TRATAMENT PENTRU SANATATE: CINE SE INSANATOSESTE?

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a prezentat proiectele din domeniu care au intrat în dezbatere publică.deschidere-spital

Primul dintre acestea este proiectul-pilot privind SALARIZAREA MEDICILOR şi STATUTUL SPITALELOR.

Ministerul Sănătăţii intenţionează aplicarea proiectelor în primul semestru al anului viitor, însă actul legislativ propus intră, întâi, în dezbatere pe site-ul MS timp de 30 de zile, urmând ca, după 1 septembrie, să fie respectat traseul legal de adoptare.

Potrivit ministrului Sănătăţii, vor fi făcute o serie de evaluări, pentru a se vedea dacă actul normativ produce sau nu efectele scontate şi după aceea se va vedea dacă se poate aplica la nivelul întregii ţări. Pentru această evaluare au fost alese 12 spitale, pentru început, spitale pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea prin HG şi care să acopere tot spectrul de activităţi medicale din România, astfel încât evaluarea să fie cât mai largă şi să ofere informaţii cât mai complexe.

SALARIZAREA MEDICILOR

Prevederile privind SALARIZAREA MEDICILOR, din actului propus, menţionează că doctorul va fi nevoit să opteze între sectorul public şi cel privat.
Medicii care aleg să rămână la stat vor putea lucra şi în zona de privat a spitalului după cele şapte ore de normă întreagă prestate la public, relatează realitatea.net.
Din suma primită în privat, 60% îi revine medicului, 30% va fi pusă la dispoziţia echipei doctorului, iar 10% va reveni spitalului, a explicat ministrul.
Ministrul Sănătăţii a mai spus că proiectul de lege are în vedere venituri mai bune pentru medici, în scopul micşorării exodului acestora şi reconsiderării lor în societate din punctul de vedere al statutului pecuniar. „Este imperios necesar să se coreleze salarizarea personalului cu statutul spitalului. Dacă nu am face acest lucru, am vedea cât de contradictorii sunt prevederile respective”, a punctat oficialul citat de realitatea.net.

STATUTUL SPITALELOR

Un alt proiect se referă la STATUTUL SPITALELOR. În spitalele publice va putea fi desfăşurată şi activitate privată, dar numai în proporţie de 20%, iar pacienţii din această zonă vor plăti fie din asigurarea privată, fie din buzunar.
Eugen Nicolăescu a subliniat că, în spitalele publice pot exista şi paturi cu internare de zi în regim privat, rămânând la latitudinea spitalelor şi medicilor modul de organizare. Singura ondiţie este ca toată activitatea privată a medicilor să se desfăşoare în afara programului de lucru. El a adăugat că un astfel de sistem funcţionează de 40 de ani în Franţa, cu rezultate foarte bune.
Un alt proiect de lege prezentat de ministru a fost cel privind statutul spitalelor, Eugen Nicolăescu arătând că statutul spitalului va fi schimbat din cel de instituţie publică în cel de entitate de utilitate publică, asigurând o autonomie mai mare bugetului şi managerului care îl gestionează, pentru a se putea aplica măsuri manageriale corecte, eficiente.

Nicolăescu a subliniat că o astfel de atitudine legislativă va ajuta şi la depolitizarea funcţiei de manager.

În baza proiectului legislativ, spitalele au fost împărţite în spitale de interes naţional, unde sunt incluse spitalele regionale de urgenţă, cele judeţene de urgenţă, institutele şi unităţi sanitare de interes local, unde sunt incluse spitalele municipale şi orăşeneşti, care se pot organiza în asociaţii sau fundaţii, a explicat ministrul Sănătăţii.

MALPRAXISUL

Proiectul privind MALPRAXISUL a fost finalizat şi publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, urmând să intre în vigoare în cursul anului 2014. Este pentru a treia oară când proiectul de modificare a Legii sănătăţii (Legea nr. 95/ 2006), referitor la malpraxis, este pus în dezbatere publică, după ce i-au mai fost aduse unele modificări.

Prevederile proiectului privind MALPRAXISUL vizează deopotrivă pacientul cât şi medicul.

PACIENTUL va primi beneficii de proceduri simplificate, costuri reduse şi garanţia că, atunci când se va dovedi actul de malpraxis, bolnavul va fi despăgubit de către asiguratori.

„Pacientul va primi din partea spitalului toate documentele medicale privind cazul reclamat şi nu va mai fi nevoit să aştepte ani de zile decizia instanţelor de judecată. În proiectul de lege este prevăzut ca, în termen de 6 luni, procesul de evaluare a cazului să fie finalizat”, a explicat Eugen Nicolăescu, citat de realitatea.net.

MEDICUL va fi asigurat pentru incidente petrecute cu până la trei ani înaintea încheierii contractului de asigurare.

PACHETUL DE SERVICII MEDICALE DE BAZĂ

Ministerul Sănătăţii a precizat, într-un comunicat, şi elementele definitorii ale PACHETULUI DE SERVICII MEDICALE DE BAZĂ.

În definirea pachetului de bază, trebuie ţinut cont de nevoile individului şi dreptul său la sănătate, pe de o parte, dar şi de obiectivul de a aduce eficienţă în sistemul sanitar, pe de altă parte.

Pachetul de bază va conţine următoarele componente:

Servicii preventive. Fiecare cetăţean va avea acces la un set de servicii de evaluare a riscurilor sale de boală şi servicii de consiliere pentru a putea controla aceste riscuri.

Servicii de urgenţă. Cetăţenii vor beneficia de servicii de urgenţă prin creşterea acoperirii şi a calităţii acestora, în cadrul ambulanţei, serviciului SMURD, Centrelor de Permanenta şi al Unităţilor – Compartimentelor de Primiri Urgenţe.

Programe de sănătate. Se va asigura acces în totalitate pentru programele care se adresează principalelor probleme de sănătate ale populaţei: cancer, diabet, boli cardiovasculare / neurovasculare, transplant, boli rare, etc..

Medicul de familie va avea un rol esenţial în furnizarea de servicii din pachetul de bază.

Ambulatoriul de specialitate va reprezenta domeniul de asistenţă medicală care va trebui să preia gradual cea mai mare parte din serviciile de sănătate furnizate actualmente în spital.

Spital. Serviciile medicale oferite în cadrul spitalului vor fi eficientizate.

Privacy Policy Settings