DASTEPTUL SATULUI, RAMANE INTR-UN TUR ?

   Ce este si cine este primarul? Iata o intrebare al crui raspuns este greu de digerat de catre cei aflati pe cai mari, cu sceptrul in mana, oameni care au legea lor, oameni care dispun de comunitate ca de propria feuda. Nu conteaza daca au sapte clase sau sund detinatori ai  unei diplome de doftorat, ei raman cei mai destepti, ei sunt filosofii comunitatii.  Problema este cum ii alegem pe cei mai destepti dintre cei destepti? Intr-un tur sau in doua tururi ? Unul mai hatru ar spune…intr-un tur de pantaloni… Iata si ce vor partidele unde oamenii fac vocalize si se pregatesc asiduu sa intre in corul bocitoarelor. PNL, USR, PMP, ALDE şi Pro Româna susţin alegerea primarilor în două tururi de scrutin, însă nu reuşesc să strângă o majoritate în Parlament. În schimb, PSD se opune, pentru că sistemul actual, într-un singur tur, avantajează primarii în funcţie. Cheia e la UDMR, însă maghiarii sunt de partea lui Liviu Dragnea, deocamdată.

 Un  proiect prin care se modifică modul de alegere al primarilor este o altă iniţiativă legislativă a PNL, care a fost retrimisă subit la comisiile de specialitate în noiembrie anul trecut. Motivul? ALDE anunţase că susţine proiectul PNL. Drept urmare, PSD nu a riscat ca proiectul să treacă, aşa că, pentru siguranţă, a preferat să-l retrimită la comisiii.  
   Pentru ca proiectul de lege privind revenirea la alegererea primarilor în două tururi să treacă, Opoziţia are nevoie de 165 de voturi, dat fiind faptul că e o iniţiativă organică, deci e necesar votul a jumătate plus unul din numărul total al deputaţilor. Până în prezent, susţinerea pentru proiect a fost exprimată de PNL, USR, PMP, aleşii din Pro România, dar şi ALDE, cu toate că partidul lui Tăriceanu se află la putere. În total, cele cinci formaţiuni strâng 147 de voturi (PNL – 68 de voturi; USR – 27 de voturi; Pro România – 21 de voturi; ALDE – 19 voturi; PMP – 12 voturi). Aşadar, Opoziţia unită mai are nevoie de 18 voturi, în condiţiile în care UDMR nu se dezice de Liviu Dragnea. Teoretic, voturile decisive ar putea veni de la cei 17 deputaţi ai Minorităţilor naţionale (altele decât UDMR), plus de la aleşii  neafiliaţi:  Oana Bîzgan (ex-USR), Adrian Dohotaru ( ex-USR) şi Remus Borza (ex-ALDE). Însă grupul minorităţilor naţionale e împărţit în două: 9 deputaţi votează de fiecare dată cu PSD, în timp ce restul sunt de partea Opoziţiei. Deci şansele ca minorităţile naţionale să voteze unanim împotriva PSD sunt infime. Prin urmare, mai rămâne doar varianta negocierii cu UDMR, formaţiune care a susţinut alegerea primarilor într-un singur tur, deoarece după schimbarea modului de alegere a edililor, formaţiunea a mai câştigat câteva mandate în plus. Concret, în 2008, când erau două tururi de scrutin, maghiarii au luat 184 de primării. Comparativ, în 2012, când primarii au fost aleşi într-un singur tur de scrutin, UDMR a obţinut  202 mandate, iar la alegerile locale din 2016, când s-a menţinut sistemul de vot, UDMR a scos 195 de mandate, deci cu 7 mai puţin  ca în 2012, dar cu 11 mai mult decât în 2008, când erau două tururi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings