”SERBĂRILE CENTENARULUI”

 

Astazi, 15 ianuarie 2018, la Colegiul National ”Mihai Eminescu” Buzău, de Ziua Culturii Naționale, încep manifestările intitulate ”SERBĂRILE CENTENARULUI”.

Cele mai importante momente dedicate valorilor școlii noastre – luni, 15 ianuarie, ora 10.00, ”100 DE ANI DE ROMÂNIA, 100 DE ANI DE EMINESCU”; marți, 16 ianuarie, ora 12.00, conferința susținută de jurnalistul și criticul literar Alex Ștefănescu; sâmbătă, 20 ianuarie, ora 17.00, concert Corul MADRIGAL, acțiuni desfășurate în amfiteatrul colegiului.

Marcăm, în felul acesta, începutul unei serii ample de activități prilejuite de împlinirea, în noiembrie 2019, a  celor 100 de ani de existență a Colegiului National ”Mihai Eminescu” Buzău, puncteaza prof. Camelia Voicu, directorul prestigoasei institutii buzoiene.

 

Ce spun istoricii…

* Iniţial, actualul Colegiu „M. Eminescu” a fost înfiinţat ca „şcoală secundară de fete”, în anul 1919, iar primul sediu a fost pe strada Dobrogeanu Gherea (actuala str. Alexandru Marghi­loman), într-o clasă din localul fostei şcoli primare israelite.

* Clădirea colegiului de astăzi ar fi putut fi ridicată pe strada Unirii, unde autorităţile locale oferiseră un spaţiu. În 1922, terenul a fost refuzat din cauza cheltuielilor exagerate impuse de friabilitatea solului. În acest timp elevele actualului liceu făceau cursurile în sediul acualei Şcoli nr.5.

* Spaţiul necesar construcţiei liceului a fost iniţial de 3.000 de metri, dar s-au făcut demersuri către ofiţerii din Garnizoana Buzău să mai cedeze încă vreo 12-15 metri liniari de la Centrul Militar pentru a se crea spaţiul de acces al elevilor şi vehiculelor. Până la final, construcţia liceului a beneficiat de o suprafaţă totală de peste 5.000 de metri.

* În 1940, când nemţii au sosit în Buzău, la Liceul „M. Eminescu” a rulat un film ­despre evrei, la care a trebuit să asiste şi autorităţile locale. Ca urmare, nu după mult timp, clădirea avea să devină rechiziţionată, să devină spital, iar conducerea liceului să fie schimbată. În noiembrie, legionarii au schimbat şi ei, la rândul lor directoarea, până în luna februarie.

* În 1948, denumirea Liceului „Dr.C.Angelescu” se schim­bă în Şcoala Medie. În sep­tem­brie 1957, s-a propus Ministerului ca şcoala sa poarte numele de „Mihai Eminescu”.

* Instituţia a funcţionat ca liceu de fete până în anul 1957, când au venit primii 10 băieţi.

* În 1940, Mareşalul Antonescu a emis un ordin ca toate şcolile să pună în evidenţă două tablouri: unul cu eroii localităţii, iar altul cu numele elevilor care au devenit oameni deosebiţi. Actualul colegiu avea să facă excepţie de la ordin, motivând că este liceu de fete, iar fetele se mărită şi îşi schimbă numele, fiind foarte greu de urmărit de către reprezentanţii şcolii.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings