La route des vins…
Intreaga Franta este impanzita de vite de vie, iar pentru iubitorii de vin, orice colt al Hexagonului este o destinatie de vacanta de vis. Pentru cei care nu apreciază prea mult vacanțele în mijlocul naturii, la munte sau la mare, dar nici nu sunt interesați să-și petreacă prețioasele zile libere pe străzile aglomerate ale vreunei metropole, un concediu relaxant în zona Medoc din Franța este soluția ideală.
Podgoria Dealul Mare se desfășoară pe o lungime de aproximativ 65 de kilometri și o lățime între 3 și 12 kilometri, între apa Teleajenului, la vest, și cea a Buzăului, la est. Podgoria Dealu Mare are o istorie veche, care-i atestă, o dată în plus, importanța strategică în viticultura românească. Dezvoltarea ei a fost favorizată, de-a lungul timpului, atât de satisfacerea unor condiții naturale foarte prielnice viței-de-vie, cât și de căile ușoare de transport către Transilvania, care facilitau comerțul cu vin. Podgoria Dealu Mare cuprinde centrele viticole Boldești, Valea Călugărească, Urlați, Ceptura, Tohani, Cricov, Breaza, Pietroasa, Merei și Zorești, notează Mihai Macici. . Pentru cei care nu apreciază prea mult vacanțele în mijlocul naturii, la munte sau la mare, dar nici nu sunt interesați să-și petreacă prețioasele zile libere pe străzile aglomerate ale vreunei metropole, un concediu relaxant sau un sfarsit de saptamana la fel de relaxant, ar fi extrem de potrivit printre viile din Podgoria Dealul Mare. Deocamdata asa ceva, la noi nu este posibil, insa sunt mari sperante pentru viitorul apropiat…
Mai marii județului, reprezentanţi din cadrul Inspectoratului Școlar Județean, primari din zonele viticole și agenți economici au discutat ,vineri, la Buzău cu reprezentanții Institutului Francez în România despre turismul viticol și amenajarea teritoriului.
Întîlnirea a fost organizată de Institutul Francez din România și Consiliul Județean Buzău, cu sprijinul Ministerului Educației Naționale, a Centrului Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic (CNDIPT), a Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR), a Camerei Franceze de Comerț și Industrie din România (CCIFR), a Inspectoratului Şcolar Buzău și Centrului Cultural Francofon din Buzău este cea de-a 8-a ediție a întîlnirilor franco-române și are ca scop identificarea soluțiilor care să contribuie la îmbunătățirea infrastructurii educaționale specializate în scopul atragerii unui număr mai mare de tineri români înspre învățământul dual și meseriile din turism.
Proiectul bilateral Întîlnirile franco-române pentru turism: învățarea limbilor străine și formarea în meseriile turismului: un sector în plină schimbare, care se desfășoară pe întreg cuprinsul țării, în 2016 și 2017, este o platformă de reflecție comună asupra modului de organizare a învățămîntului profesional în Franța și în România. Documentul identifică nevoile de formare profesională și modalitățile de adaptare a ofertei de educaționale profesionale a unităților de învățămînt pentru a răspunde nevoilor actorilor economici și educativi. Mobilizînd experți din cele două țări, Întîlnirile au fost concepute ca un instrument de schimburi științifice și de cooperare în cadrul unor proiecte inovatoare de mobilitate și de parteneriat între instituții din domeniul viticol.