ORA DE RELIGIE…INMORMANTATA ODATA CU EPIFANIE ?
Religia a devenit materie opţională în urma unei decizii a Curţii Constituţionale, participarea la ora de religie urmând să se facă pe baza unei cereri de înscriere.
Curtea Constitutionala a decis pe 12 noiembrie 2014 ca este neconstitutional articolul din legea educatiei care spune ca “La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie”. Judecatorii au hotarat ca cel care vrea sa faca ceva trebuie sa ceara acel lucru, si nu cel care nu vrea.
Emil Moise, profesorul de filosofie in Buzau care a ridicat exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii educatiei ce reglementeaza inscrierea la ora de Religie, a declarat pentru HotNews.ro ca, potrivit Constitutiei, “Parlamentul are la dispozitie 45 de zile sa puna legea in concordanta cu decizia Curtii Constitutionale. Iar CCR, prin motivarea sa, nu lasa Parlamentului rol de virgula, spunand ca vor face religie doar copiii care vor depune o cerere in acest sens (elevii majori sau parintii elevilor minori). Prin urmare, nu avem a ne astepta la altceva din partea Parlamentului“.
“Scoala este obligata in continuare sa ofere disciplina Religie, insa nu mai avem modalitatea de inrolare a elevilor la aceste ore, pentru ca CCR a decis ca este neconstitutionala modalitatea pusa in aplicare pana acum“, a mai precizat Emil Moise.
Patriarhul României a dat apoi citire apelului Consiliului Consultativ al Cultelor din România, care s-a reunit sâmbătă, arătând că în aproape toate ţările europene, religia se predă în cadrul sistemului de învăţământ public, întrucât fără cunoştinţe de religie nu poate fi înţeleasă istoria şi cultura Europei.
(…)ora de Religie nu poate fi înlocuită cu nimic, cu nicio altă ştiinţă pentru că de fapt ştiinţa cea mai profundă este ştiinţa legăturii noastre cu Dumnezeu cel veşnic Care ne-a creat pentru viaţă veşnică, pentru iubire şi fericire veşnică în Împărăţia Preasfintei Treimi, spre slava lui Dumnezeu şi spre a noastră mântuire! Amin!”, a conchis Patriarhul României.
Vorbe neduhovnicesti…in curtea Episcopiei Buzau…
In urma cu doi ani, mai exact de Sf.Ion 2014, Arhiepicopul Buzaului si Vrancei, Epifanie Norocel, a trecut la cele vesnice, iar locul sau a fost luat de ÎPS Ciprian. Odata cu preluarea mandatului de catre IPS Ciprian, s-a schimbat intreaga garnitura de consilieri.
Sa ne reamintim ca functia de inspector scolar pe probleme de religie a fost ocupata de pr. Paul Negoita, unul dintre copiii de suflet ai lui Epifanie. Pentru ceea ce facea, Paul Negoita nu era retribuit. La sfarsitul lunii august 2013, Arhiepiscopia a înştiinţat Inspectoratul Şcolar Judeţean că preotul Paul Negoiţă va fi retras, iar în locul său, inspector şcolar pentru Religie este susţinut prof. dr. Nicolae Moraru, profesor la Seminarul Teologic “Chesarie Episcopul”. De asemenea, IPS Ciprian mai aseaza pe functie si pe Pr. Cristian Marius Dima – consilier eparhial responsabil cu probleme de invatamat si activitati cu tineretul.
Va intrebati cum au aparut vorbele neduhovnicesti din curtea Episcopiei ? Pana la data de 12 noiembrie 2014, cand Curtea Constitutionala a decis ca este neconstitutional articolul din legea educatiei, totul a fost OK. Apoi s-a declansat seria de suspiciuni si intrebari. Motivul, unul extrem de simplu: profesorul Emil Moise, cel care a ridicat exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii educatiei ce reglementeaza inscrierea la ora de Religie este var bun (mamele sunt surori) cu Pr. Cristian Marius Dima – consilier eparhial responsabil cu probleme de invatamat si activitati cu tineretul. Legatura de sange dintre cei doi ar fi condus la lipsa din salile de judecata a unui reprezentant oficial care sa sustina studierea, fara cerere, a orelor de religie. Aceasta a fost scanteia care a declansat, in curtea Arhiepiscopiei, valul de vorbe mai putin duhovnicesti si de aici legatura cu IPS Epifanie.
In ceea ce ne priveste, discutiile din curtea Arhiepiscopiei trebuie sa sustina o legatura intrinseca intre Constitutie si CEL de Sus. Cu totii gresim, o reparatie a unei greseli, legislativa sau duhovniceasca, este absolut normal si moral sa fie facuta, iar stradania profesorului Emil Moise trebuie apreciata. Emil Moise Nu este impotriva predarii religiei in scoli. El este impotriva incalcarii legislatiei. O chestiune pentru care trebuie sa ne rugam la Domnul sa dispara, pentru ca incalcarea legislatiei la romani este precum cafeaua de dimineata…