TRAIASCA TULBURELUL, DAR NU LA VOLAN!

Consumul nociv de alcool este o problema globala care compromite dezvoltarea individului dar si a societatii. Alcoolul este al treilea factor de risc in mortalitatea prematura, handicap si pierderea sanatatii, la nivel global. Alcoolul este asociat cu grave probleme sociale si de dezvoltare, inclusiv violenta, neglijarea si abuzul copiilor, precum si absenteismul la locul de munca. Alcoolul dauneaza bunastarii si sanatatii oamenilor. O persoana in stare de ebrietate poate face rau altora sau le risca viata prin accidente de trafic, prin comportament violent, sau afecteaza negativ co-lucratorii, rude, prieteni sau straini. Astfel, impactul consumului nociv de alcool devine o plaga a societatii.

 

Cel putin in ultimii doi ani, la nivelul judetului Buzau, politistii au desfasurat o activitate extrem de intensa pe linia prevenirii sub toate aspectele. S-a mers din poarta-n poarta, s-a discutat pe strada, prin parcuri, la radio si la televiziuni. Au existat tot felul de intalniri, s-au prezentat evenimente, s-a discutat la concret cu buzoienii de toate categoriile sociale. Nu mai vorbesc de activitatea de prevenire derulata in scoli si gradinite. Oamenii si-au facut treaba. Se pune intrebarea: De noi… se lipeste ceva?  Trebuie sa recunoastem ca in multe cazuri, telespectatorii, in locul unei emisiuni de prevenire, au preferat sa nu scape intriga dintr-o telenovela de stiri ori de film. Si asta explica de ce, in ultimii 25 de ani, ne tot invartim intr-un cerc …

 

Este de admirat faptul oamenii cu misiuni de prevenire sunt tot mai perseverenti si, probabil, se gandesc la faptul ca, poate candva, sfaturile dumnelor vor fi asimilate de cat mai multi buzoieni. Iata ca, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău iniţiază o nouă acţiune pe linia reducerii numărului accidentelor de circulaţie şi a consecinţelor acestora, pe fondul consumului de băuturi alcoolice de către participanţii la trafic (conducători auto, pietoni, biciclişti, căruţaşi).

 

Acţiunea se desfăşoară până la data de 30 noiembrie a.c., având drept obiectiv şi conştientizarea cetăţenilor cu privire la consecinţele nerespectării normelor rutiere.

 

În acest sens, vor fi desfăşurate atât activităţi de impunere a legii, cu implicarea poliţiştilor din sistemul de siguranţă publică, cât şi activităţi preventive, de informare cu privire la riscurile asumate de cei care conduc autovehicule sub influenţa băuturilor alcoolice.

 

Alcoolul dăunează grav siguranţei rutiere

 

  • Şansele de a fi implicat într-un accident rutier cresc în mod semnificativ în cazul în care s-au consumat băuturi alcoolice.

 

  • Conducerea unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice are efecte deosebit de periculoase, întrucât alcoolul încetineşte timpii de reacţie, creează dificultăţi în aprecierea vitezei şi a distanţelor, îngreunează mişcările şi scade capacitatea de concentrare.
  • De cele mai multe ori, cei care conduc autovehicule sub influenţa băuturilor alcoolice, comit frecvente încălcări ale regulilor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri riscante sau execută, în mod periculos, virajele, punând în pericol siguranţa traficului rutier.

 

  • Este bine de ştiut faptul că alcoolul consumat până seara târziu persistă în organism chiar şi în dimineaţa următoare, peste limite legale.

 

  • Întrucât pericolul conducerii unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice este foarte mare, această faptă a fost incriminată de lege, fiind prevăzută cu cea mai aspră sancţiune contravenţională (amenda maximă prevăzută pentru persoane fizice şi reţinerea permisului de conducere în vederea suspendării dreptului de a conduce pe o perioadă de 90 de zile).

 

  • Totodată, fapta de a conduce pe drumurile publice un autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea şi anularea permisului de conducere.

 

  • În mod similar se pedepseşte refuzul sau sustragerea conducătorului unui vehicul de la prelevarea de mostre biologicenecesare în vederea stabilirii alcoolemiei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings