Dr.Karmencita Pricop: sunt un om de echipa
Medicul primar de medicină internă Karmencita Pricop face parte din categoria personalităţilor reprezentative ale judeţului. Ca medic, este apreciată unanim de către pacienți, iar ca manager se situează în grupa restrânsă a femeilor de succes.
Este alături de politicieni la punerea în practică a programelor legate de probleme sociale şi de sănătate. Anul acesta, dr. Karmencita Pricop candidează din partea PSD pentru un post de deputat în Parlamentul României.
- De ce ați ales să candidați la alegerile parlamentare de anul acesta?
Candidez pe listele PSD la Camera Deputaților întrucât cred că experiența pe care am căpătat-o atât din activitatea mea de medic, cât și din cea de manager, – după cum ați spus dumneavoastră -, completată de activitatea ca membru PSD , mă pot recomanda ca pe un reprezentant serios, corect și cinstit al buzoienilor. Sunt un om de echipă, am lucrat și lucrez în echipă, sunt în permanent contact cu oamenii și știu care le sunt asteptările.
- Sunteți un medic experimentat și știți ceea ce merge bine, dar mai ales ceea ce merge rău în acest domeniu. Care sunt problemele actualului sistem și ce ar trebui să schimbe viitorul guvern?
Problemele sistemului sanitar pornesc de la cel puțin două cause: subfinantarea și numărul scăzut al medicilor. În programul său de guvernare, PSD acordă o importantă relevantă sănătății, care, după părerea mea, este politică de stat, acesta având obligația de a găsi căi pentru asigurarea sănătății tuturor cetățenilor săi.
Plecând de la cele doua probleme, cred că trebuiesc găsite soluții pentru a le surmonta. O cale de a creste finanțarea sistemului sanitar ar fi fondurile europene și cred că aceasta este o resursă de care pot beneficia atât unitățile medicale spitalicești, cât și cabinetele medicale. Trebuie lucrat mai mult însă în găsirea modalităților de accesare a lor în măsura mult mai mare. Este doar un aspect al problemei.
3. Ne confruntăm cu o criză acută de personal medical. Care sunt măsurile prin care ați putea să îi atrageți pe tinerii medici la Buzău și să îi păstrați în țară pe cei care aleg să plece?
În ceea ce privește lipsa acută de medici, motivele pentru care aceștia aleg să-și desfășoare activitatea în afara țării sunt multe. Bineînțeles că remunerația este unul din motive, dar lipsa aparaturii medicale de performanță, felul în care arată locurile lor de muncă, faptul ca meseria de medic nu mai este considerată elita meseriilor, respectul față de purtătorii halatelor albe scăzând mult în ultimii ani, toate contribuie la luarea deciziei de de a pleca, din păcate, în Vest.
Noua guvernare va fi nevoită sa facă fata acestei situații și , măcar parțial , sa o rezolve ! Sunt convinsă ca , dacă soluțiile vor fi viabile , interesante și atractive pe toate planurile – financiar , profesional , social – mulți dintre tinerii noștri medici s-ar întoarce langa familiile , prietenii, colegii lor din țara .
Buzăul a avut medici buni ! Am avut privilegiul de a cunoaște o mare parte din ei ! Dar și generația tânăra este reprezentata cu onoare , cunosc o parte din ei și vă asigur că merită tot respectul! Doar că numeric sunt puțini!.. Pentru a ne rămâne medicii în țară, este nevoie să dăm importanța cuvenită acestei probleme și să existe voință politică pentru rezolvare ei.
- De ce ar trebui ca românii să voteze PSD la alegerile din 11 decembrie 2016?
Cred că românii vor vota PSD la aceste alegeri pentru că suntme un partid cu mesaj clar de încurajare a dezvoltării economice, de reducere a fiscalității, de seriozitate și de încredere în România și în propriile noastre puteri.
Dintre toate partidele şi formaţiunile politice existente în România, Partidul Social Democrat a ştiut cel mai bine să-şi atragă de partea sa tinerii, pe care i-a promovat în funcţii importante, fie în administraţia publică locală, – preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene, primari şi viceprimari -, cât şi centrală: miniştri, secretari de stat, directori.
Rolul nostru este, în primul rând, acela de a asigura un trai mai bun și, în același timp, o continuitate între generații. Indiferent de vârstă, învățăm în mod constant atât în plan politic, cât și în plan profesional.