ISU, CINCI ORE CU PORTILE DESCHISE

Potrivit  Rezoluţiei nr. 64/200 din 21 decembrie 2009, adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, 13 octombrie este desemnată ,,Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale”.

 

În acest an s-au propus la nivel internaţional desfăşurarea de activităţi dedicate persoanelor vârstnice, care să ţină cont de necesităţile acestora, precum şi de contribuţia pe care o pot aduce pentru o mai bună planificare şi înţelegere a reducerii riscului la dezastre în cadrul comunităţii din care fac parte.

 

În acest context, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Neron Lupaşcu” al judeţului Buzău doreşte să susţină proiectul prin organizarea, în data de 13 octombrie, a unor activităţi cu tematică specifică, dedicate popularizării şi conştientizării populaţiei, cu privire la riscurile specifice judeţului nostru, reducerea lor, precum şi modul de comportare în diferite situaţii de urgenţă, astfel:

 

Organizarea şi desfăşurarea de acţiuni specifice de tipul „Ziua Porţilor Deschise”  atât la reşedinţa instituţiei din municipiul Buzău, cât şi la sediile subunităţilor de intervenţie din judeţ (Detaşamentul de Pompieri Râmnicu Sărat, Garda de Intervenţie Mărunţişu, Punctele de Lucru Pietroasele şi Beceni) între orele 0900-1400.

 

 

În cadrul acestor acţiuni vor fi prezentate mijloacele de intervenţie în caz de dezastre naturale şi modul de folosire al acestora, precum şi tehnica de intervenţie cu care echipajele participă la misiunile de salvare.

De asemenea, în punctele de informare preventiva vor fi diseminate informaţii din domeniu, ce vor avea ca scop evidenţierea modul în care acţiunile de sensibilizare la nivel comunitar pot avea un impact mare în atenuarea unui dezastru.

 

În conformitate cu Planul anual de pregătire în domeniu situaţiilor de urgenţă, specialiştii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ,,Neron Lupaşcu” desfăşoară în mod permanent activităţi educative şi exerciţii de pregătire la nivelul localităţilor, instituţiilor publice şi operatorilor economici din judeţ, dezvoltând astfel premizele pentru dobândirea unui comportament preventiv şi conştientizarea de către cetăţeni a posibilităţii manifestării unor tipuri de risc şi în comunităţile în care locuiesc.

 

Pe teritoriul judeţului nostru, riscurile naturale ce se pot manifesta sunt reprezentate de fenomene meteorologice periculoase ( furtuni, inundaţii, înzăpeziri, îngheţ, secetă, caniculă) şi de fenomene distructive de origine geologică (alunecări şi prăbuşiri de teren, cutremure de pământ).

 

Pentru diminuarea şi reducerea efectelor provocate de astfel de dezastre naturale, la nivelul inspectoratului sunt constituite echipe specializate de intervenţie, pe diferite tipuri de risc, care intervin atunci când situaţia o impune.

 

Totuşi, cetăţeanul rămâne cea mai importantă veriga în procesul de gestionare a situaţiilor de urgenţă, rolul său devenind unul major prin însuşirea şi aplicarea informaţiilor care vin din partea instituţiilor abilitate.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings