March 19, 2025

„PIATRA DE IZVOR”, prima editie

0
download

„Atunci când am ajuns în Tabăra de sculptură de la Măgura nu ştiam că aceasta reprezintă, de fapt, un muzeu in aer liber unic în Europa, ce se întinde pe o suprafaţă destul de mare, aflându-se chiar lângă Mănăstirea Ciolanu”, scria MONICA ANGHELOVICI in Povesti de calatorie.

 

Tabăra de sculptură este o expoziţie ce se întinde pe o suprafaţă de 21 de hectare şi care cuprinde sculpturi din piatră executate în perioada 1970-1986 de către artişti liceeni sau absolvenţi ai Academiei de Arhitectură din Bucuresti la initiaţiva sculptorului Gheorghe Coman. Anul viitor împlineşte anul viitor 50 de ani de existenţă. Cu această ocazie se vor organiza manifestări dar vor avea loc şi o serie de lucrări menite să promoveze obiectivul şi implicit judeţul Buzău.

Expoziţia de sculptură în aer liber conţine un număr de 256 de statui cioplite în stâncă albă, extrasă din carierele de la Ciuta.  Sculpturile au fost realizate de reputaţi artişti plastici români, în perioada 1970 – 1985, dar în ultimii ani, pajiştea care găzduieşte complexul expoziţional a devenit locul de petrecere al buzoienilor amatori de grătare la iarbă verde.  Acest lucru se va schimba însă cât de curând, în urma unui parteneriat între Consiliul Judeţean Buzău şi Asociaţia „Forum Art”. Consiliul Judeţean a aprobat joi proiectul prin care oferă sprijin asociaţiei „Forum Art” în demersul acesteia de a readuce în prim-plan tabăra de la Măgura. Pentru scoaterea din izolare a tezaurului ce cuprinde 256 de statui realizate de-a lungul celor 16 ediţii a taberei de sculptură, Asociaţia „Forum Art” şi-a propus iniţierea unei Şcoli Internaţionale de Sculptură care să se desfăşoare anual, în parteneriat cu Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, Uniunea Artiştilor Plastici din România, Institutul Cultural Român, dar şi alte entităţi din ţară şi din străinătate. Proiectul ONG-ului buzoian urmăreşte transformarea taberei într-o entitate de artă funcţională, care să reunească anual, la Măgura, lumea artistică europeană.

La ultima editie, cea din 1985, sculptorul Gheorghe Coman a lucrat la Semne primordiale.
Nu trebuie omis faptul ca sculptorul Gheorghe Coman, de la a carui disparitie se vor implini 15 ani in 2020, fost creatorul și animatorul Taberei  de sculptură Măgura, de la mânăstirea Ciolanu – Buzău, printre primele de acest gen din România, inițiativă care a avut un larg ecou și peste hotare. Prima sa lucrare executata la Magura a fost „Piatra de Izvor”.
Nota: in foto este prezentat maestrul Gheorghe Coman …la prima editie a taberei de la Magura.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings