LECTIE DE BIODIVERSITATE PREDATA LA BUZAU SI VADU PASII

Lafarge România, în parteneriat cu Agenţia pentru Protecţia Mediului Buzău şi Administraţia Bazinală de Apă Buzău-Ialomiţa, a image (1)organizat, a doua ediţie a programului Zonele Umede şi Oamenii, Împreună peste Timp. La lecţiile deschise au participat aproximativ 100 de copii de la Scoala cu clasele I-VIII Căpitan Aviator M. T. Bădulescu din Municipiul Buzău şi Scoala cu clasele I-VIII din localitatea Vadu Paşii.

Elevii au vizionat un film despre importanţa apei în natură, au asistat la o prezentare despre ziua apei şi au aflat mai multe despre flora şi fauna din zona balastierei de la Vadu Paşii. Lecţiile au fost interactive, iar copiii au pus întrebări referitoare la speciile prezentate şi la habitatele umede.

„Considerăm că suntem datori să dăm un exemplu şi, totodată, să învăţăm generaţiile tinere despre importanţa biodiversităţii caracteristice zonelor umede şi cum pot privi mediul înconjurător cu responsabilitate”, a spus Andreia Petcu, Manager Mediu & Reabilitări, Lafarge România. „Deşi sunt la vârste fragede, copiii au venit cu idei personale şi propuneri legate de modul în care pot acţiona pentru a proteja tot ce ne oferă natura. Entuziasmul şi ideilor lor ne încurajează şi ne îndeamnă să continuăm seria lecţiilor deschise destinate elevilor din clasele primare.”

„Acest eveniment încheie seria acţiunilor dedicate Zilei Mondiale a Apei, ocazie pe care o folosim anual pentru a aduce în atenţia publicului larg problematica specifică de gospodărirea apelor şi importanţa conservării şi protejării resurselor de apă. Ne bucurăm că am reuşit să implicăm şcolile din Buzău şi Vadul Paşii, ştiut fiind faptul că la nivelul generaţiei tinere trebuie început procesul educaţional”, a declarat Adriana Petcu, Director Administraţia Bazinală Ialomita-Buzău.

image„Judeţul Buzău, deşi nu are pe teritoriul său zone umede incluse în lista internaţională a siturilor Ramsar, deţine un patrimoniu natural deosebit de valoros. Acesta cuprinde zone umede natural, care sunt coridoare ecologice secundare de migraţie, ce asigură deplasarea, reproducerea şi refugiul speciilor sălbatice de păsări acvatice. Prin activităţile pe care le-am derulat în proiect, împreună cu partenerii noştri, elevii au aflat că zonele umede din judeţul Buzău au funcţii vitale în reţeaua naturală a apelor de suprafaţă şi subterane şi că o mare parte a formelor de viaţă depind de acestea”, a declarat Ionuţ Sorin Apostu, Director Executiv, Agenţia pentru Protecţia Mediului Buzău.

Elevii celor două şcoli participante la program s-au înscris şi la un concurs de desen, tema fiind Specii şi habitate din zonele umede de luncă. Pe locul întâi s-au clasat Mihaela Solca şi Gabriela Simion de la Scoala cu clasele I-VIII Căpitan Aviator M. T. Bădulescu din Municipiul Buzău, respectiv Maria Popescu şi Laurenţiu Filimon de la Scoala cu clasele I-VIII din localitatea Vadu Paşii. Organizatorii au acordat şi un premiu special lui Dan Manole, de la Scoala Căpitan Aviator M. T. Bădulescu. După festivitatea de premiere, câştigătorii şi-au prezentat creaţiile şi au povestit colegilor care a fost motivaţia privind alegerea temei din desene.

Pentru Lafarge România, reabilitarea carierelor în care îşi desfăşoară activitatea reprezintă o prioritate, obiectivul companiei fiind să conserve fauna şi vegetaţia din zonele învecinate exploatărilor. Programul de la Vadu Paşii face parte din strategia de responsabilitate socială a Lafarge, prin care compania urmăreşte nu numai să desfăşoare activităţi de păstrare a diversităţii de specii şi habitate, ci să se asigure si că implementarea acţiunilor sale conciliază nevoile de dezvoltare economică cu cele privind mediul şi dezvoltarea locală.

În România, Lafarge produce materiale de construcţii de 15 ani şi activează pe 3 linii de activitate integrate: ciment, agregate şi betoane. Compania are o acoperire geografică extinsă la nivelul întregii tări prin cele 40 de site-uri industriale unde lucrează peste 1.000 de angajaţi/colaboratori. În 2011, Lafarge România a înregistrat o cifră de afaceri de 893.222.660 RON, excluzând activităţile de Gips şi tranzacţiile între companii.

Privacy Policy Settings