ONOARE. Profesorul Alexandru Andrășanu, cetatean de onoare al judetului Buzau
ASTAZI.Emoții pentru președintele Cosiliului Județean Buzău, care a conferit, astăzi, titlul de Cetățean de Onoare profesorului Alexandru Andrășanu pentru contribuția la promovarea valorilor și a patrimoniului buzoian. În expunerea de motive, Neagu a vorbit despre atașamentul ialomițeanului față de meleagurile buzoiene. Pe lângă promovarea la Muzeul Țăranului Român, profesorul Andrășanu a pus bazele Geoparcului buzoian, care aderă, în această perioadă, la patrimoniul internațional UNESCO:„Domnul Andrășanu nu e buzoian, – e ialomițean la origine -, dar am rămas uimit când am descoperit ce face dânsul și tinerii din jurul său, de asemenea fără a fi buzoieni, pentru aceste meleaguri. Fără a fi recompensați în vreun fel de județul Buzău. Am participat recent la Muzeul Țăranului Român la o expoziție dedicată Geoparcului Ținutul Buzăului care reunește 18 comune din județul Buzău. Ce am văzut acolo, cât de frumos și profesionist a fost prezentat Buzăul m-a emoționat și rușinat în același timp. Am descoperit și că în țara asta încă mai sunt oameni care iubesc cu patos România”., a declarat președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu la finalul ceremoniei.
MAINE.Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă joi, 11 mai 2017, ora 18, la sala Tancred Bănățeanu, la Geoparcurile UNESCO. Teritoriul și poveștile lui. Atelier cu Alexandru Andrășanu. Evenimentul este organizat în cadrul expoziției Ținutul Buzăului. Priveliști, rosturi, povești. Intrarea este liberă.Pământul șlefuiește comunitățile umane, iar oamenii schimbă fața Pământului. De la această interacțiune continuă dintre om și materie s-au născut obiecte, meșteșuguri, legende și nume ce definesc specificul fiecărei comunități. Geoparcul este un mijloc de a pătrunde în tărâmul fabulos al legăturilor nevăzute şi pline de simboluri dintre spaţiul fizic, natural şi cel spiritual, uman, pe care locuitorii l-au construit generaţie după generaţie.
Atelierul din 11 mai 2017, susținut de Alexandru Andrășanu, de la Universitatea din București, Facultatea de Geologie, vă propune o călătorie în timp, în istoria vulcanilor, a dinozaurilor, a chihlimbarului, a sării, dar și o incursiune în viața și tradițiile localnicilor din Țara Hațegului și din Ținutul Buzăului. Este o poveste despre felul în care imbinarea științelor cu arta, educația și interpretarea patrimoniului a născut un nou concept de dezvoltare, o rețea globală de teritorii unice și un nou program UNESCO.