SE INMULTESC TEZAURELE VII

Liviu Balâc  a primit titlul de „Tezaur Uman Viu al județului Buzău”, Ministerul Culturii recunoscându-i, astfel, contribuția pe care a adus-o la promovarea, păstrarea, valorificarea și transmiterea patrimoniului cultural material și imaterial al județului. El întregește lista de 15 persoane purtătoare, creatoare și păstrătoare de patrimoniu cultural imaterial cărora Ministerul Culturii, prin Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, le-a acordat anul acesta, în cadrul celei de a X-a ediții a Programului Tezaure Umane Vii, titlul onorific de „Tezaur Uman Viu”. Propunerea și susținerea pentru acordarea acestei distincții meșterului iconar adoptat de Buzău, cu recunoaștere cel puțin națională, a venit din partea Centrului Județean de Cultură și Artă Buzău, fiind încurajat pentru finalizarea dosarului de candidatură de Andreea și Dănuț Tisloveanu, susținători ai creatorilor şi păstrătorilor valorilor tradiţionale, de pe aceste meleaguri buzoiene.
El se alătură astfel celor trei meșteri buzoieni care au primit deja această distincție în anii 2012 și 2013. Este vorba Amelia Papazissu – care a salvat de la pieire meşteşugurile tradiţionale de pe Valea Slănicului, cel mai cunoscut creator popular din zona Buzăului şi unul dintre posibilele branduri de țară pentru România, atunci când vorbim de artă populară – și   Mircea Micu, care are darul de a cânta la mai multe instrumente – bucium, cimpoi, fluier, caval, ocarină, frunză – și care a deprins și meșteșugul de a-și confecționa singur instrumentele populare la care cântă.
“Am studiat prin biblioteci, muzee, biserici, cum sa pictez pentru oameni icoana cea mai frumoasa, care sa mangaie sufletul si sa ne aduca in casa lumina, linistea si ajutorul Celui de sus prin frumusetea artei din vechile icoane bizantine. Din ceea ce am vazut si am invatat incerc sa va daruiesc si dumneavoastra. Dincolo de munca mea si de pasiunea mea incerc sa inteleg … de ce atata rautate, de ce atata nepasare pentru natura din jur sau pentru semenii nostri mai putin norocosi, ce fel de societate am cladit si catre ce ne duce ea? Pentru ca imi pasa de oameni, pentru ca iubesc lumea si natura asa cum ne-a dat-o Dumnezeu, caut “calea” si va invit si pe dumneavoastra sa faceti la fel”                       
                                     Liviu Balac, pictor de icoane bizantine
 
De-a lungul timpului, artistul Liviu Balac a participat la expozitii organizate in Germania, Italia si Spania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings