TOMA, CALCĂ PE URMELE LUI MILU

Plecat dintre cei vii in urma cu doi ani, Gheorghe Milu rămâne unul dintre primarii Buzaului intrati in istorie cu realizari de exceptie. Privind înapoi in istoria municipiului, din perioada 1970-1978,  ”calendele” ne reamintesc faptul ca atunci au fost construite Casa de Cultură, Hotelul Pietrosele, Magazinul Dacia şi Piaţa Dacia, totodata fiind efectuate lucrari de modernizare in Parcul Crang si Parcul Marghiloman.

Sa nu uitam ca atracţia pricipală a Parcului Crâng, „Braniştea de la Buzău”, o reprezintă monumentul istoric Obeliscul„Buzău-1600”, care a fost realizat(in anul 1976) de sculptorul Gheorghe Coman, de numele căruia se leagă şi realizarea taberei de sculptură în aer liber de la Măgura. Acest monument a fost ridicat cu prilejul sărbătoririi a 1600 de ani de la prima menţiune documentară a municipiului Buzău (376-1976), a martizării Sfântului Sava Gotul în apele râului Buzău. Sculptura atinge 26,80 m înăţime şi fundaţia 14 m., iar pentru realizarea ei s-a folosit travertinul. La bază au fost aplicate basoreliefuri cu scene din istoria României, având ca figuri marcante pe Burebista, Mihai Viteazul, Nicolae Bălcescu. Pe vremuri i se spunea si „Sora lui Milu”.

Dela Milu-ncoace… mare lucru nu s-a mai facut prin Buzau, in afara de ceva pe ici pe colo pentru imagine. Dar imaginea poate disparea repede…

Dar, dupa 44 de ani, in atentia buzoienilor, cu voia consilierilor municipali, vor intra doua lucrari absolut interesante. Pentru sedinta de vineri, 26 iunie, pe ordinea de zi, se afla PROIECTUL DE HOTĂRÂRE NR. 150 din data de 10.06.2020 pentru aprobarea studiului de fezabilitate şi a indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții publice “Realizarea de fântâni arteziene în parcurile Tineretului și Crâng din municipiul Buzău“

In fapt, este vorba despre amenajarea a doua fantani arteziene in parcul Crang

(cu valoare estimata la 120 000 de euro) si trei in Parcul Tineretului cu valoare totala de 240 000 de euro.

Vineri, va fi o sedinta interesanta, iar discutiile vor fi  animate de cel putin doi consilieri care se vor lega de valoarea totala si de intensitatea jetului de apa…

 Ce se spun romanii daca visezi fantana arteziana:

– castig, belsug, sperante;
– arteziana cu apa limpede- dorinte satisfacute

fantana arteziana- castig sau bucurie vesteste

Si chinezii despre amplasarea lor

valFantanile arteziene conferă un farmec aparte peisajului în care sunt amplasate. În China secolelor trecute, fântânile arteziene reprezentau un izvor nesecat de noroc și de fericire. Acestea erau construite și pictate în cele mai diverse moduri, iar amplasarea lor era strict strategică. În partea de nord a unui spațiu fântâna ar fi fost închinată succesului profesional, în timp ce amplasată în sud ar fi adus familiei faimă și reputație. Estul echivala cu protecția împotriva bolilor, iar vestul aducea noroc în aria financiară.

Petre Titi

NOTA: Materialul nu este publicitar si nici nu constituie obiectul vreunui contract cu Primaria Buzau si, in niciun caz, vreunei intelegeri cu primarul Toma!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings