CAND TOMITA NU-I ACASA,
CIOLACU-I PUNE BANI PE MASA!
Titi Petre
În perioada 17 – 20 septembrie 2018, o delegație, din partea aparatului executiv al Asociației Municipiilor din România (AMR) și al Asociației Comunelor din România, participa la o vizită de studiu și schimb de experiență, în Oslo, Norvegia, la invitația partenerilor de la Asociația Autorităților Locale și Regionale din Norvegia (KS). Din delegatia romanilor face parte si Constantin Toma, primarul municipiului Buzau.
Întâlnirea a fost programată în vederea elaborării în comun a primei variante a cererii de finanțare aferente proiectului pre-definit „Îmbunătățirea accesului la servicii a cetățenilor și a calității serviciilor – o administrație publică locală transparentă și responsabilă”, ce urmează a fi finanțat din Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021 în cadrul Programului “Dezvoltare locală și reducerea sărăciei, creșterea incluziunii romilor”.
Prima zi a sesiunii de lucru a fost dedicată unor prezentări legate de subiectul proiectului pre-definit făcute de experții KS, respectiv:
- Rețelele eficiente ale KS ca metodă de instruire, realizată de dl. Lasse Jalling, directorul Departamentului de inovare și cercetare;
- Programul KS de instruire a consilierilor locali, realizată de d-na Marte Malones, expert, Departamentul pentru democrație locală, politici europene și afaceri internaționale;
- Broșura „Protejează-ți municipalitatea” și raportul „Situația de fapt și sfaturi pentru cei care lucrează în domeniul eticii în sectorul administrației locale, realizată de d-na Kiira Keski-Nirva, expert, Departamentul pentru democrație locală, politici europene și afaceri internaționale.
Cea de-a doua parte a zilei a fost dedicată lucrului efectiv la partea tehnică a cererii de finanțare, respectiv obiective, indicatori, grup țintă, activități, calendar activități.
În cea de-a doua zi a avut loc o întâlnire cu d-na Lise Spikkeland, expert specialist pentru democrație locală și etică în cadrul KS, care a prezentat activitățile asociației norvegiene privind etica și anti-corupția. Restul sesiunilor din ziua a doua au fost dedicate elaborării bugetului cererii de finanțare în formatul primit în luna august 2018.
În urma acestei sesiuni de lucru organizate la sediul KS, cele 3 organizații partenere au elaborat o primă formă de lucru a propunerii de proiect, au stabilit care vor fi materialele din Norvegia ce urmează a fi traduse și au căzut de acord cu privire la calendarul întâlnirilor viitoare pentru definitivarea cererii de finanțare.
Si fiindca a venit vorba de finantare, la intoarcerea in Palatul Comunal, primarul Toma are parte de o finantare „barosana” conform mesajului transmis de Marcel Ciolacu, presedintele PSD Buzau: Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, lider al PSD Buzău a făcut anunțul pe facebook:”Azi am obținut 45 de milioane de euro pentru Buzău!
După Banca de Gene, Guvernul va investi masiv în educația și infrastructura buzoiană- cei doi piloni care vor asigura dezvoltarea durabilă a județului nostru!
Concret, vorbim de proiecte pentru școli și drumuri noi finanțate prin Fondul de Dezvoltare și Investiții.
Astfel, TOATE școlile din municipiul Buzău vor fi reabilitate și modernizate în cadrul unui proiect gigant de peste 70 de milioane de lei. Copiii noștri merită să învețe în săli de clasă noi, iar profesorii buzoieni să aibă parte de respect și de condiții decente!”, a scris Ciolacu.
Norvegia e țara legendelor și a trolilor, a fiordurilor care îți taie răsuflarea, a orașelor civilizate și a unui nivel de trai foarte ridicat.
În Norvegia nu există un salariu minim oficial, dar salariul mediu net este în jur de 28.000 coroane/lună (echivalentul aproximativ 15 000 lei/luna). Cele mai ieftine produse care pot fi mancate pe strada sunt: hot dog cu cârnat de ren, 55 coroane (aproximativ 27 de lei) si pizza la felie (29 coroane – adică vreo 15 lei). O cafea/un ceai costă în jur de 30-50 coroane, atât la buticuri, cât și în cafenele.14 lei).