DE PASTE, IEPURASUL VINE SI DE LA UNESCO

O simplă căutare on-line pentru cuvântul GEOPARC generează câteva sute de mii de rezultate, din toate zonele geografice. În marea lor majoritate informatiile sunt dedicate unor proiecte geoparc aflate în derulare sau conceptului general, reflectat în pagini speciale, publicatii sau evenimente.
Din aprilie anul acesta rezultatele cautarii vor fi mult mai multe deoarece va figura si Geoparcul „Tinutul Buzaului”, dupa cum a „scapat porumbelul” presedintele Neagu.
Asadar, pentru judetul Buzau, iepurasul de Paste vine cu vesti extraordinare, dat fiind faptul ca geoparcul nostru este al doilea din tara acreditat UNESCO.
Geoparcul „Ținutul Buzăului” este cunoscut pentru atracțiile sale naturale: Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mari (comuna Berca) și Pâclele Mici (comuna Scorțoasa), Valea Slănicului cu Platoul Meledic, Grunjul de la Mânzălești, Focul viu de la Lopătari, Trovanții de la Ulmet, Padurea Lacurile Bisoca cât și pentru cele antropice: Așezările rupestre de la Aluniș-Colți-Bozioru, mănăstirile Poiana Mărului (comuna Bisoca) și Găvanu, Muzeul Chihlimbarului de la Colți, Casa Memorială Vasile Voiculescu de la Pârscov. Geoparcul cuprinde trei colecții vizitabile: „Timpul Omului” în comuna Mânzălești, „7 locuri de poveste” în comuna Lopătari și „Muzeul Formelor” în comuna Bozioru.
CARE SUNT AVANTAJELE ADUSE DE GEOPARC
Conform UNESCO (2016), Geoparcurile Internationale sunt «…teritorii unitare unde situri şi peisaje cu valoare internatională sunt administrate într-o abordare holistă de conservare, educatie şi dezvoltare durabilă. Un Geoparc UNESCO utilizează patrimoniul geologic în conexiune cu alte valori ale teritoriului, precum patrimoniul natural şi cultural, în scopul conştientizării şi întelegerii problemelor cheie pe care le are în fată societatea, precum utilizare sustenabilă a resurselor pentru a preveni efectele schimbărilor climatice şi reducerea riscurilor în cazul dezastrelor naturale. Conştientizarea importantei valorilor patrimoniului geologic de-a lungul istoriei şi în comunitătile actuale contribuie la creşterea mândriei locale şi la întărirea sentimentului de apartenentă. Crearea unor intreprinderi economice, a noi locuri de muncă, dezvoltarea unei formări profesionale de calitate şi dezvoltarea geoturismului stimulează generarea a noi surse de venit.»
GEOPARCUL
Beneficii economice, sociale şi culturale. Identitate locală & Brand international
GEOPARCUL UNESCO – MODEL DE DEZVOLTARE COMUNITARĂ ȘI CONSTRUCTIE DE BRAND
Rolul social al unui geoparc internaţional UNESCO?
Un Geoparc International UNESCO este un geoparc ce îndeplineşte criteriile mentionate mai sus, are un teritoriu bine definit, parteneriate locale, o strategie de dezvoltare, un plan de activităti, un buget şi o echipă de management dedicată şi profesionalizată. Un geoparc declarat Geoparc Interna”ional UNESCO a trecut deja printr-o evaluare a unor experti şi a fost acceptat ca membru în Reteaua Globală a Geoparcurilor, el îşi respectă îndatoririle asumate, participă la viata retelei şi este supus, la fiecare patru ani, unor revalidări internationale. Teritoriul unui
geoparc UNESCO se poate suprapune limitelor administrative ale localită”ilor componente, nu este un nou tip de arie protejată, ci reprezintă doar recunoaşterea internatională a unui teritoriu de dezvoltare durabilă cu valori internationale ce sunt protejate şi unde sunt aplicate concepte clare de dezvoltare socială şi economică.
Un geoparc UNESCO nu impune restrictii, el creează un cadru de cooperare între actorii locali, dezvoltă parteneriate, propune proiecte comune şi îşi propune să fie un motor al dezvoltării teritoriului. În concordantă cu principiului de conservare a valorilor naturale, echipa de management sau partenerii nu pot fi asociati şi nu încurajează comertul cu fosile, minerale sau alte valori ale patrimoniului geologic.
Geoparcul este în esentă o apreciere a patrimoniului unui teritoriu, în ansamblul său, apreciere bazată pe rezultatele studiilor multidisciplinare, în corelare cu identificarea unor nevoi de dezvoltare. Toate acestea sunt integrate unui plan de management ce poate fi asociat unei Charte de dezvoltare teritorială. Geoparcul oferă o cooperare strânsă între institutii şi persoane atât din sectorul public cât şi din cel privat, guvernamental şi neguvernamental, un element de baza fiind parteneriatele locale, nationale şi internationale. Prin definitia sa, geoparcul este situat într-o zonă cu comunităti umane şi cu un bogat patrimoniu natural şi cultural. Teritoriul unui geoparc nu trebuie privit ca o sumă de elemente fizice, antropice, situri naturale, elemente ale patrimoniului material şi immaterial, ci un context organic de realităti spatiale şi non-spatiale, determinate de interactiunea continua dintre activitătile umane, geodiversitate şi biodiversitate, toate în cadrul
evolutiei istorice a comunitătilor locale. Geoparcul poate revela aceste legături şi poate crea cadrul pentru valorizarea educatională, culturală, socială, turistică şi economică a lor, întărind sentimentul de apartenentă a un spatiu bine definit şi ajutând la intărirea identitătii locale.
Procesul de creare a unui geoparc international este o întreprindere complexă, de echipă, ce se derulează pe termen lung şi care oferă, pe lângă şansa unei constructii comunitare cu impact international, şansa dezvoltării personale şi profesionale. Esentiale în demararea procesului unt următoarele elemente: alegerea teritoriului geoparcului, identificarea caracteristicilor sociale, economice şi culturale ale comunitătilor din interiorul viitorului geoparc, capacitatea echipei de a asigura atât constructia, cât şi managementul ulterior al geoparcului.
Managementul implică asigurarea resurselor umane şi financiare, asigurarea gestiunii parteneriatelor, în contextul schimbărilor economice, sociale şi politice date de ciclurile electorale sau de contextul national şi international şi de capacitatea de a îndeplini exigentele foarte ridicate impuse de recunoaşterea ca sit UNESCO.