ACTIUNE PENTRU PIETONII „STAPANI PE ZEBRA”

In Romania, numarul deceselor la un milion de locuitori a scazut cu 9% in 2013 fata de de 2012, de la 101 la traversare-neregulamentara92, dar ramane tara cu cele mai multe decese. Romania este urmata in aceasta statistica de Luxemburg si Polonia, unde s-au inregistrat 87 de decese la un milion de locuitori si de Letonia – 86. La polul opus, se afla Suedia cu 28 de decese la un milion de locuitori, Marea Britanie, cu 29, si Spania, cu 37.

Principala cauză a accidentelor rutiere grave este reprezentată de viteză ( ca parte integranta a unui ansamblu care formeaza “neatentia in conducere”), urmată de traversarea neregulamentară a pietonilor şi neacordarea priorităţii de trecere celorlalte autovehicule.

Pietonii reprezintă cea mai numeroasă categorie de participanţi la traficul rutier, cuprinzând cea mai largă gamă de vârste, de la preşcolari la vârstnici, iar indisciplina acestora, manifestată în special sub forma nerespectării regulilor privind traversarea sau utilizarea drumului public, constituie la nivel judeţean una dintre principale cauze generatoare de accidente.

La nivelul judetului nostru, in anul 2014, 5 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 21 au suferit vătămări corporale în urma celor 25 de accidente de circulaţie produse din această cauză.

Zece dintre aceste accidente s-au produs pe drumurile naţionale, şase pe drumurile judeţene, şase pe străzi din municipiile Buzău şi Rm. Sărat şi oraşul Pogoanele, unul pe un drum comunal, iar două pe alte categorii de drumuri.

Si inca o statistica deloc de neglijat: pietonii buzoieni reprezinta principala cauza pentru care soferii raman fara permis de conducere si asta pentru ca unii buzoieni parca s-au facut stapani pe zebra, cand traverseaza se uita in dreapta si vorbesc la telefon de parca ar tine mortis sa fie agatat de o masina. Poate asa mai scoate un ban nemuncit. In sfarsit, pe acest capitol s-ar putea face un capitol al nesimtitilor similar cu al multor soferi care nu stiu ce este ala bun simt cand se afla lo volan. Motiv pentru care salutam initiativa IPJ Buzau de a desfasura, în perioada 1 aprilie – 30 iunie a.c., o campanie de prevenire a accidentelor de circulaţie ce se pot produce pe fondul indisciplinei pietonale.

Sunt angrenaţi poliţişti din cadrul structurilor de poliţie rutieră, ordine publică şi prevenire, care vor acţiona atât în mediul urban, cât şi în mediul rural.

Poliţiştii vor desfăşura activităţi în plan preventiv, în vederea conştientizării pietonilor asupra importanţei respectării regulilor de circulaţie, însă vor acţiona şi în plan combativ, pentru sancţionarea persoanelor care traversează ori se deplasează neregulamentar pe drumurile publice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings