JOB FARA BAC ?
Absolvenţii de liceu care au picat bacalaureatul nu au prea multe alternative pentru perioada următoare. Ei pot fie să rămână acasă pentru a învăţa până la următorul examen şi să ceară şomaj de la stat, fie să-şi caute de muncă pentru a se putea întreţine. Cum şomajul este doar o soluţie temporară, iar indemnizaţia este aproape simbolică, probabil că mulţi absolvenţi vor pleca în căutarea unui job, măcar cu jumătate de normă.
De muncă se găseşte, mai ales că trei sferturi din posturile disponibile în prezent la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Buzau sunt pentru persoane fără studii superioare. Acum depinde şi cât de pretenţioşi sunt absolvenţii de liceu.
Cert este că, în încercarea de a încuraja patronii să angajeze tineri absolvenţi, statul le oferă acestora unele facilităţi. Aşa că ei ar putea avea întâietate la un interviu de angajare.
Astfel, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii, angajatorii primesc o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, adică 500 de lei. Pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal se dă o sumă egală cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării, adică 600 de lei, iar, pentru absolvenţii de învăţământ superior, statul dă o sumă egală cu 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, adică 750 de lei. De asemenea, angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap primesc, lunar, pentru fiecare absolvent, sumele prevăzute mai sus, dar pe o perioadă de 18 luni.
Totuşi, nu beneficiază de prevederile articolului respectiv angajatorii care au obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncă absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ, pentru absolvenţii din această categorie.