Duminica a 2 – a din Postul Pastelui

Sfantul Grigorie Palama (n.1296 – d. 1359) este cunoscut ca promotor al isihasmului, el preia si imbogatestegrigorie palama practica rugaciunii inimii sau a mintii: “Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul”.

Se cheama rugaciune inimii, caci “din inima ies gandurile rele” (Matei 15, 19). Cu cat inima este mai pamanteasca, mai aproape de dulcetile lumii sin u de cuvintele lui Dumnezeu, cu atat este mai greu ca gandurile binecuvantate sa isi faca loc in mintea omului. Gandurile pacatoase sunt impotriviri ale voii lui Dumnezeu si actioneaza in mintea omului cu sau fara voia acestuia. Mintea noastra este intr-o continua miscare, ori produce ea gandurile, ori este bombardata de factori din exterior.

Dar ca mintea sa nu mai fie provocata de factori daunatori, necrestinesti si nedrepti, se recomada scurta rugaciune care ii face loc linistii in inima, “Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma”.

Exista si ganduri bune, ganduri curate venite de la Dumnezeu sau de la Sfinti, care-l indeamna pe om la pocainta, il mangaie in incercari si il indeamna spre: ”descoperirea adancului Dumnezeirii” (I Corinteni 2, 10). Gandurile zboara pe langa noi ca mustele, este datoria noastra sa le lasam pe cele bune in mintea si inima noastra. De aceea cand zice Mantuitorul: “Oricine se uita la femeie, poftind-o, a si savarsit adulter cu ea in inima lui” (Matei 5, 28).

Un cuvios spunea: ”Sa nu te razvratesti impotriva nici unei judecati nedrepte care vine asupra ta, nici macar in sinea ta. Acesta este un lucru rau! Raul incepe de la gandurile rele. Cand te amarasti si te razvratesti, fie si numai in gand, iti pierzi asezarea duhovniceasca. Il impiedici pe Duhul Sfant sa lucreze si ingadui diavolului sa facă un rau inca si mai mare. Tu totdeauna sa te rogi, sa iubesti si sa ierti, alungand din tine orice gand rau”.

Gandurile care intra zilnic in mintea noastra sunt de ordinul miilor. Cele mai multe dintre acestea sunt ganduri desarte, necurate, pacatoase. Cel viclean stie foarte bine cum sa-si faca treaba, imprastiind tot felul de ganduri. Responsabilitatea noastra pentru acestea începe din momentul in care ne dam consimtamantul fată de ele, adica atunci cand le punem in aplicare. Fiecare om se va confrunta cu gandurile sale in functie de starea duhovniceasca in care se afla. Mai exact, cei care au ajuns pe o inaltă treapta duhovniceasca, dobandind cunoasterea perfecta a propriilor lor ganduri, nu vor fi vatamati de contactul cu acestea. Pentru un novice in cele duhovnicesti, insa, consimtamantul fata de un gand pacatos poate deveni extrem de vatamator.

Cel care se nevoieste din punct de vedere spiritual va cauta sa-si spovedeasca gandurile care nu-i dau pace, cele pe care singur nu le poate indeparta din mintea sa. Sf Ioan Sinaitul ne indeamna in lucrarea sa Scara sa ii biciuim pe vrajmasi cu numele lui Iisus. Nu exista arma mai eficienta in lupta cu diavolul decat rugaciunea lui Iisus rostita cu inima indurerata.

Mihail Neicu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings