CIOLACU, LECTIE DESCHISA PENTRU OPOZITIE

-PNL, USR, PMP și Pro România s-au facut de…ras

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a transmis marți că partidele care au cerut sesiune extraordinară – PNL, USR, PMP și Pro România – au ajuns într-o situație „jenantă” pentru că vor dezbaterea unui proiect aflat la Senat, abrogarea legii recursului compensatoriu inițiată în timpul guvernului Cioloș, iar abrogarea în totalitate a OUG 114 ar duce la stopată creșterea pensiilor:

  • „Având în vedere depunerea cererii de întrunire a Camerei Deputaților în sesiune extraordinară, în intervalul 26-30 august 2019, am decis convocarea ședinței Biroului Permanent al Camerei pentru luni, 26 august, de la ora 12.30, în vederea stabilirii proiectului programului de lucru în această perioadă. De asemenea, ședința de plen a Camerei Deputaților va avea loc începând cu ora 14.00, pentru aprobarea ordinii de zi și a programului sesiunii extraordinare.
  • Pe de altă parte, le sugerez colegilor din opoziție ca, din respect pentru cetățeni și pentru această instituție, să își facă mai bine temele atunci când înaintează astfel de propuneri. Ar fi cea mai bună cale pentru a preîntâmpina anumite situații jenante așa cum sunt, din păcate, cele din această adresă în care solicită dezbaterea în sesiunea extraordinară a Camerei Deputaților a unui proiect de lege care este de competența Senatului ca primă cameră sesizată (L 333/2019).
  • În același registru, referitor la amnistie și grațiere, o simplă consultare pe site-ul Camerei a fișei acestui proiect de lege ar fi fost lămuritoare pentru a constata că termenul pentru depunerea raportului este 4 septembrie 2019, adică în prima săptămână a sesiunii ordinare a Camerei. În plus, așa cum am transmis în repetate rânduri, îmi doresc ca la orice dezbatere cu privire la justiție să fie prezente în mod obligatoriu instituțiile implicate, asociațiile magistraților și societatea civilă.
  • În ceea ce privește abrogarea în totalitate a OUG 114, în sensul dorit de opoziție, menționez că acest lucru ar avea un impact social extrem de negativ pentru milioane de români. Astfel, reprezentanții partidelor de opoziție ar trebui să clarifice până la începutul sesiunii extraordinare dacă sunt de acord să nu mai crească pensiile de la 1 septembrie, dacă vor să fie tăiate salariile din construcții la fel cum s-au exprimat deja pentru sectorul IT, dacă vor să dea frâu liber creșterilor de prețuri la gaze naturale și energie electrică pentru populație sau dacă vor ca peste un milion de români cărora le-a fost restituită taxa auto să fie nevoiți să o înapoieze statului. Toate acestea erau prevederi din OUG 114.
  • Totodată, în legătură cu abrogarea legii recursului compensatoriu, le aduc aminte colegilor din opoziție că acesta a fost un proiect inițiat de fostul ministru al Justiției, Raluca Prună, în timpul guvernului Cioloș, ca urmare a angajamentelor statului român de rezolvare a problemelor condițiilor din penitenciare care au făcut obiectul unor condamnări repetate la CEDO.
  • Am încredere că membrii opoziției vor analiza cu seriozitate toate aceste aspecte, vor renunța la calculele politice personale și vor da dovadă de responsabilitate, astfel încât în sesiunea extraordinară de săptămâna viitoare să avem o dezbatere consistentă cu rezultate concrete în beneficiul românilor.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings