March 19, 2025

Primul lucru pe care il invatam de la parinti sau bunici despre Dumnezeu este sa ne inchinam, “In numele Tatalui si al Fiului si al sf treimeSfantului Duh”, atunci marturisim treimea cea de o fiinta. Cu acest gest sfant se incepe si se incheie orice rugaciune. Este semnul puterii crestine, inca de la infiintarea Bisericii in ziua Cincizecimii, orice crestin care isi face semnul Sfintei Cruci marturiseste Teimea de la care primim toate darurile si harurile.

Noi credem in invatatura Bisericii despre Sfanta Treime si marturisim un Dumnezeu, unul in fiinta si intreit in persoane. Este o sarbatoare importanta din cadrul Praznicilor Imparatesti, fiind singura zi in care Dumnezeu in toata fiinta lui este sarbatorit independent.

Dumnezeu este facatorul cerului si al pamantului, a creat pe om si il calauzeste mereu pe calea cea dreapta: “nu este vrere inaintea Tatalui vostru, Cel din ceruri, ca sa piarda pe vreunul dintre acestia” (Matei 18, 14). A trimis pe insusi Fiul Sau ca “sa caute si sa mantuiasca pe cel pierdut” (Matei 18, 11), iar Duhul Sfant se pogoara la Rusalii si imparte darurile si harurile sale imbelsugate peste Sfintii Apostoli. In numele Sfintei Treimi se binecuvinteaza toata faptura, se incepe si se sfarseste ceva, este parte din viata noastra, parte din fiinta noastra de la sfantul botez, pana si la iesirea din trupurile pamantesti nu suntem parasiti de ea.

Din punct de vedere dogmatic, aceasta este taina adanca si necuprinsa , iar Sfintii Parinti au incercat prin nenumarate analogii sa explice lumesc aceasta unitate. Sfantul Atanasie cel Mare (295 – 373) asemana Sfanta treime cu Soarele: “precum soarele este cu trei fete, asa si Dumnezeu este cu trei Ipostasuri. Chip al Tatalui este discul soarelui; chip al Fiului este raza si chipa al Duhului Sfant este lumina soarelui. La soare este disc, raza si lumina, darn u zicem ca sunt trei luminatori, ci unul singur. Discul naste si uneste raza si d alumina, asa si Dumnezeu-Tatal naste pe Fiul si purcede pe Duhul Sfant. Raza se coboara pe pamant darn u se desparte de soare, nici din cer nu lipseste, nici de pe pamant si este si in discul soarelui. Asa si fiul nu se desparte de Tatal si de Sfantul Duh”.

Praznicul de astazi raspandeste raza de lumina in sufletul fiecarui credincios si il cheama la depasiri de sine, in lucrari morale, spirituale si materiale. In Sfanta Treime salasluieste pacea, dragostea si unitatea. Trebuie stiut si constientizat ca faptele noastre bune sunt ca niste trepte care ne apropie mai mult de Dumnezeu, ne ridica spre raiul din care am fost izgoniti din cauza neascultarii.

Nu doar vorbele mari ii fac pe sfinti si drepti, ci faptele lor bune pline de dragoste divina, de smerenie si credinta. Ne inchinam Sfintei Treimi sin u este o fericire mai mare pentru vredniciile noastre, decat aceea de a sti ca vom sta in fata tronului Ei curati.

Unde sunt doi sau trei, adunati in numele Meu, acolo sunt si Eu in mijlocul lor” (Matei 18, 20). Vorbind despre Dumnezeu, El va fi langa noi, toate le va indrepta, toate le va face astfel incat noi sa-i putem multumi mereu pentru darurile Sale.

Mihail Neicu

Privacy Policy Settings