March 23, 2025

COLEGIUL ECONOMIC CONTINUA SERIA DE PROIECTE

0
economic

 

Începutul anului școlar 2017-2018 a marcat și debutul unui alt proiect finanțat de UE, Erasmus + KA2: ODYSSEY- MIGRATION AND ITS INFLUENCE ON TEENAGERS/   2017-1-DE03-KA219-035513_3, proiect ce se derulează în cadrul Colegiului Economic Buzău pe parcursul a doi ani. Parteneri în acest proiect sunt: Gymnasium Neue Oberschule/Braunschweig/ Germania- coordonator,EBI Francisco Ferreira Drummond/ Angra do Heroísmo/ Portugalia, IES LUIS SEOANE/ Pontevedra/ Spania, 3 Gymnasio Kalamatas/ Grecia, Colegiul Economic Buzău/ România. În perioada 20-24.11.2017 a avut loc o primă activitate de predare, formare și învățare în Terceira, Portugalia.

La întâlnire s-au prezentat 20 elevi și 9 profesori din cele 45 țări partenere: România, Germania, Spania, Grecia, țara gazdă fiind reprezentată de un număr de 50 elevi și 10 profesori.

Subiectul proiectului este migrația în trecut și în prezent, dar și influența pe care acest fenomen o exercită asupra adolescenților. În perioada anterioară întâlnirii dar și pe parcursul celor 5 zile petrecute împreună, elevii au realizat cercetări și au schimbat opinii cu privire la fenomenul migrației în trecut. Modalitățile în care elevii au ales să prezinte realitățile din țările lor au fost foarte varíate: prezentări electronice, filme documentare, filme realizate de elevi, interviuri cu persoane care au migrat în trecut, teatru, expoziții fotografice, postere. Unul din cele mai gustate momente a fost cel în care echipa României a prezentat un quizz legat de personalități care au imigrat/ emigrat în și din România. Elevii străini au răspuns la întrebările elevilor români despre personalități cum ar fi: Constantin Brîncuși, George Enescu, George Emil Palade, Mircea Eliade, Emil Cioran, Floria Capsali, Toma Caragiu, etc.

La finalul prezentărilor elevii au realizat împreună o hartă a fluxurilor de migrație în secolul trecut.

Un alt moment gustat de elevi a fost cel în care au cântat și ascultat cîntece tradiționale care au ca temă înstrăinarea, dorul de țară, de familie.

Un alt moment important al săptămânii a fost cel al întâlnirii cu persoane care au migrat în trecut.Elevii au pus numeroase întrebări, iar dialogul purtat cu cele 6 personaje a fost foarte interesant și util pentru viitorul lor.

Au fost prezentate și rezultatele finale ale concursului derulat pentru logoul proiectului dar și rezultatele obținute la chestionarul inițial completat de elevi pe tema migrației.

Bineînțeles că elevii au descoperit frumusețile unei insule din oceanul Atlantic, modul de viață a unei familii din Azore, aspecte ale culturii locale împreună cu noii lor prieteni portughezi, greci, germani, spanioli.

Statisticile prezentate, discuțiile purtate, workshopurile derulate au deschis orizontul elevilor noștri spre o mai bună cunoaștere a problemei migrației, a mecanismelor ce determină migrația și a influenței pe care aceasta o are asupra societății în ansamblu.

 

 

Poştovei Cătălina Ileana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings