Duminica a X-a dupa Rusalii
Corneliu si cei din casa lui au atras harul Duhului numai prin credinta lor. Elisei a inviat pe cel mort aruncat in groapa unde era el, iar mortul a inviat numai prin puterea sfantului. Din aceasta cauza tanarul lunatic din Sfanta Evanghelie de astazi nu a fost vindecat de ucenicii Mantuitorului: “l-am adus la ucenicii Tai si n-au putut sa-l vindece” (Matei 17, 16). Dar Iisus scoate ucenicii de sub vina pe care o aduce tatal copilului si spune: “O, neam necredincios si indaratnic! Pana cand voi fi cu voi” (Matei 17, 17). Dar aceste cuvinte erau adresate tuturor iudeilor, nu numai parintelui copilului. Caci nu din vina ucenicilor nu s-a vindecat, ci pentru ca ei, iudeii, erau neincrezatori, lipsiti de speranta.
Daca Iisus nu ar fi spus aceste cuvinte, iudeii si-ar fi pierdut de tot credinta si s-ar fi ispitit mai mult decat erau in acel moment. Apoi intreaba de cata vreme este acel copil in suferinta, iar cand tatal lui I-a spus ca din pruncie, atunci suspiciunea care era asupra ucenicilor se risipeste, caci: “ acel neam de demoni nu iese decat cu post si cu rugaciune” (Matei 17, 21).
“Daca poti sa crezi toate sunt cu putinta celui ce crede” (Marcu 9, 23), adica Mantuitorul poate face tot ce vrea numai daca omul este pregatit si vrea din adancul sufletului, cu toata dorinta si credinta sa, caci: “daca aveti credinta cat un graunte de mustar si veti zice muntelui acestuia <muta-te>, se va muta si nimic nu va fi cu neputinta” (Matei 17, 20). Daca este sa ne intrebam ce munti au mutat apostolii, atunci raspunsul ar fi acela ca au facut minuni de zeci de ori mai amri si au inviat nenumarati morti. De astfel nici nu este acelasi lucru de a muta un munte sau a indeparta moartea dintr-un trup. Sunt sfinti mult mai mici ca apostolii care au mutat si muntii daca a fost nevoie.
Hristos vorbeste de credinta in minuni si aminte de graunte;e de mustar, ca sa arate cat de mare este puterea credintei. Grauntele de mustar este mic de tot, dar are o putere mai mare decat toate semintele. Hirstos da deci ca pilda grauntele de mustar pentru a arata ca cea mai mica credinta adevarata poate face mult. Si nu s-a marginit numai la atat, ci a adaugat ca si muntii ii poate muta credinta, dar mai si adauga: “nimic nu va mai fi cu neputinta”. Aici se admira filosofia ucenicilor si puterea Duhului. Filosofia ucenicilor pentru ca nu si-au ascuns slabiciunea; iar puterea Duhului, ca pe cei care nu aveau credinta nici cat grauntele de mustar, Sfantul Duh i-a urcat incetul cu incetul atat de sus, incat a izvorat din ei credinta bogata ca raurile si izvoarele
Mihail Neicu