MARIA BULEANDRA A FOST LA DNA ?(!)
In ceea ce priveste retrocedarile la nivel de judet Buzau, ostilitatile sunt pe departe de a fi rezolvate dupa ce fostul ministru Cristian David a primit avizul presedintelui in cazul unei retrocedari cu mita de 500.000 de euro si dupa ce un prim grup de patru persoane se afla in arestul Politiei Prahova. Treaba devine si mai delicata dupa ce persoana care cunostea toate dedesubturile retrocedarilor si-a pus streangul de gat. Si asta dupa ce saptamana trecuta a fost audiata la DNA.
Surse bine informate afirma ca la sfarsitul saptamanii trecute a fost audiat de procurorii DNA si Maria Buleandra, prefectul in exerctiu al judetului Buzau.
Privind spre CV-ul doamnei Buleandra, observam ca din anul 2005 si pana la investirea ca prefect, in cadrul Prefecturii Buzau a indeplinit functia de Sef Serviciu Controlul legalitatii,al Aplicarii Actelor Normative, Contencios Administrativ, Aplicarea Apostilei si Relatii cu Autoritatile Locale. Ca principale activitati si responsabilitai ar fi exercitarea legalitatii actelor administrative si reprezentarea institutiei in instantele de judecata.
Inainte de alte comentarii, va propun sa facem o scurta revenire asupra a ceea ce s-a intamplat saptamana trecuta. Fostul prefect de Buzau Paul Beganu, acuzat de luare de mita, abuz in serviciu, fals intelectual, instigare la fals intelectual si instigare la dare de mita, de vineri, se afla in arestul Politiei Prahova. Alaturi de Beganu se mai afla un cioban afacerist, un inginer, un avocat si urmeaza…
Fostul prefect Paul Beganu, omul de afaceri Gheorghe Ceteras, judecatorul Toader Neculae, de la Judecatoria Patarlagele, avocatul Mihail Cosmin Vasile si Ion Irimia, angajat al Romsilva, au fost pusi sub urmarire penala de catre procurorii DNA intr-un dosar privind retrocedarea a peste 5.000 de hectare de padure, prejudiciul depasind 21 de milioane de euro.
Potrivit procurorilor, procesul de reconstituire a dreptului de proprietate asupra unei suprafete de 5.134 hectare de teren forestier (situate pe raza comunei Gura Teghii, judetul Buzau) in favoarea SC Forestiera Ardeleana SRL a fost nelegal, cauzand un prejudiciu de 89.787.721 de lei (echivalentul a 21,7 milioane euro) in dauna statului.
Concret, Gheorghe Ceteras, cumparatorul unor drepturi litigioase de la un mostenitor al unei presupuse persoane indrituite la retrocedare, in cursul anului 2010, impreuna cu mostenitorul si avocatul Mihail Cosmin Vasile s-au inteles sa obtina, in conditii de nelegalitate, reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafete de 5.134,29 hectare de teren forestier care apartinuse Societatii Anonime Ardeleana pentru Industrie Forestiera, in numele nou infiintatei SC Forestiera Ardeleana SRL administrata de mostenitor, societate care avea ca obiect principal de activitate silvicultura, exploatarea forestiera si servicii anexe, scopul declarat fiind “redobandirea patrimoniului Societatii Anonima Ardeleana pentru Industrie Forestiera”.
In acest scop, Ceteras i-a remis suma de 1.000.000 euro, in doua transe, lui Ion Irimia, angajat in cadrul Regiei Nationale a Padurilor Romsilva, care avea influenta asupra lui Beganu, si altor functionari din cadrul regiei, pentru a-i determina sa indeplineasca si sa urgenteze indeplinirea unor acte ce intra in indatoririle lor de serviciu sau sa indeplineasca un act contrar acestor indatoriri, toate referitoare la reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului de 5.132,29 ha revendicat de SC Forestiera Ardeleana SRL, punerea in posesie si eliberarea titlului de proprietate.
In acelasi scop, Ceteras i-a remis suma de 1.000.000 de euro prefectului judetului Buzau Paul Beganu. In schimb, Beganu, in perioada ianuarie 2011, a falsificat o adresa si a determinat o persoana sa falsifice o alta adresa, astfel incat Ceteras sa fie repus in termenul legal de a contesta hotararile emise de comisiile locale in anul 2006, invocand faptul ca mostenitorii nu au primit raspuns la contestatiile formulate. Aceasta, in conditiile in care, in perioada 2006 – 2011, procesul de revendicare a terenurilor in cauza nu a mai suferit alte modificari, ramanand la nivelul respingerii solicitarilor.
Ca urmare, in anul 2011, Ceteras a depus plangere la Judecatoria Patarlagele. El i-a remis apoi suma de 250.000 euro judecatorului Neculae Toader, din cadrul Judecatoriei Patarlagele, pentru a pronunta o solutie favorabila acestuia. In schimb, magistratul a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafata de 5132,29 ha padure (din care suprafata de 2.830,65 ha se afla la momentul pronuntarii hotararii judecatoresti in proprietatea statului), in favoarea lui Gheorghe Ceteras, cumparator al drepturilor litigioase de la SC Forestiera Ardeleana SRL. Aceasta, in conditiile in care aceasta societate nu detinea in mod legal calitatea de titular al dreptului de reconstituire a dreptului de proprietate si nici nu s-a facut dovada ca societatea este continuatoarea sau succesoarea in drepturi a Societatii Anonime Ardeleana pentru Industrie Forestiera.
Judecatorul a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru intreaga suprafata avuta in proprietate de Societatea Anonima Ardeleana pentru Industrie Forestiera, chiar daca nu toti actionarii Societatii Anonime au inteles sa se constituie in asa zisa noua forma asociativa, cauzand statului, in aceasta modalitate, un prejudiciu in suma de 89.787.721 de lei (echivalentul a 21,7 milioane euro).
Desi sentinta judecatoreasca putea fi atacata cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare, obligatie in sarcina reprezentantilor celor doua comisii (comisia locala Gura Teghii si a comisia judeteana de aplicare a legilor fondului funciar), actul procedural nu a fost formulat, sens in care a devenit irevocabila prin nerecurare. De asemenea, desi Directia Silvica Buzau a solicitat prin adresa nr. 855/13.04.2011 Institutiei Prefectului Judetului Buzau, Comisiei Judetene Buzau si Comisei Locale Gura Teghii promovarea unui recurs, motivat de nelegalitatea solutiei date prin sentinta civila nr. 706/12.04.2011, acesta nu a fost formulat, mai noteaza procurorii.
Astazi, s-a sinucis inginera Luminita Ionescu, cea care s-a ocupat, din 1990 incoace de tot ceea ce inseamna retrocedari la nivel de judet. Inginera era cea care coordona anchetele referitoare la retrocedari, apoi propune solutii conform art. 6 din H.G. nr. 890/2005, cu modificări şi completări.
Spuneam in preambul ca prefectual actual Maria Buleandraa indeplinit functia de Sef Serviciu Controlul legalitatii,al Aplicarii Actelor Normative, Contencios Administrativ, Aplicarea Apostilei si Relatii cu Autoritatile Locale. Ca principale activitati si responsabilitai ar fi exercitarea legalitatii actelor administrative si reprezentarea institutiei in instantele de judecata.
Asadar, inginera Ionescu propunea, iar jurista Maria Buleandra dadea unda verde asupra legalitatii si reprezenta institutia in instanta.
In concluzie, secretul retrocedarilor trecea pe la Luminita Ionescu si Maria Buleandra. In atari conditii, doamna prefect are datoria, morala si institutioala, sa spuna adevarul despre retrocedarile de la nivelul judetului Buzau.