DILEMELE PRIMARULUI TOMA IN CELE TREI MII de zile la PRIMARIE

Asa a fost inainte

Inginerul Constantin Toma are o poveste despre viata extrem de interesanta, poveste pe care o spune  degajat şi îşi descrie acţiunile ca fiind reacţii firesti în împrejurarile date. În 1990 rămâne fara loc de muncă şi este “nevoit” să se apuce de cultivat. El a fost “nevoit” să isi faca firmă “nu ca sa devină patron , ci pentru ca nu avea un loc de munca şi nu era nimeni să îl angajeze pe vremea aceea”. Aşadar a acţionat astfel în conditiile oferite de întâmplari, de condiţiile în care “ne-am trezit patru mii de oameni fără loc de muncă”. Milionarul oferă detalii despre cum anume a început prima sa afacere, iar fiind un copil crescut “la ţară” în povestea sa au loc efortul fizic şi implicarea personală.  “Am luat un strung de la Cooperativa în lichidare, o maşină de frezat şi una de găurit. Le-am luat foarte ieftin. Am cumpărat materiale foarte ieftine de la fostele baze de aprovizionare şi cu foşti angajaţi de la fabrică am început să facem căruţe vreun an şi jumătate. Ne-am dat seama foarte repede că nu acesta era viitorul şi am căutat să facem tot felul de lucruri, inclusiv garduri pentru cimitire, garduri pentru curte”. A urmat o poveste de succes si apoi un declin de rasunet. Ce a urmat?

  In aceeasi perioada a lui 1990, Inginerul Nicolae Vasilescu, unul dintre cei mai puternici directori din judet, omul care a dus Directia Judeteana de Drumuri si Poduri Buzau la nivelul cel mai inalt din tara, omul care a ajutat Gloria de doua ori sa paseasca in  prima divizie a tarii,  a fost considerat un ghimpe comunist si inalta conducerea a decis sa se descotoroseasca de serviciile dumnealui. A urmat o perioada de tacere si inhibitie, pentru ca dupa cateva luni, un grup de prieteni sa-l convinga sa-si deschida o firma de constructii. Dupa cativa ani de munca, firma lui Nicolae Vasilescu era recunoscuta international si era una dintre cele mai puternice din Romania…

Revenind la povestea inginerului Toma, dupa declinul inregistrat in anii 2014-2015, intrase intr-o stare similara cu a inginerului Nicolae Vasilescu din anii 1990.

Similitudinea consta in faptul ca cei doi ingineri, ajutati de prieteni, si-au vazut visul implinit pentru ei si pentru comunitate!

 Ce  a facut dupa, dar si cum a trecut peste perioada nefasta, gasiti in cel mai lung interviu de care a avut parte in ultimii 30 de ani.

 

DILEMELE PRIMARULUI TOMA IN CELE TREI MII de zile la PRIMARIE

„Cinci zile de concediu intr-un mandat”

Reporter: Cum va simtiti dupa 3 000 de zile (sau cel putin 30 000 de ore) petrecute in Primaria Buzau, nu numai in slujba si interesul cetateanului cu buletin de Buzau, dar si a cetatenului, indiferent de natie, aflat in vizita ori tranazit ?

Primar Constantin Toma: După 4 ani și 4 luni (mai puțin 5 zile – concediu de odihnă), chiar am o anumită satisfacție că am reușit să reînvii speranța oamenilor că Buzăul poate deveni un oraș de top în România.

 Reporter: Regretati vreuna dintre masurile luate in primul an al primului mandat ?

Primar Constantin Toma: Nu regret nici una din măsurile luate în timpul acestui mandat, chiar dacă unele mi-au adus destule neplăceri, inclusiv în plan personal.

 Reporter: Daca s-ar face un opis cu obiectivele bifate zilnic sub „patronajul” dumneavoastra, cu siguranta ar fi nevoie de un biblioraft doldora de dosare de incopciat. Care este proiectul dumneavoastra de suflet cu care va mandriti cel mai mult ?

Primar Constantin Toma: Proiectul meu de suflet este că am determinat viziunea de dezvoltare a acestui oraș până în 2030, adică ,,Buzăul – oraș magnet”, cu misiunea de a obține așa de multă atractivitate și competitivitate buzoiană, pentru investitori și pentru vizitatori, astfel încât Buzăul să devină unul dintre cele mai importante orașe din România.

Fără excepție, tot ceea ce s-a întâmplat și se va întâmpla în acest oraș, trebuie să se încadreze în viziune și misiune!

„Proiecte fara clasament”

Reporter: Puteti face un TOP 10 al proiectelor puse in aplicare ?

Primar Constantin Toma: Voi nominaliza 10 proiecte deja realizate, fără a încerca să le pun neapărat într-un clasament.

-Educație – platforma electronică de management educațional, Adservio, introdusă absolut în toate școlile, încă de la începutul anului școlar din 2019, fiind primii din România la acest capitol;

-Dezvoltarea brandului de loc ,,Buzău – oraș deschis”, cu rolul de a ghida cum Buzăul inspiră, acționează, animă și oferă experiențe pozitive pentru locuitorii săi, investitori și vizitatori;

-Realizarea proiectului de sărbătorire a Centenarului, cel mai complet și complex proiect din toată România, care a însemnat 120 de evenimente, dintre care aș enumera:

-Realizarea complexului Calea Eroilor

-Reabilitarea marelui patriot buzoian, Alexandru Marghiloman

-Realizarea proiectului de refacere a falezei de pe Nistru, din fața cetății lui Ștefan cel Mare, de la Soroca (Republica Moldova), oraș înfrățit cu Buzăul

-Reabilitarea a 140 de străzi din care și ultimele 56 de străzi de pământ

-Înființarea Festivalului Național Concurs de Muzică Populară ,,Benone Sinulescu” și ținerea în premieră, la Buzău, a Finalei Naționale Eurovision

-Înființarea Băncii Naționale de Gene pentru legumicultură, floricultură, plante aromatice și medicinale

-Reînființarea clubului Gloria Buzău, în 2017, ca și club municipal și obținerea celui mai important rezultat din istoria sportivă a municipiului Buzău:

-Participarea unei echipe în cupele europene – echipa de handbal fete

-Preluarea Pădurii Crâng, în proprietatea municipiului Buzău, prin Legea 220/2018

-Relansarea transportului în comun în municipiul Buzău și încă în 48 de localități din vecinătatea Buzăului, prin achiziția a 110 autobuze

-Îmbunătățirea serviciilor Primăriei și a comunicării cu buzoienii. S-a implementat sistemul de management Kaizen (îmbunătățire continuă), ce a condus la economii de peste 500 de ani, economie de timp pentru cetățenii buzoieni ce au apelat la serviciile Primăriei, reducându-se timpii de răspuns la solicitări între 30% și 90%; iar în ceea ce privește comunicarea am reușit prin cele două aplicații, respectiv pagina mea de Facebook și buzaucityreport.ro, la care răspund personal, să realizez, probabil, cea mai bună comunicare între un primar și cetățenii unui oraș, din toată România; de asemenea nu am renunțat la sistemele clasice de comunicare, față în față, atât la biroul meu, cât mai ales pe teren, în tot orașul, unde m-am deplasat foarte des.

 Reporter: Dar un TOP 10 al proiectelor pe care ati fost nevoit sa le abandonati ?

Primar Constantin Toma: Nu am abandonat nici un proiect până acum și mă ,,bat”  în continuare să le punem în operă. Cea mai mare dezamăgire  rămâne nedezvoltarea proiectului ,,Banca de Gene pentru legumicultură, floricultură, plante aromatice și medicinale, prin blocarea lui de Ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

 

Veniturile Primariei au crescut considerabil

Reporter: Dupa  30 000 de ore de munca puteti spune cat de mult s-a cuantificat registrul economic al municipiului ?

Primar Constantin Toma: Influența primarului este, în primul rând, asupra dezvoltării economiei unei localități. Dacă vom face Buzăul cât mai atractiv și competitiv, vom reuși să păstrăm și să atragem investitorii, dacă nu, orașul și locuitorii săi vor avea mult de suferit.

Sper ca după Covid să se reia creșterea economică a orașului. 95% din banii Primăriei vin de la firme, iar veniturile Primăriei, începând din 2016, au crescut aproape exponențial, de la 44 de milioane de euro, la cca. 70 de milioane de euro, în 2020.

 

Educatia, principalul stalp de dezvoltare

Reporter: Aproape in toata perioada de dupa 1990, Palatul Copiilor  a avut o acuta lipsa de spatiu. Practic, locul unde se invata multe, multe si fara cheltuieli din partea parintilor, era un fel de conserva vie. Acum aceasta institutie parca a transferat din frumusetea celor peste 1000 de copii buzoieni cati beneficiaza de o altfel de educatie specializata. Cum se transfera aceasta frumusete in inima unui primar ?

Primar Constantin Toma: Palatul Copiilor este într-adevăr o instituție necesară educației buzoiene! Am fost aproape de această instituție și de directorul George Vlad și am reușit să avem multe acțiuni împreună.

Educația este principalul ,,stâlp” de dezvoltare a unei comunități și cu siguranță activitățile desfășurate la Palatul Copiilor ne ajută mult.

 Reporter: Educatia a ocupat un loc aparte in activitatea primarului Toma. Atata timp cat invatamantul se afla in continua miscare, credeti ca munca din acest sector se va termina vreodata ? Cat de mult v-au sprijinit reprezentantii pe care i-ati trimis in Consiliile de Administratie ale scolilor ?

Primar Constantin Toma: În cei 4 ani de mandat ca primar, am reușit să creștem la 18 milioane de euro investițiile în școlile și grădinițele buzoiene, de la 2 milioane de euro cât fuseseră investițiile, în perioada 2012 – 2016. Tot învățământul românesc a intrat după 1990 pe un trend decrescător, ceea ce nu este deloc bine!

Din cauza lipsei de personal din Primărie (am fost obligat să lucrez doar cu 40% din personal), a trebuit, personal, să am o legătură mai strânsă cu fiecare director de grădiniță și școală, astfel încât să rezolvăm toate problemele. Nu întotdeauna am fost mulțumit de activitatea reprezentanților Primăriei, în Consiliile de Administrație ale școlilor și grădinițelor.

Reporter: A existat si un reverso al „medaliei”…Si nu este de neglijat cat de mult v-au ajutat tinerii in elaborarea unor proiecte si luarea de hotarari care sa vizeze municipiul Buzau, dat fiind faptul ca viitorul le apartine, iar imaginea (peisagistica) cartierelor a fost stabilita de catre cei care vor beneficia de ea ?

Primar Constantin Toma: Mă bazez mult pe tineri și am lucrat și lucrez cu ei, pentru schimbarea în bine a Buzăului.

 

Decizii … grele

Reporter: Puteti enumera cateva dintre deciziile pe care, fortat de imprejurari, ati fost nevoit sa le puneti in aplicare poate cu scurgerea unor lacrimi numai de dumneavoastra stiute ?

Primar Constantin Toma:   Ești obligat să iei și decizii neplăcute pentru o parte a populației Buzăului, dar orașul trebuie să se dezvolte. Din această categorie am putea enumera: desființarea garajelor sau închiderea RAM-ului.

Reporter: Exista tendinta uitarii in timp a unor realizari majore. In ultima perioada s-a observat o modificare de registru in relatia cu presa, in sensul abordarii unor subiecte care au stat la baza multor reportaje ce imbunatatesc imaginea municipiului Buzau. In aplicarea acestei strategii ati gandit redefinirea unor posibile obiective ce nu trebuie ocolite de nicio persoana care tranziteaza Buzaul ?

Primar Constantin Toma:   Buzăul trebuie să devină un brand la nivel național!

 Am lansat deja de câțiva ani brandul de loc ,,Buzău – oraș deschis”, cu rolul de a ghida

toate acțiunile de punere în valoare a valorilor buzoiene.

 Iată că Buzăul a devenit pe rând: ,,Buzău – oraș deschis de eroi”, ,,Buzău – oraș deschis de istorie”, ,,Buzău – oraș dechis de cultură”, ,,Buzău – oraș dechis de educație”!

 Am acționat și realizat multe evenimente legate de recuperarea trecutului și a

tradițiilor și punerea lor în valoare, mai ales pe tânăra generație.

Presa buzoiană nu face decât să reflecte ceea ce se întâmplă și bun pentru viitorul acestui oraș!

Reporter: Daca in primul mandat ati rebrenduit toate locurile de joaca pentru cei mici, au urmat apoi „pistele” automobilistice cu circuit inchis care au creat aproape un „sens unic” pentru o pleiada de tineri, in cele din urma v-ati aplecat si asupra zonelor libere pentru socializarea elevilor de gimnaziu, zone realizate in premiera numai al Buzau, locuri unde se practica jocurile bunicilor bazate pe aplicatiile anilor 2022.  La amenajarea unor astfel de locuri  ati avut in vedere si pastrarea traditiilor copilariei de alta data ?

Primar Constantin Toma: S-a făcut câte ceva pentru cei mici, dar mai avem multe de făcut pentru adolescenți.   Acolo unde este posibil vom propune și proiecte care să țină mult de tradiții!

 

„Sportul ne produce multe satisfactii”

Reporter: Ati fost unul dintre actionarii perdanti de la Gloria Buzau.  Si, totusi, ati dat uitarii si ati reusit sa realizati o grupare mai puternica pe modelul lasat de pasarea phoenix…

Primar Constantin Toma: Am încercat atunci când eram în afaceri, să sprijin fotbalul buzoian, respectiv echipa noastră de suflet, Gloria Buzău. Iată că în 2016, practic nu mai exista sport profesionist în municipiul nostru.

Am înființat în 2017, cu aprobarea CLM,  Clubul Municipal Gloria Buzău, care, iată, ne produce multe satisfacții, atât la sporturile de echipă, dar și la sporturile individuale.

Reporter: Dintre cei aproape 120 000 de locuitori ai municipiului Buzau, cu tot atatea doleante, sugestii si sperante, cati credeti ca ati reusit sa-i convingeti prin fapte si se pot declara multumiti de munca dumneavoastra ?

Primar Constantin Toma:  Sunt convins că am reușit să câștig încrederea majorității buzoienilor! Mai este mult de lucru și aici pentru că mai sunt multe probleme de rezolvat. Pe partea cealaltă, niciodată nu ai cum să-i mulțumești pe toți!

 

„Sunt recunoscator buzoienilor”

Reporter: Trebuie sa recunoastem faptul ca, de unul singur nu ati fi reusit decat parte din ceeace v-ati propus sa faceti. Cui sunteti recunoscator ?

Primar Constantin Toma:   Sunt recunoscător buzoienilor care mi-au dat multe idei bune, dar m-au și susținut și motivat permanent. Am peste 24.000 de oameni care mă urmăresc, de exemplu pe Facebook, iar în ultimele 3 săptămâni am avut peste 800.000 de vizualizări, cu mii de comentarii și like-uri.

Reporter: La polul opus sunt cei care v-au pus bete-n drum…Cine va dezamagit cel mai mult ?

Primar Constantin Toma: Nu sunt mulți cei care au încercat să mă oprească din munca mea, dar încă sunt importanți! Ei au beneficiat și încă mai beneficiază de un statut special și atunci când sunt deranjați în șmecheriile lor, acționează ca o gașcă împotriva binelui comunității buzoiene!

Sper în următorii 4 ani să-i facem uitați și Buzăul să prospere!

 

„Am avut si coborasuri si urcusuri”

Reporter: Sa nu trecem de dezamagiri.  Si aici se cuvine sa-mi exprim regretul ca aduc in discutie un subiect care nu va face placere. Ati intrat cursa pentru Primaria Buzau imediat dupa cea mai delicata perioada din activitatea dumneavoastra. Nu este chiar atat de simplu sa pierzi pe mana altora, dupa o munca non-stop dusa pentru implinirea unui vis. Se pare ca, Dumnezeu  va fost alaturi, iar zicala cu sutul in fund si pasul inainte a gasit aplicare deplina.  In Planul de Reorganizare realizat de o societate specializata se regaseau o serie de directii. Cat de mult v-au orientat acele directii dat fiind faptul ca, volens nolens, cea mai mare parte dintre orientari aveau valabilitate si pentru munca de edil sef ?

Primar Constantin Toma: Am avut și urcușuri și coborâșuri în cariera mea, dar am muncit întotdeauna corect și cu credință în Dumnezeu. Cei care mă critică o fac din interes și până la un punct ar trebui înțeleși!

 Este evident că experiențele și mai proaste și mai bune, pe care le-am avut pe parcursul vieții profesionale, m-au ajutat decisiv în a face performanță la conducerea Primăriei Municipiului Buzău.

Reporter: Domnule primar, mandatul dumneavoastra se apropie de final. Sunteti hotarat sa continuati ?

Intrebarea este un fireasca deoarece, la o conferinta de presa organizata, in urma cu patru ani, de ziua cand se facea Prazmuirea Sfantului Mucenic Maior ati mimat o dezamagire vizavi de asocierea jurnalistilor si in mod expres a jurnalistilor pensionari. Acum sunteti in tagma primarilor pensionari. Veti  ramane activ in continuare, adica cei mai tineri sa nu poata sa tina pasul cu dumneavoastra cel putin zece ore zilnic sau veti alege sa-i „biciuiti” pe urmasii dumneavoastra ?

Primar Constantin Toma:   Este greu să vorbești în viitor despre trecut! Mi-am făcut și îmi voi face treaba cât mai bine pentru comunitatea buzoiană, atât

timp cât voi putea!

 

„Cea mai frumoasa pagina din istoria muzicii populare romanesti”

Reporter: Ce se va alege de Festivalul Benone Sinulescu atunci cand Constantin Toma nu va mai fi primar ?

Primar Constantin Toma: Sunt convins că acest Festival va continua, pentru că Benone Sinulescu a creat cea mai frumoasă pagină din istoria muzicii populare românești.

   În același timp, Benone a fost cel care a contribuit zeci de ani la imaginea unui brand pozitiv despre Buzău.

  HAI BUZĂU, BUZĂU!

 

Nota: acest interviu ar fi trebuit  publicat in anul 2024, de Ziua Mondiala a Presei.

Precizare: interviul realizat cu domnul inginer Constantin Toma, primarul municipiului Buzau, este un act jurnalistic absolut independent, lipsit de orice interese, fara sa fie parte integranta a vreunui contract cu Primaria sau PSD Buzau.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings