CE SPUNE BIBLIA DESPRE … SCOPUL LEGII LUI DUMNEZEU
Legea lui Dumnezeu este cuprinsă în cele Zece Porunci.
O găsim scrisă în Biblie la Exodul 20:1-17 și repetată poporului după ce acesta a reușit să cucerească Canaanul, în Deuteronomul 5,6-21.
Caorice lege care are un scop precis, si Legea lui Dumnezeu are in sine o binecuvantare speciala si un scop general: acela de a-i conduce pe oameni la o comuniune mantuitoare cu Dumnezeu. Astfel, principalele scopuri ale Legii lui Dumnezeu sunt:
1) Legea divina descopera voia lui Dumnezeu pentru omenire.
2) Legea divina este baza legamantului incheiat de Dumnezeu cu omul. Cele Zece Porunci au fost scrise de Dumnezeu pe doua table de piatra, numite in Biblie si “tablele legamantului”(Deuteronom 9,9 ).
3) Legea divina reprezinta standardul judecatii . Nu constiinta omului stabileste standardul la judecata finala, ci Legea lui Dumnezeu. Constiintele oamenilor difera unele de altele: unle sunt slabe, altele sunt necurate, rele sau “insemnate cu fierul rosu” ( 1 Corinteni 8,7; Tit 1,15; Evrei 10,22; 1 Timotei 4,2 ).
Asemenea unui ceas care trebuie reglat periodic dupa ora oficiala, constiinta trebuie si ea potrivita dupa un etalon precis. Constiinta ne poate spune ca trebuie sa facem ce este drept, insa ea nu ne poate spune singura ce este drept. Doar o constiinta “potrivita” dupa marele standard al lui Dumnezeu – Legea Sa – poate fi o calauza sigura spre adevar si neprihanire.
4) Legea divina pune in evidenta pacatul. Legea are rolul unei oglinzi. Cei ce privesc in ea vad starea lor deplorabila in contrast cu vointa si caracterul lui Dumnezeu. Ca urmare, se naste in om simtamantul vinovatiei, pregatindu-l sa simta nevoia unui Mantuitor.
Fara Lege, omul nu va sti niciodata cat este de pacatos si, chiar daca simte un gol sufletesc sau o vinovatie in cuget, niciodata nu le va putea afla cauza.
“Prin Lege vine cunostinta deplina a pacatului” ( Romani 3,20 )
“Pacatul nu l-am fi cunoscut decat prin Lege. De pilda, n-as fi cunoscut pofta, daca Legea nu mi-ar fi spus: “Sa nu poftesti” ( Romani 7,7 )
5) Legea divina este un mijloc de convertire. Duhul Sfant se foloseste de Lege pentru a produce convertirea pacatosului. In traducerea King James, textul din Psalmul 19,7 suna astfel: “Legea Domnului este desavarsita si converteste sufletul”.
Descoperindu-ne starea pacatoasa, Legea ne indruma spre Domnul Christos, astfel vestea cea buna a Evangheliei capata ecouri pozitive in sufletul apasat de pacat: “Astfel, Legea ne-a fost un indrumator spre Christos, ca sa fim socotiti neprihaniti prin credinta” ( Galateni 3,24 ).
In textul citat, Pavel vorbeste despre ambele legi: cea morala si cea ceremoniala, ambele conducandu-i pe oameni la Christos. Totusi, desi Legea are un rol important in convertirea pacatosului, ea nu poate mantui pe nimeni, dupa cum o oglinda arata doar murdaria, dar nu-l spala pe omul care se uita in ea. Pentru a fi spalati de murdaria pacatului, avem cu totii nevoie de spalarea cu sangele ispasitor al Mielului lui Dumnezeu.
6) Legea divina ne ofera adevarata libertate. Traind in limitele Legii lui Dumnezeu, suntem liberi fatza de pacat si robia lui. Apostolul Iacov numeste Legea Morala “Legea slobozeniei” ( Iacov 1,25 ).
“Voi umbla in loc larg, caci caut poruncile Tale” ( Psalm 119, 145 )
7) Legea divina infraneaza raul in lume. Acolo unde principiile Legii sunt recunoscute, exista o evidenta infranare a raului. Criminalitatea, violenta, rautatea, imoralitatea, toate acestea apar acolo unde Decalogul este desconsiderat.
Atunci cand au ascultat de Legea sa, Dumnezeu a binecuvantat natiuni si indivizi. Insa cand s-a aratat dispret fata de aceasta Lege sfanta, urmarea a fost blestemul.
“Neprihanirea inalta pe un popor, dar pacatul este rusinea popoarelor” ( Proverbe 14,34 )
“Blestemul Domnului este in casa celui rau, dar locuinta celor neprihaniti o binecuvanteaza” ( Proverbe 3,33 )
Care este principiul de bază al Legii lui Dumnezeu?
Este scris în Biblie: Romani 13:10. Dragostea nu face rău aproapelui: dragostea deci este împlinirea Legii.
Legea lui Dumnezeu este cuprinsă în dragoste.
Este scris în Biblie: Matei 22:37-40. Isus i-a răspuns: Să iubeşti pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu tot cugetul tău.Aceasta este cea dintâi şi cea mai mare poruncă. Iar a doua, asemena ei, este: Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi.În aceste două porunci se cuprinde toată Legea şi proorocii.
Prin Isus este clarificată relaţia noastră cu Legea lui Dumnezeu.
Este scris în Biblie: Matei 5:17-18. Să nu credeţi că am venit să stric Legea sau Proorocii; am venit nu să stric, ci să împlinesc. Căci adevărat vă spun, câtă vreme nu va trece cerul şi pământul, nu va trece o iotă sau o frântură de slovă din Lege, înainte ca să se fi întâmplat toate lucrurile.
Legea lui Dumnezeu ne oferă direcţie, nu îndreptăţire.
Este scris în Biblie: Galateni 2:15-16. Noi suntem Iudei din fire, iar nu păcătoşi dintre Neamuri. Totuşi, fiindcă ştim că omul nu este socotit neprihănit, prin faptele Legii, ci numai prin credinţa în Isus Hristos, am crezut şi noi în Hristos Isus, ca să fim socotiţi neprihăniţi prin credinţa in Hristos, iar nu prin faptele Legii; pentru că nimeni nu va fi socotit neprihănit prin faptele Legii.
Datoria noastră este să ascultăm de Legea lui Dumnezeu.
Este scris în Biblie: Eclesiastul 12:13. Să ascultăm dar încheierea tuturor învăţăturilor: Teme-te de Dumnezeu şi păzeşte poruncile Lui. Aceasta este datoria oricărui om.
Care este legătura dintre lege şi păcat?
Este scris în Biblie: 1Ioan 3:4. Oricine face păcat, face şi fărădelege; şi păcatul este fărădelege.
Este oare necesar să ţinem toate poruncile?
Este scris în Biblie: Iacov 2:10-11. Căci cine păzeşte toată Legea şi greşeşte într-o singură poruncă, se face vinovat de toate. Căci, Cel ce a zis: Să nu preacurveşti, a zis şi: Să nu ucizi. Acum, dacă nu preacurveşti dar ucizi, te faci călcător al Legii.
Putem oare să cunoaştem pe Dumnezeu fără să ţinem poruncile?
Este scris în Biblie: 1Ioan 2:4-6. Cine zice: Îl cunosc, şi nu păzeşte poruncile Lui este un mincinos şi adevărul nu este în el, dar cine păzeşte Cuvântul Lui, în el dragostea lui Dumnezeu a ajuns desăvârşită; prin aceasta ştim că suntem în El. Cine zice că rămâne în El, trebuie să trăiască şi el cum a trăit Isus.
Care e scopul Legii?
Este scris în Biblie: Romani 3:20. Prin Lege vine cunoştinţa deplină a păcatului.
Suntem oare mântuiţi prin ţinerea Legii?
NU:Este scris în Biblie: Romani 3:27-31. Unde este dar pricina de laudă? S-a dus. Prin ce fel de lege? A faptelor? Nu; ci prin legea credinţei. Pentru că noi credem că omul este socotit neprihănit prin credinţă, fără faptele Legii. Sau, poate, Dumnezeu este numai Dumnezeul Iudeilor? Nu este şi al Neamurilor? Da, este şi al Neamurilor; deoarece Dumnezeu este unul singur şi El va socoti neprihăniţi, prin credinţă, pe cei tăiaţi împrejur şi tot prin credinţă şi pe cei netăiaţi împrejur. Deci, prin credinţă desfiinţăm noi Legea? Nicidecum. Dimpotrivă, noi întărim Legea.(Lori Balogh)
Pagină realizată de Ionel Turturică