CE SPUNE BIBLIA DESPRE…ADULTER
INTRODUCERE: ,,Să nu comițí adulter” Exodul 20,14.
Avea 18 ani când a urcat pe tronul Angliei… Era înalt, frumos, talentat și erudit. Cu toate acestea, Henric al VIII-lea a rămas în istorie ca o persoană controversată. Ruptura Bisericii Anglicane de cea Catolică s-a datorat unei neînțelegeri legate de căsătorie și divorț. Deoarece Scaunul Papal nu i-a permis lui Henric să divorțeze de soția sa, acesta s-a declarat șef al bisericii, dictând pentru câteva decenii poporului englez ceea ce era bine și rău în materie de morală și religie. După șase căsătorii nefericite și nenumărate aventuri amoroase, Henric a murit, la doar 55 de ani, nefericit și bolnav de sifilis, lăsând în urma sa o influență degradantă asupra a generații întregi de oameni. Cauza eșecului său? Adulterul.
Ce spune Biblia despre adulter ?
– Biblia este cât se poate de clară cu privire la acest subiect, demascând păcatul adulterului în porunca a șaptea a Decalogului: “Să nu comiți adulter !”: Exodul 20, 14. Călcarea acestei porunci divine a schimbat istoria, lovind violent într-una din instituțiile lăsate de Creator încă din Eden: instituția căsătoriei: Geneza 2, 24.
Care a fost planul lui Dumnezeu cu privire la om chiar înainte de căderea în păcat ?
– Dumnezeu a instituit căsătoria încă de la Creațiune: Geneza 2, 18. Însuși Domnul Iisus Christos a întărit instituția căsătoriei, fie prin învățăturile sale: Matei 19, 4-6, fie prin exemplul Sau, participând la bucuria nunții din Cana: Ioan 2, 1-11.
– În planul divin, societatea omenească trebuia să se dezvolte având la bază celula familiei, alcătuită dintr-un singur “el” și dintr-o singură “ea”, având porunca: “Creșteți, înmulțiți-vă și umpleți pământul !”: Geneza 1, 28. Căsătoriile între “el” și “el” sau între “ea” și “ea” nu fac parte din planul lui Dumnezeu, fiind condamnate de Acesta: Leviticul 18, 22; Romani 1, 27-28.32.
– Biblia ne vorbește despre monogamie în planul inițial al Creatorului. Bărbatul trebuia să aibă o singură soție, iar femeia să aibă un singur soț: Geneza 2, 24; Matei 19, 4-6. Poligamia, fie că este succesivă ( prin căsătorii repetate ), fie că este concomitentă ( mai mulți parteneri de viață în același timp ), nu a făcut parte niciodată din planul lui Dumnezeu pentru om.
De ce adulterul este un păcat atât de grav în ochii lui Dumnezeu ?
1) Adulterul înseamnă distrugerea unui simbol. Legământul căsătoriei oglindește legatura pe care Creatorul dorește să o aibă cu omul: Isaia 54, 5; Ezechiel cap. 16; Osea 2, 19-20.
2) Adulterul înseamnă furt, căci el îi face pe cei în cauză să ia ceea ce nu le aparține de drept: Proverbe 5, 15-19
3) Adulterul înseamnă egoism în forma sa brută, căci omul se gândește doar la binele și plăcerea sa, trecând peste binele și interesul celor din jur.
4) Adulterul este un păcat premeditat. Cel în cauză trebuie să se lupte îndelung cu propria conștiință, să treacă peste sentimentele sale față de soție și copii, să se ascundă și să-și caute alibi în cazul în care va fi prins.
5) Adulterul duce la pierderea capacității de a iubi cu adevărat, mutilând sufletul și provocând unele din cele mai profunde suferințe sufletești.
Adulterul este un păcat împotriva iubirii. Și ce poate fi mai de preț în lume decât iubirea ?
Cum privește Dumnezeu divorțul ?
– Deoarece divorțul este un pas spre poligamie, el nu este acceptat de Creator decât într-o singură situație: lipsa de fidelitate conjugală a partenerului de viață: Matei 5, 32; 19, 3-9.
– Dumnezeu urăște despărțirea în căsătorie: Maleahi 2, 15 up.- 16 pp. Poziția Mântuitorului față de căsătorie și divorț nu lasă loc de comentarii. Mai mult El a plasat păcatul adulterului la nivelul minții și al gândurilor: Matei 5, 27-28. Cu toate acestea, în bisericile creștine standardul moral a fost mult coborât, făcând loc compromisurilor din ce în ce mai evidente.
Există vindecare pentru păcatul adulterului ?
– Biblia este plină de încurajări pentru cei care au greșit, care regretă trecutul și care vor să înceapă o viață nouă: 2 Timotei 2, 13. Dumnezeu nu “divorțează” atât de ușor de noi. Harul Său, care a făcut din desfrânata Rahav o verigă în spița de neam a Mântuitorului, care a făcut din Maria Magdalena o ucenică a lui Iisus și care l-a ajutat pe regele David să se ridice din groapa decăderii morale, e la dispoziția tuturor celor ce se întorc spre Dumnezeu cu o pocăință sinceră.