FRUSINA REVINE LA PRIMARIE ?

Pe zece martie se implineste o luna de cand primarita Frusina Ghinea nu a mai trecut pe la Primaria din Movila Banului. Nimeni nu stie ce se intampla, mai ales ca primarita este imprevizibila in tot ceea ce face. In fapt, ostilitatile s-au derulat dupa cum urmeaza.

Pe 28 noiembrie 2014, Consiliul Local Movila Banului a adoptat, cu unanimitate de voturi, o hotărâre privind inițierea unui referendum local pentru demiterea primarului Frusina Ghinea, căreia i-au reproșat că a renunțat la o finanțare europeană pentru reabilitarea a două școli din comună. Imediat dupa sedinta, Frusina Ghinea a avut o discutie cu Romica Moise-seful PSD din comuna si cu viceprimarul din comuna. Atunci, Frusina a promis ca va depune actele pentru pensionare, iar in momentul in care va primi decizia, va demisiona din functia de primar. In acest fel, demersurile privind organizarea referendumului erau stopate ,iar primarita parasea postul pe usa pe care intrase.

Pana la un moment dat, planul a decurs normal asa ca, primarul independent al comunei Movila Banului, Frusina Ghinea, a demisionat din funcție, decizia ei – motivată de probleme de sănătate – fiind adusă la cunoștința Consiliului Local și a Instituției Prefectului. Prefectura nu poate emite ordinul de încetare a mandatului primarului demisionar.

    ,, Și-a dat demisia, dar nu s-a emis ordinul de prefect. A făcut o solicitare către Consi­liul Local în care spune că demisionează din motive de sănătate. Ne-a a trimis și nouă o adresă, că a informat Consiliul Local. Însă, în continuare, potrivit legii, trebuia făcut un referat de către secretarul comunei, prin care să ni se aducă la cunoștință ce s-a întâmplat acolo, în vederea emiterii ordinului încetării de drept a mandatului înainte de termen. Am făcut vreo două adrese către ei, dar nu avem încă un răspuns, așteptăm adresa de la Primărie în vederea emiterii ordinului”, a spus prefectul de Buzău, Maria Buleandră.

Spuneam ca Frusina este o tipa imprevizibila si nu este exclus sa revina asupra demisiei. Spun asta pentru ca multe chestiuni raman incalcite dupa plecarea ei, iar in lipsa sa demersurile ar putea lua o intorsatura neasteptata.

In primul rand este vorba despre renuntarea la finantarea europeana pentru scoala din Movila Banului. Aici situatia este mai mult decat complicata si este de competenta DNA. Scoala cu pricina a fost reabilitata de o firma a lui Gigi Doloiu, firma care intre timp a fost inchisa. Reabilitarea a fost una facuta de ochii soacrei pentru ca banii au fost incasati, dar in scoala nu s-a invatat nici macar o ora. Lucrarea a fost una dintre cele mai proaste in materie de constructii: acoperisul a ruginit dupa prima ploaie, iar izolarea termica a peretilor picat de parca era bolnava de “lepra”.  Legat de reabilitarea scolii de la Movila Banului exista o serie de plangeri catre forurile indrituite. Mai sunt plangeri facute si pentru blocarea si neplata unor lucrari. Sunt firme blocate din cauza esuarii medierilor si mai ales a sistemului de lucru al primaritei pensionare care a jucat alba neagra pentru comuna.

In al doilea rand, putem vorbi despre nuanta politica a operatiunii. Frusina Ghinea a fost membra PD-L, chiar vicepresedinte la nivel judetean, In toamna, cand toti primarii erau atrasi de mirajul pesedist, Frusinica a incercat sa intre in PSD, insa a fost refuzata categoric. Pentru a se alinia politicii generale, primarita a devenit independenta. Intre timp, lucrurile s-au schimbat, iar puterea este pe cale sa capete alta turnura. In atari conditii, se intrevede o revenire asupra demisiei din partea primaritei, dar si o intrare la noul PNL, formatiune avida dupa primari. Nu cred ca Cezar Preda, co-presedinte PNL Buzau, a stat cu mainile in san si nu a purtat mai multe discutii cu Frusina Ghinea. Nu putea sa lase un primar sa-i scape din curte. Cred ca a avut si putere de convingere …

Cam astea ar fi parte dintre argumente care ma fac sa cred ca Frusina Ghinea  isi va “baga picioarele in ea de demisie” si va ramane in primar cel putin pana la vara!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings