CE SCRIE IN CAIETUL PRIMARULUI DIN GURA TEGHII?
Fostul prefect de Buzău Paul Beganu rămâne în arest cel puțin încă o lună, au decis, luni, magistrații Curții de Apel Ploiești, care au respins cererea formulată de acesta privind revocarea măsurii de prelungire a mandatului de arestare preventivă cerută de procurorii anticorupție și admisă de Tribunalul Prahova. Paul Beganu a fost reținut și, ulterior, arestat, în luna noiembrie a anului trecut – sub acuzația că ar fi primit mită un milion de euro -, împreună cu alte trei persoane implicate în cazul retrocedării ilegale a peste 5.000 de hectare de pădure de la Gura Teghii: avocatul Mihail Cosmin Vasile, un angajat al Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva, Ion Irimia, și omul de afaceri Gheorghe Ceteraș.
Beganu se jura…
Fostul prefect de Buzău, Paul Beganu, acuzat că ar fi primit mită un milion de euro, se jura pe copii ca nu a luat niciun euro. Chestiunea este ca nimeni nu se joaca cu astfel de juraminte si este firesc san e intrebam unde sunt banii ? Ceteras a dat, dar cine a luat ? Mai mult, surse care cunosc amanunte din dosar spun ca, sechestrul asigurator pus pe bunurile lui Beganu acopera doar o parte infima din million. Si, in atari conditii, este firesc sa ne intrebam pe cine acopera Beganu? Pentru cine sta de trei luni in arest ? In cele ce urmeaza vom incerca sa refacem povestea mitei regizata de Ceteras…
Trebuia restituita Ardeleana ?
Societatea Anonima Forestiera Ardeleana a detinut 15.000 de hectare de padure in Covasna si Buzau. Din documente rezulta ca dupa al 2-lea Razboi Mondial, societatea s-a imprumutat la banca statului si a garantat creditul cu padure. Intr-o nota a Romsilva se arata ca, in 1948, bunurile societatii au trecut in proprietatea statului roman ca urmare a datoriilor pe care aceasta le avea la banca si nu ca un abuz savarsit de statul comunist.
In 1947, Societatea Ardeleana era condusa de Gheorghe Poenaru, care detinea 9% suta din actiuni. In anul 2003, Petre Vlad Poenaru impreuna cu 2 surori, fii actionarului Gheorghe Poenaru, isi revendica mostenirea tatalui si primesc 9 hectare de padure la Gura Teghii. In 2005 se schimba legislatia si permite mostenitorilor sa ceara “restitutio in integrum”. Cei trei mostenitori se prezinta la Gura Teghii si cer sa primeasca 9%, cat a avut tatal lor, din padurile societatii ardeleana. Sunt refuzati de comisia locala Gura Teghii pe motiv ca tatal lor a detinut actiuni si nu paduri.
Cei trei mostenitori se intorc la Bucuresti si intr-un apartament din Drumul Taberei infiinteaza Societatea Forestiera Ardeala SRL, cu scopul de a “redobandi patrimoniul Societatii Anonime Ardealeana pentru Industrie Forestiera”, iar presedinte este numit Poenaru Gheorghe Vlad. Cer de data aceasta comisiei locale de la Gura Teghii toata padurea detinuta de Ardeleana.
Primaria Gura Teghii trimite solicitarea la comisia judeteana Buzau, care o respinge. Hotararea este trimisa Comisiei locale Gura Teghii, dar, ciudat lucru, aceasta nu o mai comunica si solicitantilor. Se intampla in august 2006.
Dupa un cincinal…apare pretenul lui Ceteras
Cinci ani mai tarziu, 2011, cei 3 fondatorii ai noii Societati Ardeleana se intorc la Gura Teghii si cer lamuriri asupra solictarii depuse in urma cu 5 ani. Primesc din nou raspunsul in scris ca cererea lor a fost respinsa. Cu acest raspuns se prezinta la Judecatoria Patarlagele si dau in judecata Comisia Locala Gura Teghii si Comisia Judeteana Buzau si cer sa primeasca 5134 hectare de padure. Incepe procesul, iar actionarii proaspetei societati Ardealeana vand drepturile litigioase unui om de afaceri: Gheorghe Ceteras, care preia lupta cu justitia pentru dobandirea padurilor.
Gheorghe Ceteras, om de afaceri: “De domnul Poenaru printr-un preten am stiut…ca vrea sa vanda drepturile litigioase. Am ajuns la domnul Poenaru si i-am dat 5 milioane si vreo 400.000 de mii de euro. 5.400.000 de euro. Prin virament bancar. 5 milioane de euro a luat domnul Poenaru.”
Judecata se face la Patarlagele, Buzau, iar judecator este Toader Neculae. Comisia locala Gura Teghii depune plangere la instanta in care arata ca noua societate NU este continuatoarea in drepturi a societatii Anonime Ardelena, ca nu are calitatea de persoana deposedata si ca nu se cunoaste cu exactitate care au fost actionarii. Toate aceste plangeri sunt insa respinse de judecator, care deduce ca intrucat, in 2000, cei trei mostenitori au mai primit 9 hectare de padure, asta inseamna s-a recunoscut dreptul lor de proprietate, si ca implicit Gheorghe Poenaru a fost actionar al societatii Ardeleana iar societatea a fost proprietara terenului in discutie.
Judecatorul respinge cererea Romsilva de a participa la proces si hotaraste ca noua societate este continuatoarea in drepturi a vechii societati Ardeleana si primeste padurea.
Un sut in fund pentru Directia Silvica
In 2011, judecatorul Toader Neculae de la judecatoria Patarlagele hotaraste ca Ceteras Gheorghe in calitate de gestionar al SC Forestiera Ardeleana poate sa primeasca 5132 de ha de padure. Acum judecatorul nu mai vrea sa vorbeasca. In decizia data judecatorul obliga comisia judeteana si locala sa il puna in posesie pe Ceteras Ghorghe si sa emita titlurile de proprietate. Sentinta de la Patarlagele putea fi atacata in termen de 15 zile.
Decizia a fost data pe 11.04.2011. A doua zi, in 13 aprilie 2011, Directia Silvica Buzau ii comunica prefectului ca decizia luata de instanta de la Patarlagele este nelegala si cere sa faca recurs. Atat comisia Judeteana cat si cea locala de la Gura Teghii, care s-a opus ani la rand sa dea padurea, nu mai depun recurs. Alex Dima s-a intalnit acum cu fostul prefect al Buzaului, Paul Beganu, de meserie inginer silvic, cel care a condus comisia judeteana si care a refuzat sa faca recurs. A acceptat sa dea un interviu doar daca stam ascunsi in masina.
Caietul primarului
Paul Beganu, fost prefect Buzau: “Comisia judeteana face recurs in conditiile in care procedurile nu sunt respectate, dar in cazul asta procedurile au fost respectate. S-a trimis totul.”
La Gura Teghii, primarul are toata povestea trecuta intr-un caiet. Recunoaste ca nu a mai depus recurs de frica sa nu plateasca eventuale cheltuieli de judecata.
Cine se ascunde in spatele lui Ceteras?
Asa se face ca in doar cateva zile, Gheorghe Ceteras primeste padurea: 5132 de hectare din care 2827 din proprietatea statului. Pe 5.000 de hectare de padure Gheorghe Cetaras recunoaste ca a luat 20 de milioane de euro. O suma mare, care explica pe undeva rapiditatea cu care s-a derulat toata aceasta afacere.