BUZOIENII, INVITATI LA “ZIUA BOTEZULUI”

Biblioteca „Basarabia” din Soroca s-a îmbogăţit cu un lot important de carte, donat de parteneri din România şi Republica Moldova
Biblioteca Basarabia din Soroca s-a îmbogăţit cu un lot important de carte, donat de parteneri din România şi Republica Moldova. Cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la fondare, în incinta instituţiei a fost organizată o mare sărbătoare, cu lansări de carte, la care au participat autorităţi şi oameni de cultură de pe ambele maluri ale Prutului.
Biblioteca Basarabia din Soroca este prima bibliotecă de carte românească din Republica Moldova. Instituţia este o filială a Bibliotecii judeţene “Vasile Voiculescu”, din Buzău, și şi-a deschis porţile în 1993. Fondul primar de cărţi a fost de 6 mii de volume donate de oraşul Buzău. Donatia a fost făcută in perioada plină de evenimente legate de renaşterea naţională a Republicii Moldova.
O delegație de la Buzău a participat la un eveniment cultural înălțător, care a a avut loc la acest final de săptămână la Soroca. Este vorba despre festivitatea jubiliară, la împlinirea a 30 de ani de la înființarea primei biblioteci de carte în limba română „Basarabia”, la Soroca, Republica Moldova. Organizatorii evenimentului au fost Consiliul Raional Soroca, Primaria Soroca și Biblioteca municipală „Mihail Sadoveanu”. Invitați de la Buzău au fost, alături de președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, majoritatea celor care au inițiat acest proiect acum 30 de ani, respectiv Fundatia „Sfântul Sava” și Biblioteca Județeană „V. Voiculescu”. Cu această ocazie, buzoienii au primit și au oferit diplome și au transmis mesaje pline de emoție. Limba romana și și gândul de fratietate au marcat minunatele momente pregătite de ambele părți ale Prutului, ale aceluiași suflet.
LUDMILA UNGUREANU directorul Bibliotecii Basarabia, Soroca: „În acea perioadă, când era necesară crearea unor noi tipuri de biblioteci care să corespundă realităţii prilejuite de deşteptatea naţională. Biblioteca Basarabia a fost o punte de salvare pentru cadre didactice, elevi, studenţi.”
SORIN BURLACU directorul Bibliotecii Vasile Voiculescu, Buzău: „Iată că am reuşit să atingem, să aducem cel puţin 25 mii de unităţi de volume în sine. O regăsesc la fel de vie şi frumoasă, ba mult modernizată, oamenii au început să capete zâmbet pe chipul lor.”
Biblioteca a fost renovată cu sprijinul Consiliului Judeţean Buzău.
PETRIȘOR IONEL DUMITRESCU Consului României la Bălţi: „Am venit cu un dar bibliotecii, o ediţie anastatică a cărţii Cartea Noastră, editată în 1936 de către Emanuel Cateri, fostul director de Bălţi, pe timpul căruia prosperitatea oamenilor a crescut vizibil. Cartea este redactată în limba română literară şi era dăruită tuturor tinerilor care veneau la încheierea căsătoriei civile.”
ELENA PINTILIE directorul Bibliotecii Naţionale a Moldovei: „Suntem impresionaţi de ceea ce s-a realizat aici, pe parcursul a 30 de ani la Soroca, în Biblioteca Basarabia. Autorităţile de la Buzău din acea vreme, personalităţi notorii ale neamului, au ştiut că în Basarabia în acea vreme era o sete mare de carte.”
De la inaugurarea sa, din 16 noiembrie 1993, biblioteca românească de carte cu grafie latină din Soroca poartă numele “Basarabia”.
Ziua “botezului” nu a fost aleasă întâmplător, pentru că atunci se împlineau 100 de ani de la nașterea bibliotecii buzoiene cea care a contribuit decisiv la crearea Bibliotecii din Soroca.