Duminica Sfintilor Romani
Sfintii sunt prietenii lui Dumnezeu, iar aceasta este duminica in care proorocii, mucenicii, marturisitorii, sfintitii, pustnicii si toti aceia cunoscutii si necunoscutii sunt cinstiti in bisericile crestine ortodoxe. Prin sfinti cerem ajutor de la Dumnezeu si ii cinstim pe fiecare in parte in zilele lor: “Laudati pe Dumnezeu intru sfintii Lui” (Psalmi 159, 1). Ei sunt modele de imitat in viata, ca ci ei au urmat intru totul lui Iisus. S-au rugat , s-au smerit, au aparat credinta si invatatura crestina, au aparat orase, tari, au vindecat bolnavi prin bunavointa lui Dumnezeu, au indreptat pe multi pe calea credintei adevarate, in cateva cuvinte au urmat intru totul lui Hristos: “Oricine va marturisi pentru Mine inaintea oamenilor, marturisi-voi si Eu pentru el inaintea Tatalui Meu, Care este in Ceruri. Iar cel ce se leapada de Mine inaintea oamenilor si Eu Ma voi lepada de el inaintea Tatalui Meu, Care este in Ceruri” (Matei 10, 32 – 33).
Toti sfintii se roaga pentru noi in cer si pe pamant, aud rugaciunile noastre si le duc lui Dumnezeu: “si cand a luat cartea, cele patru fiinte si cei douazeci si patru de batrani au cazut inaintea Mielului, avand fiecare alauta si cupe de aur pline de tamaie, care sunt rugaciunile sfintilor”(Apocalipsa 5, 8).
Frati crestini este datoria noastra de a ne ruga, de a cinsti si de a chema ajutorul sfantului lui Dumnezeu al carui nume il purtam. Daca poate mult rugaciunea staruitoare a unui drept care se roaga: “marturisiti-va deci unul altuia pacatele si va rugati unul pentru altul, ca sa va vindecati, ca mult poate rugaciunea staruitoare a dreptului” (Epistola Sfantului Apostol Iacov 5, 16), atunci cat poate rugaciunea a milioane de sfinti inaintea lui Dumnezeu, care L-au marturisit inaintea oamenilor si si-au pus sufletul pentru El?
Biserica Ortodoxa Romana, din cauza vitregiilor veacului nu a canonizat multi sfinti, dar credinciosii aveau in inima lor pe cei care i-au ajutat, i-au cinstit dupa cuviinta si apoi Biserica i-a recunoscut mai tarziu. Insa este de stiu ca avem si noi, din mila lui Dumnezeu, un numar mare de sfinti, preoti alesi, ierarhi purtatori de Hristos, voievozi aparatori ai credintei crestine, in frunte cu Stefan cel Mare, domnul martir Constantin Brancoveanu si multi osteni martiri, care s-au jertfit pentru a apara credinta ortodoxa pe pamantul tarii noastre.
Biserica lui Hristos este Biserica sfintilor si a martirilor. Ea a fost intemeiata pe jertfa lui Dumnezeu de pe Cruce, pa invatatura Apostolilor si pe sangele a peste zeci de milioane de martiri. Biserica mereu a nascut si a fost slujita de sfinti, pastori cat mai sfinti si crestini cu viata sfanta.
Mihail Neicu