ULTIMUL DEMERS PENTRU I.T.I.
Consilierii județeni buzoieni au făcut, marți, un pas important catre înființarea și funcționarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Investiții Teritoriale Integrate Ținutul Buzăului, Prahovei și Vrancei”, o asociație ce cuprinde autoritati din cele trei județe pentru ca împreună să atragă fonduri europene pentru realizarea de investiții în comunitățile defavorizate. Bani ar putea fi atrași, prin această asociere, si pentru drumurile care leagă cele trei județ, dar și pentru turism, obiective turistice și promovarea tradițiilor locale. Prin asocierea realizată azi ar putea fi atrași bani în vederea sprijinirii comunităților dezavantajate, pentru drumurile care leagă cele trei județ, dar și pentru turism, obiective turistice și promovarea tradițiilor locale.
Am intrat într-o asociere cu două județe, vecine ale noastre, ale județului Buzău, mă refer aici la Prahova și Vrancea. Trebuia să grăbim puțin simplificarea anumitor lucruri: numirea în Comitetul Director și în AGA acestor asociații ca să putem să fim în regulă, să începem din toamna împreună cu colegii de la Vrancea si Prahova, să ne pregătim să accesăm fonduri europene pentru cele trei județe. Știți că acest ITI este, practic, o asociație care se referă la comunitățile, să spunem mai puțin dezvoltate, sau, m-am ferit de termen, dar asta este, mai puțin dezvoltate, deci defavorizate, și încercăm prin această asociere să atragem fonduri europene ca sa echilibrăm, să spunem așa, anumite zone din județul nostru”, a declarat președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.
Petre Emanoil Neagu va reprezenta Buzăul în Adunarea Generală iar în Consiliul Director va fi Liliana Mioara Nicolae, director executiv al Direcției de Dezvoltare Regională. Iar după acest pas, urmează ca Asociația de Dezvoltare Intercomunitară să fie înregistrată la Judecătoria Ploiești
” Deci, practic, a fost ultimul demers din punct de vedere al birocrației sau al administrației care trebuia făcut pentru cele trei județe, trebuia să-și desemneze reprezentanții, chiar dacă este foarte clar, în Comitetul Director suntem noi președinții, prin cutumă, ai consiliilor județene și bineînțeles, oamenii de specialitate din direcțiile de dezvoltare pe fondurile europene, pentru că ei vor lucra să facă parte din AGA pentru cele trei județe. Apoi, este o simplă formalitate cine este președinte, nici nu se pune problema de ceva de genul acesta.”
Odată înregistrată asociația la Judecătorie, autoritățile din Buzău, Prahova și Vrancea vor putea pune la punct strategiile în vederea obținerii de fonduri europene
” Suntem in perioada de dezvoltare a acestui ITI, trebuie să facem o strategie de dezvoltare la nivel de cele trei județe, numai ața se pot atrage fonduri europene. La nivel de Consiliu Județean Buzău am contractat strategia pentru dezvoltarea turismului pe viitoarele fonduri financiare în exercițiul financiar următor. Fără să ai această strategie bine pusă la punct nu poți atrage fonduri europene”, a mai declarat Neagu.
Prin încheierea acestui acord de parteneriat între Buzău, Vrancea si Prahova, autoritățile speră să realizeze investiții teritoriale integrate. Bugetul pe care-l pot atrage aceste trei județe este de un miliard de euro. Autoritățile din cele trei județe vor creiona proiecte de dezvoltare durabilă pe care le vor trimite Ministerului Fondurilor Europene care la rându-i le va depune spre aprobare la Comisia Europeană. Autoritățile județene din Buzău spun că prin această asociere vor putea fi obținute fonduri europene cu care vor fi realizate diverse proiecte, pe lângă cele pentru UAT-uri.