UNDE A FACUT BIGIU TRANZACTIA DE UN MILION ?
Cristinel Bîgiu (48 de ani), preşedintele CJ Buzău, a recunoscut la DNA că a primit mită şi că banii i-a folosit în campania electorală. Politicianul a dat o declaraţie care l-a înfundat pe fostul ministru de Interne, Cristian David- trimis deja în judecată, dar şi pe fostul consilier prezidenţial, George Scutaru şi pe actualul vicepreşedinte al Camerei Deputatilor, Dan Motreanu. Bîgiu este vizat în mai multe anchete penale şi a fost arestat mai multe luni. Declaraţia acestuia este probă cheie în dosarul în care procurorii Direcţiei Naţionale Anticoruţie (DNA) i-au trimis în judecată, luni, sub control judiciar, pe fostul consilier prezidenţial pentru securitate naţională George Adrian Scutaru, la data faptelor deputat şi membru cu funcţie de conducere în PNL, şi, în stare de libertate, pe vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Dan Motreanu, deputat şi membru cu funcţie de conducere în PNL (la data faptelor şi în prezent), pentru spălare de bani.
Întrecere în denunţuri Bîgiu a povestit cu lux de amănunte cum s-a negociat mita, şi cum o parte din aceasta a ajuns la PNL. El a confimat denunţul primarului din Jilava, Adrian Mladin (PNL), cel care a dat banii. Un alt denunţător în acest dosar este Valeriu Niţescu, fost şef de cabinet al lui Cristi David. Şpăgi de milioane de euro Potrivit DNA, Mladin a dat o şpagă de 1,1 milioane de euro (500.000 de euro lui David şi 600.000 de euro lui Niţescu), pentru a i se stabili dreptul de proprietate asupra unui teren, de 15 hectare, în oraşul Buzău. Mladin a dat altă mită: 1 milion de euro lui Bîgiu, prin intermediul afaceristului Gheorghe Doloiu. La Bîgiu au ajuns doar 700.000 de euro, Doloiu şi-a oprit o parte pentru intermediere. Cea mai mare parte din bani ar fi ajuns în campania electorală a PNL. Bîgiu a spus că 170.000 de euro i-a fost remisă lui George Scutaru, iar suma de 250.000 euro lui dan Motreanu.
Cum începe denunţul Cristinel Bîgiu „În perioada ianuarie 2005 – aproximativ iunie 2007 am îndeplinit funcţia de prefect al judeţului Buzău. Nu pot preciza cu exactitate, dar pe la sfârşitul anului 2006, revin şi arăt mai exact la începutul anului 2007, am fost contactat de Adrian Mladin, care mi-a relatat faptul că este interesat într-o punere în posesie asupra unor terenuri de pe raza municipiului Buzău. Precizez că Adrian Mladin nu era proprietarul acelor terenuri, ci, din câte ţin mine, era mandatat de o persoană de sex feminin în vârstă şi de un cetăţean britanic. L-am trimis pe Adrian Mladin la Compartimentul de fond funciar pentru a se interesa care este situaţia juridică a terenurilor în cauză. Despre acele terenuri declar că sunt situate parţial pe amplasamentul fostei staţiuni agricole şi cred că erau în intravilan şi în acea perioadă. Nu cunosc alte date legate de aceste terenuri întrucât nu m-am ocupat de partea tehnică a problemei. Mladin a mai venit ulterior, în acelaşi scop la Buzău, fiind însoţit de Niţescu Valeriu, care era în acea perioadă şef de cabinet al Ministrului de Interne şi Reformei Administrative.
Am discutat în câteva rânduri personal cu Niţescu Valeriu, care mi-a spus că a venit din partea ministrului David, care la rândul său mă roagă să-l ajut pe Mladin Adrian în demersul acestuia de obţinere a terenurilor, lucru pe care eu l-am acceptat. Ţin să precizez că în cursul discuţiilor cu Mladin Adrian acesta mi-a spus că dacă i se rezolvă problema va sprijini campania electorală a partidului din care făceam parte, adică Partidul Naţional Liberal, dat fiind faptul că anul 2008 era un an electoral, cu alegeri atât locale, cât şi generale. Am acceptat această propunere în scopul mai sus arătat şi pentru a pune în practică înţelegerea, i l-am prezentat lui Mladin Adrian pe Gheorghe Doloiu, cei doi urmând a realiza în concret înţelegerea avută. Tin minte că ne-am întâlnit la cafeneaua Beau Monde din municipiul Buzău, situată în zona centrală, pe Bulevardul Unirii. Cu ocazia discuţiei care a avut loc, înţelegerea s-a perfectat în sensul celor arătate mai sus”. Ce spun procurorii DNA Potrivit procurorilor, în perioada în care cererea de punere în posesie era soluţionată, Mladin a promis ca o parte din contravaloarea suprafetei de teren ii va fi remisa lui Bigiu Marian Cristinel, pentru a fi folosita in campania electorală. In acest context, Bîgiu ar fi primit de la Mladin suma de aproximativ 700.000 euro, prin intermediul lui Doloiu.
In fapt, susţine DNA, suma de bani pretinsă şi primită a fost in cuantum de 1 milion de euro, din care suma de 300.000 euro a fost retinuta de Doloiu pentru „serviciile” sale de intermediere, restul de 700.000 euro fiind încasaţi de Bîgiu. Finanţarea campaniei PNL DNA mai arată că din suma de 700.000 de euro pe care a primit-o Bîgiu de la Mladin prin intermediul lui Doloiu, suma de 170.000 de euro i-a fost remisă lui George Scutaru, iar suma de 250.000 euro a fost remisa lui Dan Motreanu, ambele sume fiind remise în acelaşi scop, respectiv pentru finanţarea campaniei electorale din 2008 (alegeri locale si generale) a candidaţilor Partidului Naţional Liberal, după cum declară denunţătorul Bîgiu. Banii, plătiţi în numerar Remiterea sumelor, atât către Scutaru, cât şi către Motreanu, s-a facut in numerar, in aceeasi zi sau cel tarziu a doua zi dupa ce Doloiu Gheorghe îi dăduse in numerar suma de 700.000 euro, cand Bîgiu s-ar fi deplasat în Bucuresti unde s-a intalnit cu Motreanu si Scutaru. Acesta ar fi precizat ca intalnirea si remiterea sumelor de bani s-a realizat astfel cum s-a precizat anterior in sediul Partidului National Liberal de pe Bulevardul Aviatorilor (adresa exacta fiind B-dul Aviatorilor, nr.86, Sector 1).
Cu privire la modalitatea de impartire a sumei de bani, denuntatorul a precizat ca s-a facut o partajare in trei, iar pe de alta parte, la Buzău cheltuielile pentru campania electorala urmau a fi impartite intre Scutaru si Bigiu. Mai mult, denunţătorul a precizat faptul că atât Scutaru (la acea data Presedinte al Partidului National Liberal Buzau si deputat de Buzau) cât şi Motreanu (secretar general al Partidului National Liberal si deputat de Calaraşi) au avut cunostinţă de provenienţa sumelor de bani primite precum si de scopul remiterii acestora.
Poziţia în faţa procurorilor Potrivit rechizitoriului DNA, Scutaru nu a dorit să dea declaraţii în cauză, iar Motreanu nu a recunoscut săvârşirea infracţiunilor ce se reţin în sarcina sa. Prin apărătorii alesi, dar şi direct, Scutaru şi Motreanu au solicitat copii de pe dosarul de urmărire penală, primind, pe suport optic si letric, filele care compun dosarul 114/P/2015, conform proceselor verbale întocmite în acest sens.