Un pic mai bine pentru ei!
POLITISTI RANITI IN MISIUNE
Un nou pachet de măsuri pentru sprijinirea poliţiştilor răniţi şi a familiilor celor decedaţi în timpul serviciului a fost instituit recent. Mai exact, statutul poliţistului a fost completat astfel încât cei care au fost răniţi în timpul activităţii profesionale să poată fi menţinuţi în activitate, dar pe alte funcţii. Până acum, legislaţia nu le dădea poliţiştilor această posibilitate.
Poliţiştii care au fost încadraţi într-un grad de invaliditate ca urmare a rănirii în timpul sau în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu vor putea fi menţinuţi în activitate, la cerere, în unităţi ale Ministerului Afacerilor Interne.
„La cerere, persoana al cărui raport de serviciu a încetat, fiind încadrată într-un grad de inva-liditate, ca urmare a rănirii acesteia în timpul sau în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, poate fi numită, fără examen ori concurs, în funcţii de poliţist în unităţi ale Ministerului Afacerilor Interne”, precizează reprezentanţii MAI.
Copiii poliţistului rănit vor putea fi, la cerere, poliţişti
Modificările aduse Statutului Poliţistului prevăd şi măsuri de sprijinire a familiilor poliţiştilor. Astfel, potrivit MAI, copiii aflaţi în întreţinerea poliţistului care a decedat sau a fost încadrat într-un grad de invaliditate vor putea fi angajaţi în funcţii de poliţist sau personal contractual, în unităţi ale Ministerului Afacerilor Interne. Aceeaşi măsură de protecţie va putea fi aplicată şi soţului, respectiv soţiei poliţistului.
„Copiii aflaţi în întreţinerea poliţistului decedat sau încadrat într-un grad de invaliditate ca urmare a rănirii acestuia în timpul ori în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu pot fi înmatriculaţi, la cerere, în in-stituţiile de învăţământ ale Ministerului Afacerilor Interne. Copiii aflaţi în întreţinerea poliţistului decedat sau încadrat într-un grad de invaliditate, precum şi soţul sau soţia acestuia pot fi numiţi în funcţii de poliţist ori angajaţi ca personal contractual, fără examen sau concurs, în unităţi ale Ministerului Afacerilor Interne, dacă îndeplinesc condiţiile legale”, continuă MAI.
Potrivit MAI, scopul modificărilor aduse Statutului Poliţistului este acela de a fi asigurată o protecţie suplimentară poliţiştilor şi familiilor acestora, în cazul decesului poliţistului sau al încadrării sale într-unul din gradele de invaliditate prevăzute de legislaţia româ-nească. MAI precizează că necesitatea completării legislaţiei în domeniu vine ca urmare a faptului că, până în prezent, în situaţia în care un poliţist nu mai îndeplinea anumite condiţii stabilite de baremele medicale, acesta era încadrat într-un grad de invaliditate şi, implicit, exclus din rândul personalului MAI.