OAMENI CARE VOR SALVAREA CULTURII BUZOIENE
Interviu acordat de pr.Constantin Catoi, director executiv Directia de Cultura, Culte si Patrimoniu Buzau.
Cu regret trebuie sa spunem ca in Romania, cultura nu mai este la rang inalt si asta in ciuda faptului ca autorii de carte rasar de unde te astepti mai putin, iar de oameni de cutura nu ducem lipsa. Un paradox greu de inteles…Astazi, intalnesti in Romania putini tineri care sunt preocupati de cutura, desi tanara generatie nu duce lipsa de inteligenta. Nu trebuie omis nici dezinteresul care se simte la generatia parintilor, care in “lupta cu criza” uita si sa mai citeasca o carte. Despre acest subiect am putea discuta la nesfarsit, dar nu am ajunge la o concluzie inteligenta. Insa, mai important decat niste discutii fara ecou consider ca se afla munca la o mana de oameni care fac eforturi deosebite pentru ca notiunea de cultura sa reziste, sa fie dusa mai departe si sa nu se departeze prea mult de sufletele noastre. La Buzau, aceasta mana de oameni este coordonata de pr. Constantin Catoi, directorul de la “cultura”, care a avut amabilitatea sa ne raspunda la un set de intrebari.
Rep. Cum se poate proteja patrimoniul cultural național doar de catre director, secretara, soferul si un consilier ?
C.C. Este adevarat, acum avem un consilier in plus, iar din aprilie vom mai avea inca un consilier, domnul Preda Tudor Vali, care a fost plecat la studii in Canada. Ce sa spun, intr-adevar a fost o perioada destul de dificila, dar ne-am adaptat posibilitatilor.
Rep. Pastrarea tradițiilor și obiceiurilor locale, a ocupațiilor specifice tradiționale, de formare a specialiștilor și meseriașilor în domeniul artizanatului și meșteșugurilor tradiționale reprezinta obiective prioritare pentru multi si multe functii din judet. Cine este realizatorul ?
C.C. Atributiile noastre sunt doar pe patrimoniul mobil si imobil. Se fac unele activitati de colaborare cu Centrul de Promovare si Conservare din cadrul Consiliului Judetean Buzau.
Rep. Mai avem nevoie de camine culturale ?
C.C. Da, mare nevoie. La ora actuala sunt desfiintate 60-70% din cauza lipsei fondurilor si nu in ultimul rand din lipsa interesului autoritatilor locale.
Rep. Sunteti partener la programe, proiecte și acțiuni culturale ? Cate contracte de parteneriat aveti pentru 2013 ?
C.C. Multe am avea noi in plan sa facem, numai ca din lipsa de fonduri trebuie sa ne limitam. Se colaboreaza mai mult din punct de vedere logistic. Noi nu avem voie sa folosim fondurile decat pentru protejarea patrimoniului. Pentru anul 2013 suntem initiatorii Consursului Vasile Voiculescu.
Rep. Se tot vorbeste de proiectul podului de la Vadu Pasii. Acum este la finis in doua variante. Cu care varianta vreti sa cochetati ?
C.C. Noi nu am primit pana acum nici o informatie despre acest proiect. Este o lucrare importanta si destul de dificil de realizat dar nu imposibil. Asteptam cu interes cele doua variante ale acestui proiect si vom raspunde asa cum se cuvine sa fie mai bine si de asemenea ne vom exprima opinia in ceea ce priveste legalitatea.
Rep. Despre domeniul monumentelor de for public ce ne puteţi spune?
C.C. Monumentele de for public sunt la indemana autoritatilor. Nu toate sunt asezate unde ar fi dorinta noastra ca si localizare, dar pana acum nu am fost solicitati. Avem in plan cateva puncte pentru amplasarea acestora inclusiv o discutie pentru reamplasarea crucilor.
Rep. Ce evenimente culturale doriti sa organizati în anul 2013
C.C. Asa cum spuneam si mai devreme va fi concursul Vasile Voiculescu si de asemenea vom organiza cea de-a doua editie a Festivalului de Film Rusesc, cam prin august – septembrie. Speram sa fie bine si anul acesta sau ceva mai bine. La prima editie reacţiile buzoienilor au fost bune, au fost prezenti mai mult tinerii, erau destul de interesati de ce filme vor fi în program, dacă sunt titrate si au laudat totodata cinematografia rusească.
Rep. Sunt foarte multi buzoieni care spun ca sunt oameni de cultura. Altii care se cred oameni de cultura si critica tot ceea ce s-a intamplat pe langa ei din momentul in care au lasat biberonul. Aveti in intentie sa-i puneti efectiv la treaba si sa ajute cu ceva cultura si Directia buzoiana ?
C.C. Pot sa spun doar ca laudabila este Biblioteca Judeteana Vasile Voiculescu.
Rep.Cât de neutru credeți că este statul român în susţinerea culturii?
C.C. Este un lucru grav pentru Directia de cultura. Pana la urma nu stiu de ce ne numim Directia pentru Cultura. Sunt de parere ca statul at trebui sa faca mai mult.
Rep. Din tot ce v-aţi propus pînă acum, ce a fost cel mai dificil de realizat?
C.C. Sincer nu mi-am imaginat vreodata ca nu pot sa am un cuvant de spus in ceea ce priveste cultura. Si asta pentru ca nu am atributiile necesare pentru asa ceva. Am propus abrogarea termenului pentru monumente istorice, inclusiv cu domnul ministru am vorbit, dar nu s-a luat nicio atitudine.
Rep. Care este obiectivul prioritar in 2013 ?
C.C. Asigurarea unui personal suficient in ceea ce inseamna activitatea Directiei pentru Cultura si Patrimoniu si de asemenea promovarea in randul institutiilor de invatamant si publice prin tiparituri si diferite alte activitati a patrimoniului din Buzau.
Rep. Cat de mult va ajuta preotii, scriitorii, bibliotecile si primarii in derularea actului de cultura ?
C.C. Pot sa spun mai mult ca prin legaturi personale, nu ale legii si un raport deschis il are Arhiepiscopia. Biserica detine cel mai mare numar de monumente istorice. Prin preoti am reusit sa promovez mult din ce mi-am propus si de asemenea ca promovarea lor sa se faca conform legislatiei in vigoare. Colaborează cu autoritățile publice și cu instituțiile specializate pentru protejarea și punerea în valoare a bunurilor din patrimoniul cultural național. Pana acum a fost deficitar.
Andreea Petre