, corespondenti ai Antenei 1, si-au pierdut viata luni dimineata, in timp ce filmau tragicul accident petrecut la Mihailesti.
Elena si Ionut au fost printre primii ziaristi aflati la Mihailesti si s-au apropiat de locul accidentului din dorinta ca imaginile sa reflecte cat mai bine cele intamplate. Numele celor doi vor figura de acum pe nenumaratele liste cu ziaristii care au murit la datorie.
Elena Popescu s-a nascut la Ramnicu Sarat, judetul Buzau, la 28 noiembrie 1977. Ea era redactor-sef la Radio Campus si, de o luna, corespondent al Antenei 1. Absolventa a Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative, Facultatea de Stiinte Politice, Elena avea ca hobby-uri muzica, lectura si calatoriile.
Ionut Barbu s-a nascut la Buzau la 12 octombrie 1978. Era corespondent al Antenei 1 din 2003 si absolvise Universitatea Politehnica din Bucuresti.

Ionut era un tanar extrem de linistit. Avea bun simt cu carul. Era si un profesionist. Stia sa-si faca meseria fara sa-si dea aere, fara fite. Lucra asa cum trebuie sa lucreze un jurnalist: cu modestie si cu sufletul. Acum, dupa zece ani, mi-aduc aminte cu placere de materialele filmate, exceptional de bine, pentru doua anchete jurnalistice.

Ei au avut noroc

Ziaristul Vali Gheorghe, de la ProTV Buzau, a scapat ca prin minune cu viata din deflagratia de la Mihailesti. soldata cu 18 morti si 11 raniti.
Vali Gheorghe, considerat „ziaristul care ajunge primul“, a avut probleme cu o caseta. Luni dimineata, putin dupa ora 5,00, Vali a avut o conversatie mai dura cu soferul Florin Carcu, care uitase sa ia seara o caseta noua. A fost nevoit sa-l trimita inapoi la studio pentru a-i aduce caseta, dar intarzierea s-a dovedit a fi salvatoare pentru ei. Astfel, Vali Gheorghe avea sa ajunga al doilea, la 2-3 minute dupa colegii de la Antena 1.

Echipa TVR formata din Antonia Ionita si Doru Ionita a scapat tot dintr-o intamplare, sa-i spunem fericita. Inainte de a iesi din Buzau, cei doi au oprit doua- trei minute sa cumpere gogosi. Au fost cele mai norocoase minute din viata lor deoarece, cand ei intrau in Mihailesti, in partea cealalta satului s-a produs explozia.

Echipa National TV compusa din Eugen Zavoianu si Bogdan Vladoiu a avut parte de cafeaua norocoasa. Cei doi au oprit sa-si cumpere cafea, au poposit pentru a sorbi cate o gura din licoare si asa au scapat cu viata, minutele de intarziere insemnand fentarea ceasului rau.

Sa nu ne oprim aici…

Nu am exagerat deloc atunci cand le-am prezentat capacitatile jurnalistice si profilul uman care-i caracterizau pe Elena Popescu si Ionut Barbu. Poate ca am spus prea putin sau in prea putine cuvinte. Jurnalisti ca cei doi, o spun cu mare sinceritate, prea putini mai gasesti prin lumea pestrita a condeierilor autohtoni.  S-au facut cateva chestiuni frumoase in amintirea celor doi, insa prea putin. Si asta pentru ca multi vorbesc, insa prea putini i-au cunoscut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings