Trec vremile….Cultura e pe maini bune!
Trec vremile… ca nişte ape si V.Voiculescu ramane-n porţile veciei, iata un motto mai mult decat relevant atunci cand vorbim de rasplata doctorului fara de arginti. Si spun asta cu toata admiratia atunci vorbim de Vasile Voiculescu, de Buzau si mai ales de faptul ca inclusiv Zahei Orbul ar vedea ca in aceasta zona de care facem vorbire, Cultura e pe maini bune.
Cu trei ani in urma, un parculet din spatele Palatului Comunal din Buzau a fost botezat cu numele lui Vasile Voiculescu, in mijlocul acestuia tronand un bust al marelui scriitor buzoian. Si ca totul sa fie asezat dupa voia Domnului, bustul doctorului Vasile Voiculescu se afla la cativa metri distanta de fostul cabinet al medicului Valeriu Bistriceanu, cel care ani buni a tinut vie memoria marelui poet, a fiintat si finantat Fundatia Vasile Voiculescu, atat cat a fost in viata fiind si initiatorul Concursului de Creaţie literară pentru elevi şi studenţi „V. Voiculescu – Arc de suflet peste timp”.
Vineri, probabil privind de peste turla Palatului Comunal, cei doi, V.V.si V.B., au putut vedea vedea ca sacrificiile lor n-au fost in zadar, ca lumea scriitoriceasca si jurnalistica buzoiana ii aseaza pe postamentul veciei, chiar daca „vremile trec precum niste ape”.
Vineri, n-au fost ape! A fost vant si o vreme de toamna zburlita. Insa asta n-a fost nici-un impediment ca Parcul Vasile Voiculescu sa fie populat la capacitate pandemica. La bustul lui Vasile Voiculescu au depus flori reprezentantii Centrului Cultural „Alexandru Marghiloman”, Constantin Toma-primarul municipiului Buzau, Doru Dinu Glavan -presedintele UZPR, vicele Miron Manega, membrii filialei uzepriste buzoiene „Pamfil Seicaru”, scriitori si buzoieni de buna credinta, reprezentantii Bibliotecii Judetene „V.Voiculescu”, „aripa Detectiv Literar” din cadrul UZPR alaturi de publicistii Dumitru Ioan Dinca si Ionel Stanuta, ultimii doi alergatori de cursa lunga ce vor sa demonstreze ca , la Buzau, Cultura e pe maini bune.
Trec vremile…Ziaristica pe cei maini merge ?
Din Parcul Vasile Voiculescu, ziaristii filialei „Pamfil Seicaru”, alaturi de conducerea UZPR si seful administratiei lucale, s-au retras intr-o sala cu portanta istorica pentru buzoieni: „Stan Sararu”. Reamintim ca Stan Sararu a fost unul dintre cei mai longevivi primari ai Buzaului, a lasat in urma edificii apreciate si astazi, iar actualul primar, dupa 100 de ani, vrea cu tot dinadinsul sa-l detroneze din ierarhia realizarilor in timp.
Discutiile de la intalnirea de vineri, dintre ziaristii cu zeci de ani de experienta, carora li s-au alaturat si alti colegi mai tineri, a fost deschise de jurnalistul Titi Petre care a vorbit de trecutul, prezentul si destinele de viitor al mesagerilor fara de arginti, printre altele mentionand ca menirea condeierilor este cea de a mentine vie identitatea nationala prin educatie si cultura.
Doru Dinu Glavan, presedintele UZPR, a facut o serie de lamuriri legate de menirea Uniunii, prezentul si viitorul jurnalisticii romanesti, prin întreaga sa activitate, are în vedere dezvoltarea jurnalismului ca activitate de creaţie cu impact specific în viaţa publică internă şi internaţională, creşterea reprezentativităţii comunităţii de presă din România şi din diaspora în relaţiile cu instituţiile publice şi autorităţile statului, precum şi consolidarea credibilităţii profesionale şi autorităţii morale a jurnaliştilor în societate, prin respectarea valorilor deontologice ale jurnalismului şi promovarea răspunderii sociale a acestei profesiuni.
Presedintele UZPR, Doru Dinu Glavan, a inmanat si patru distinctii jurnalistilor buzoieni. Astfel, jurnalistii Ionel Stanuta, Vasile Dinu, Dumitru Ion Dinca si Titi Petre au primit DISTINCTIA CREDINTA SI LOIALITATE pentru devotiunea, perseverenta, straduinta si puterea de a sluji actul jurnalistic si publicistic de-a lungul unei bogate cariere si PLACHETA 100 impreuna scriem istoria clipei.
Constantin Toma, primarul municipiului Buzau, alaturi de felicitarile de rigoare, a primit din partea UZPR, PLACHETA 100 impreuna scriem istoria clipei si insigna de jurnalist membru UZPR. Nu trebuie uitat faptul ca primarul Toma, nu a fost strain de presa, a detinut in calitate de coproprietar, prin anii 1994 publicatia „Informatia Buzaului”, apoi a fost multi ani proprietarul cotidianului Opinia.
In discursul sau primarul Constantin Toma a enuntat cateva dintre proiectele puse in aplicare, despre cele aflate in faza de initiere, sprijinul acordat culturii si educatiei buzoiene, Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman” fiind unul dintre cele mai apreciate din tara, iar educatia, printre altele, beneficiind de un centru pilot relalizat dupa modelul finlandez.
Primarul Constantin Toma a vorbit si despre „jurnalistii” platiti pentru productia de fake news, denigrarea continua si gasirea, de catre UZPR, a unei modalitati de stoparea fenomenului ce produce disfunctionalitati majore in viata economica si sociala contemporana.
Fenomenul prezentat de primarul Toma a fost reiterat si de Miron Manega, vicepresedinte UZPR, scriitorul si publicistul subliniind faptul ca cea mai mare organizatie profesioala a jurnalistilor din Romania cauta solutii pentru implementarea codurilor deontologice in mass media romaneasca.
La final, primarul Toma a invitat in cabinetul sau pe distinsii oaspeti de la UZPR carora le-a inmanat câte un set din lucrarea „Alexandru Marghiloman – Note politice” si cate un volum din „IAZUL MORILOR-leaganul civilizatiei buzoiene”.
A consemnat, Titi Petre