SENATORUL VLAD PUFU, CERINTA CATRE PREFECTURA

Liberalii cer revocarea hotărârii prin care au fost majorate taxele pe clădirile deținute de buzoieni persoane fizice. Solicitarea este publică și a fost lansată de senatorul PNL, Vlad Mircea Pufu. Liberalii atenționează că prin modul în care a fost formulată hotărârea, buzoienii au fost induși în eroare. În textul acesteia se arăta că impozitele vor fi la nivelul din trecut, iar în anexe erau introduse cote majorate cu 50, până la 300 %.

“ În referatul de aprobare a hotărârii, dânsul, cu mâna sa, a spus următorul lucru: ,,propun ca taxele şi impozitele locale pentru anul 2021 să fie menţinute la nivelul celor din anul 2019, indexate cu rata inflaţiei de 3,8% . Atât scrie în referatul de aprobare. Ulterior, ne trimite la anexa nr. 1, a şi b, în care vorbeşte despre un singur lucru. Pentru clădirile rezidenţiale şi clădirile anexă aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,12% asupra valorii impozabile a clădirii. Este singurul element care ne trimite la faptul că impozitele vor urma să vină în unele cazuri triple şi, în altele, chiar şi de 500%. Este singurul element, acest coeficient de 0,12%. A trebuit să ne uităm înapoi în lege şi să vedem în hotărârile mai vechi şi să constatăm că el a crescut de la 0,08 la 0,12. De fapt, aici se ascunde şi această mărire.”, a declarat senatorul Vlad Mircea Pufu.

Așa s-a ajuns, ca peste noapte, locuitorii municipiului Buzău să plătească sume cu peste 50 % mai mari pentru impozitele pe locuințe și clădiri nerezidențiale, în unele cazuri sume exorbitante.

“Anul trecut, la un apartament cu 2 camere a fost achitat un impozit de 93 de lei, anul acesta de 151 de lei. La apartamentele cu 3 camere, anul trecut impozitul era de 163 de lei, anul acesta 254 de lei. Din mai multe considerente, nu putem lăsa ca această chestiune să se întâmple şi să rămână aşa. Este nelegală pentru faptul că nu au fost informaţi buzoienii aşa cum scrie la lege, nu a fost acea dezbatere reală care se cere în cadrul acestor hotărâri şi, pe de altă parte, a avut vicii ascunse de procedură.”

Senatorul PNL, Vlad Mircea Pufu,  cere Prefecturii Buzău să exercite controlul de legalitate asupra hotărârii și să ceară revocarea acesteia pentru încălcarea legislației. Există însă și posibilitatea ca hotărârea să fie anulată în instanță dacă nu va fi revocată de către cei care au votat.

 “Eu voi solicita public Instituţiei Prefectului Buzău să exercite controlul de legalitate asupra acestei hotărâri, să constate ceea ce noi am constatat, faptul că este nelegală. Dacă această hotărâre nu va fi revocată, bineînţeles că există calea instanţei. Domnul primar Toma va avea probabil o altă abordare, o altă posibilitate s-o reia, să se mai gândească. Eventual, să ajusteze cotele procentuale ale acestor coeficienţi.”

De partea cealaltă, primarul Buzăului, Constantin Toma, admite că demersul liberalilor are șanse de reușită dar spune că suspendarea aplicării hotărârii de majorare a impozitelor va genera un blocaj la nivelul Palatului Comunal.

“Au toate şansele, pentru că fiind la putere are şanse să şi treacă, dar gândiţi-vă ce va ieşi. Deci, practic nu se mai poate lua niciun impozit, se blochează toată impozitarea şi Primăria Buzău nu va mai încasa niciun leu şi astfel oprim şi Educaţie, oprim absolut tot în municipiul Buzău. Nu vom mai putea finanţa absolut nimic, nici salarii, nici nimic. Se blochează toate încasările posibile. Eu sper să se gândească şi la efectele acestei măsuri. Îi îndemn să analizeze încă o dată înainte de a da drumul unui asemenea demers. Acum, sigur, au toate şansele să blocheze total acest oraş, să nu mai putem încasa niciun leu, dacă se suspendă acea hotărâre de Consiliu Local. Pentru un proprietar de locuinţă nu este o sumă neplătibilă, 2-3 pachete de ţigări pentru a dezvolta acest oraş. Toată lumea cere trotuar, cere stradă, cere parcare, educaţie mai bună. De unde luăm aceşti bani? Aceşti bani vin din impozite şi taxe.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings