26 mai 2024, Ziua Românilor de Pretutindeni

Ziua Românilor de Pretutindeni a fost marcată, înainte de anul 2014, la data de 30 noiembrie, concomitent cu sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, potrivit Legii nr. 299 din 13 noiembrie 2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, publicată în Monitorul Oficial la 21 noiembrie 2007.

Articolul 10 din Legea 299/2007 a fost modificat prin Legea 101/2015, care a stabilit marcarea Zilei Românilor de Pretutindeni în ultima duminică a lunii mai.

Legea 299 din 13 noiembrie 2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni reprezintă cadrul legal de reglementare a drepturilor persoanelor care îşi asumă în mod liber identitatea culturală română – persoanele de origine română şi cele aparţinând filonului lingvistic şi cultural românesc, din afara graniţelor României. Scopul legii este menţinerea, promovarea şi afirmarea identităţii lor culturale, etnice, lingvistice şi religioase.

Proiectul legislativ a fost susţinut de 42 de deputaţi şi senatori şi a fost votat la 22 aprilie 2015, în Camera Deputaţilor, de un număr de 299 de deputaţi prezenţi. În expunerea de motive se arată că alegerea datei pentru marcarea unei astfel de zile a venit ca urmare a solicitărilor transmise de comunităţile de români din afara graniţelor naţionale.

În perioada 24-26 mai 2024, la Bucureşti, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni organizează evenimentele dedicate Zilei Românilor de Pretutindeni, invitând să participe românii din afara graniţelor ţării, potrivit https://dprp.gov.ro. Pe marginea pregătirii acestui eveniment, în care sunt implicate instituţii precum Patriarhia Română, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Colecţiilor de Artă, Palatul Parlamentului, Opera Naţională Bucureşti, secretarul de stat Gheorghe Cârciu a menţionat: ‘Pregătim o nouă ediţie a Zilei Românilor de Pretutindeni şi îi aşteptăm acasă pe toţi cei care îşi asumă cu mândrie identitatea românească şi pot fi alături de noi, într-o incursiune în cultura şi tradiţiile care ne unesc. Suntem cu sufletul lângă toţi românii din afară! Le suntem recunoscători pentru că au continuat să creadă în România, o cinstesc şi promovează zestrea noastră naţională, contribuind la dezvoltarea unor comunităţi puternice şi diverse acolo unde trăiesc şi muncesc.’, conform https://dprp.gov.ro. AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings