MINISTERUL IA CAIMACUL

Din semestrul al doilea al acestui an, spitalele publice nu vor mai putea organiza licitatii pentru anumite medicamente, materiale sanitare, echipamente sau servicii. Achizițiile se vor face centralizat de către Ministerul Sănătății.

Ministerul Sănătăţii a publicat proiectul de ordin pentru aprobarea listei medicamentelor, materialelor sanitare, echipamentelor spitalmedicale, echipamentelor de protecţie, a serviciilor, combustibililor şi lubrifianţilor pentru parcul auto pentru care se vor organiza proceduri de achiziţie centralizate, la nivel naţional. După intrarea în vigoare a acestui ordin, spitalele publice nu vor mai pot achiziţiona materialele și serviciile inlcuse pe listă. Începând cu cea de-a doua jumătate a anului în curs, toate necesitățile spitalelor vor fi asigurate de Ministerul Sănătății. Ministerul se va ocupa şi de asigurările de tip CASCO ale ambulanţelor, de combustibilul auto, de serviciile de reparaţii, întreţinere şi furnizare de anvelope pentru ambulanţe, dar şi de serviciile de întreţinere aparatură medicală pentru ambulanţe, UPU şi terapie intensivă şi de serviciile de întreţinere aparatură imagistică. Pe lista materialelor sanitare care vo rfi achizționate direct de minister se numără catetere, ace de unică folosință, truse de perfuzie, seringi, vată, leucoplast și gel pentru EKG.

Lista medicamentelor care ar urma să fie achiziţionate de Ministerul Sănătăţii şi repartizate ulterior către spitalele publice cuprinde 412 produse, toate cu denumirea comună internaţională şi cu unitatea de măsură în care se prezintă (fiole, flacoane, capsule, bucăţi, plic, supozitor). Pe listă se regăsesc antibiotice, medicamente oncologice, medicamente pentru bolile cardiovasculare, pentru afecţiuni pulmonare cronice (bronşită acută, astm), pentru boli hematologice (anemii), boli digestive (gastrită, ulcer), psihice, neurologice (accident vascular cerebral), alergii, medicamente necesare în anestezia şi terapia intensivă, antiinflamatoare, dar şi banalele paracetamol şi aspirină.

Decizia ministerului are scopul de a preîntâmpina disfuncționalitățile de aprovizionare a spitalelor, dar și reducerea fraudei de la licitațiile trucate. Având în vedere volumele mari ale achizițiilor, și prețurile vor fi mai bune, dau asigurări reprezentanții Ministerului Sănătății.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings