January 13, 2025

NICIO BATAIE FARA MEDIERE

Incepând cu a doua jumatate a lunii  februarie, cei care vor să înceapă un proces pot demara aceste proceduri doar dacă participă, în mediereprealabil, la o şedinţă de informare privind medierea, realizată de un mediator autorizat. Prevederile legale stabilesc că părţile implicate au dreptul de a-şi alege mediatorul. Pe site-ul Consiliului de Mediere se poate  găsi tabloul mediatorilor autorizaţi.

Şedinţa de mediere, realizată de procurori şi judecători
Parlamentarii au adoptat, recent, noi reguli printr-un proiect de lege. Astfel, şedinţa de informare privind medierea va putea fi susţinută şi de alte persoane din sistem, cum ar fi judecători, procurori, notari publici sau consilieri juridici. Proiectul de lege se află, în momentul de faţă, la secretarul general. Documentul şi-a încheiat traseul legislativ în Parlament. Pentru a intra în vigoare mai este necesar ca actul să fie promulgat de preşedintele României şi publicat în Monitorul Oficial.
La fel ca şi în cazul mediatorilor autorizaţi, şedinţa de informare va fi gratuită. În proiectul de lege este menţionat clar faptul că judecătorii, procurorii sau notarii nu vor putea percepe nicio taxă sau onorariu.
CSM „declară război”
Reprezentanţii Consiliului Suprem al Magistraturii au declarat, vineri, în cadrul conferinţei de presă „Medierea, între opţiune şi obligativitate”, că instituţia pe care o reprezintă va face tot ce este posibil ca aceste reglementări să nu se aplice.
Şedinţa de informare se aplică infracţiunilor cum ar fi loviri, ameninţări, vătămare corporală, vătămare corporală din culpă, violare de domiciliu, abuz de încredere, gestiune frauduloasă, distrugeri, abandon de familie, dar şi viol. Acestea pot dispărea prin mediere.
Dovada participării la şedinţa de informare se va face printr-un certificat de informare, eliberat de mediator. Certificatul de informare trebuie semnat de mediator şi de părţile participante la şedinţa de informare.
În cazul în care una dintre părţi refuză în scris participarea la şedinţa de informare ori nu se prezintă la data fixată, mediatorul nu va elibera certificatul de informare, ci va întocmi un proces-verbal, care se depune la dosarul instanţei.
Conform prevederilor legale, cei care refuză să se prezinte la şedinţa de informare cu privire la avantajele medierii vor fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 100 şi 1.000 de lei.

Privacy Policy Settings