Duminica a 4-a din Postul Pastelui

Aceasta Sfanta Evanghelie este una din cele mai importante periscope ce se citesc in biserica, deoareceiubirea aproapelui minimalizeaza virtutiile noastre: omenia, iubirea celor dragi, cinstea si dreptatea. Mantuitorul Hristos zice: “Precum voiti sa va faca voua oamenii, faceti si voi asemenea” (Luca 6, 3). Acest verset este reflexia expresiei: “ceea ce nu-ti place, altuia nu-i face”, verset care ne invita la un crestinism pozitiv si lucrator, savarsind noi mai intai ceea ce am dori sa primim de la cei din jurul nostru. Aceasta este omenia.

Daca iubiti pe cei ce va iubesc pe voi, ce rasplata aveti? Caci si pacatosi fac acelasi lucru” (Luca 6, 32), aici Mantuitorul ne vorbeste de iubirea fireasca, ca oricine isi iubeste parinti, sau sotul sotia, prietenii sau parintii copii, toti facem la fel, dar ca sa te lasi pe tine si sa dai totul ca sa fie binei celui pe care nu-l cunosti, atunci sacrificiul tau se vede altfel.

Iubiti pe vrasmasii vostri si faceti bine si dati cu imprumut, fara sa nadajduiti nimic in schimb, si rasplata voastra va fi multa si veti fi fiii Celui PreaInalt, caci El este bun si cu cei rai si neingaduitori” (Luca 6, 35). Trairea in Hristos nu inseamna numai o viata convenabila si comoda, ea vine cu o porunca grea: “Iubiti pe vrajmasii vostri” (Luca 6, 35; Matei 5, 44). Crestinii sunt singurii care au aceasta regula, acest inalt standard. Evreii spun: “Sa iubesti pe aproapele tau si sa urasti pe vrasmasul tau” (Matei 5, 43), iar musulmanii propovaduiesc razboiul sfant.

Hristos insasi ne-a dat exemplu de iubire cand a fost arestat palmuit, scuipat, batut, hulit, batjocorit. Stim cu totii, din viata personala, ca este greu macar san e mai uitam la persoana care ne-a jignit, sau gresit, dar sa o mai si iubim ca pe noi insine. Totusi avem astazi in Evanghelie aceasta porunca. Sfantul Stefan in momentul cand a fost batut cu pietre se ruga si zicea: “Doamne, nu le socoti lor pacatul acesta” (Faptele Apostolilor 7, 60).

Mantuitorul ne indeamna la mila pentru cei ce ne gresesc, la compasiune pentru nestiinta si nesabuinta lor. In loc sa lasam frau liber maniei sau a razbunarii, ne indeamna la toleranta.

Mihail Neicu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings