CAPUL LUI BELCIUG VREM!

In Romania noastra cea moderna si contemporana, problema sociala reprezinta interes doar in campanile electorale. Cum se termina campania, toti uita de saracie, de centre de plasament, de copii sau adulti cu dizabilitati, de batrani, de violenta domestica si de lipsa locurilor de munca. Se uita de puterea de cumparare, de prestatia medicamentoasa si de tot ceea ce inseamna respectul vizavi de prostul de rand. In ministerele de resort banii stau in cont, iar proiectele in asteptare pana la Sf. Ion.

In orasul nostru, dupa ce in Palatul Comunal timp de trei luni s-a derulat scandalul cu politistii locali, acum se vrea ca scandalul sa-si shcimbe decorul undeva la mijlocul Bulevardului Balcescu.

Si fiindca tot vorbeam de Balcescu, mi-am amintit de nuvela Alexandru Lăpuşneanul a fost publicată în primul număr al revistei Dacia Literară în anul 1840. Nuvela lui Negruzzi  o capodoperă, o culme neîntrecută până în prezent pare sa fie de actualitate sub un alt scenariu. Daca tema nuvelei este istorică – perioada medievală moldoveană, perioadă în care luptele pentru domnie duc la sărăcie, tema nuvelei tocmai publicata in toate revistele buzoiene (de la Piata Dacia pana la Piata Presei) si a ingalbenit toate burtierele televizoarealor, este una legata tot de domnie, dar nu una oarecare, ci cea de Protectia Copilului, locul unde se deruleaza sume imense, iar interesele sunt nebanuite.
Dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreu! – ilustrează hotărârea lui Vintilescu_Belciug de a ocupa tronul DGASPC împotriva dorinţei marilor boieri.

Vineri, la pranz, intr-o conferinta de presa, timp de aproape o ora, Petre Emanuel Neagu, presedintele CJ Buzau impreuna cu Laurentiu Gavrila, secretarul general, au facut o serie de precizari legate de situatia penibila in care se afla DGASPC Buzau. Printre altele, s-a vorbit despre corespondenta purtata inca din 2015 ci Ministerul Educatiei pentru lamurirea semitutorelui celor doua scoli speciale- Liceul special pentru deficienți de vedere și la Liceul special pentru deficienți de auz-, respectiv Centrele rezidenţiale 10 şi 11, dar si despre corespondenta cu Protectia Copilului legata de ilegalitatea
“Consiliul Judetean Buzau nu si-a dat acordul cu aceasta masura, domnul secretar Gavrila a purtat nenumarate discutii. Cu cateva zile inainte de aparitia in presa, am avut o discutie cu domnul director si am cerut informatii despre aceasta masura dansul declarandu-mi ca procedura a fost facuta corect, daca parintii si-au dat acordul ca acesti copii sa fie trecuti in grija statului si daca li s-a explicat ce atrage dupa sine aceasta masura? Problemele de la Protectia Copilului consider ca sunt mult mai ample, nu aceasta este singura problema”,  a spus presedintele Neagu.

 

Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului pentru a justifica cheltuielile cu cazarea şi masa a 67 de copii cu deficienţe, cheltuieli imputate de controlorii Curţii de Conturi.  Aceştia au întocmit un raport din care reieşea că timp de trei ani, DGASPC ar fi  cheltuit ilegal sume din bugetul instituţiei pentru plata mesei şi pentru cazarea unor copii ce provin din alte judeţe, ei fiind şcolarizaţi în unităţi de învăţămînt din Buzău. Este vorba despre copii cu nevoi speciale, care  fie au deficienţe de vedere, fie de auz, copii ce provin din cel puţin 15 judeţe. Raportul Curţii de Conturi  menţiona că toate cheltuielile cu masa şi cazarea copiilor care învaţă şi sînt cazaţi  la internatele celor două licee speciale din Buzău au fost ilegale,  dar şi că aceste cheltuieli trebuie recuperate de la direcţiile  de protecţie a copilului din  judeţele în care aceştia provin.  În raport se vorbea despre un prejudiciu de  peste 6, 7 milioane de lei.

Ce vorbe sint aceste? Ce sa faca cu capul meu? iti spun ca esti surd; n-ai auzit bine!
Iata ce spune directorul DGASPC Buzău, Adrian Vintilescu-Belciug,  despre situaţia incerdibilă la care a apelat: “La  acel moment a fost constituită o comisie din care a făcut parte şi un jurist de la Compartimentul Juridic, care a vegheat la primirea copiilor în Centre. A existat o comisie care a avut aceste atribuţiuni, tocmai pentru că era un risc social major. Soluţia a fost dispusă datorită existenţei unui raport al Curţii de Conturi care, pentru anul acesta, impunea ca admiterea copiilor în Centre să fie făcută exclusiv pe baza acordului celorlalte Direcţii, al DGASPC-ul de domiciliu al părinţilor. Acest acord nu a existat anul acesta. Decizia a fost excesivă, are temei legal în Legea 272. La momentul admiterii copiilor în Centre, s-a discutat cu fiecare persoană, s-au semnat documente în care acestora le-au fost aduse la cunoştinţă prevederile legale şi ce urmează. Am respectat o decizie de legalitate a Curţii de Conturi şi am urmărit ca copiii să meargă la şcoală.”

 

 Ai să dai sama, doamnă! – sunt cuvintele rostite de văduva unui boier şi adresate doamnei…, ca o ameninţare pentru “crimele “înfăptuite de soţul ei

    La comisia cu pricina a fost trimis cel mai nou angajat de la serviciul juridc ala DGASPC, iar de licee a lipsit inexplicabil omul cheie. La fel, inexplicabile sunt si declaratiile unor doamne care nici usturoi n-au mancat, nici pe post nu vor sa mai stea… La fel de inxplicabile sunt si susotelile oamenilor di Directie care vorbesc de cel putin trei necunoscute, X,Y si Z, care tintesc postul cel mare din DGASPC.

 
 Capul lui Belciug vrem! Facem un apel la președintele Consiliului Județean Buzău, Petre-Emanoil Neagu, să îl demită de urgență pe acest director, pentru a nu mai compromite, din nou, activitatea Consiliului Județean Buzău, și așa destul de încercată în ultimul timp”, spusera unii ai caror conducatori, dupa alegerile din 2012, au dus la copii cei mai multi lipitori de afise din istoria institutiei.
De mă voi scula, pre mulţi am să popesc şi eu! – sunt cuvintele lui omului, revenit la realitate, Președintele Consiliului Județea, Petre Emanoil Neagu va coordona o comisie care îi va avea în componența si pe secretarul județului, Laurențiu Gavrilă, pe vicepreședintele Romeo Lungu, pe directorul Direcției Juridice, Mirela Oprea, cărora li se va alătura un consilier județean din partea opoziției. si ”Se vor verifica documentele din ultimii cinci ani aferente plasamentelor copiilor provenind din alte județe din centrele rezidențiale nr. 10 și 11, se va verifica legalitatea și oportunitatea măsurilor dispuse, stabilirea responsabilităților legale privind măsurile adoptate și evaluarea serviciilor reidențiale furnizate de Centrele 10 și 11, precum și a colaborării cu instituțiile de învățământ special”. Comisia are termen miercuri pentru a prezenta concluziile.

Si daca onor comisie va constata ca Belciug este ultimul vinovat?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings