Deschisul cartii

Deschiderea Cartii“, adica deschiderea Evangheliei, a Psaltirii sau a Pidalionului (Sfintele canoane ale Bisericii) cu intentia de a ghici viitorul, constituie un ritual condamnat de Biserica Ortodoxa, fiind considerata la fel de periculoasa ca vrajitoria si ghicitul. Evanghelia reprezintă vestea cea buna a mantuirii, adusa lumii de către Domnul Iisus Hristos. Aici gasim invataura Sa, Cuvantul lui Dumnezeu, iar nicidecum felurite previziuni, care de care mai hilare ori inselatoare. „Savarsitorii” acestei randuieli improvizate si paguboase sunt preotii pusi pe capatuiala, fara frica sau respect fata de Cuvantul lui Dumnezeu, dornici de a scoate bani cu orice pret, din orice, profitand de slabiciunea unor credinciosi de a-si cunoaste viitorul. Orice pagina ai deschide din cartea de cult a Evangheliei, nu gasesti scrise decat invataturile Domnului. Din ele, „iscusitii” cititori incearca sa interpreteze in mod arbitrar anumite pasaje, intamplari relatate de slova dumnezeiasca sau chiar, ridicol!, culoarea scrisului, negru, rosu etc.

Cand vrei sa savarsesti un rau, ai un aliat de nadejde: diavolul”. Unii din acesti „prezicatori” se lasă „inspirati” de puterea limitata a duhurilor necurate tocmai ca sa castige increderea omului venit la el spre a-si rezolva problemele. Insa, din pacate, ei uita ce a hotarat Dumnezeu odinioara pentru regele evreilor, Saul, cand a mers la vrajitoarea din Endor (I Regi, 28), pregatindu-si astfel osanda de veci. Se stie ca diavolii nu au nici o putere de a vindeca pe cineva, de a descoperi pagube, sau pe raufacatori. Ei nu pot niciodata sa faca minuni adevarate, ci numai cu naluciri mincinoase insala pe cei necredinciosi ori slabi in credinta. Acest adevar ni-l arată Sfantul Ioan Gura de Aur, zicand: ,,Nu vezi cum diavolii n-au putut sa vindece nici chiar pe vrajitorii si fermecatorii care le slujeau lor? Daca dracii se silesc sa te izgoneasca pe tine din Imparaţia lui Dumnezeu, cum te vor izbavi de boli? Acestea sunt rasuri si basme. Deci nu te amagi, crestine, ca niciodata lupul nu se poate face oaie, nici diavolul nu se face candva doctor. Deci, noi cand ne imbolnavim sau avem necazuri, sau suntem nedreptatiti, sau avem pagube, sau feciori de casatorit, sau alte greutati in familie, sa nu mai alergam la ajutorul diavolului si al slugilor lui, care sunt vrajitorii si ghicitorii, ci la biserica sa alergam si la preoti, la rugaciune si la post si indata ne va ajuta Dumnezeu”.

Cu adevarat este trist ca unii dintre cei care trebuie sa se dovedeasca fideli slujitori ai Domnului, luptand cu toata fermitatea pentru starpirea practicilor magiei si fermecatoriei, devin ei însisi aidoma vrajitorilor ori ghicitorilor. Unde mai pui ca Biserica ii canoniseste cu mare asprime pe cei ce se dedau la asemenea practici oculte. Foarte aspru ii pedepseste pe vrajitori Sfantul Vasile cel Mare. Canonul 72 spune asa: „Cel ce se da vrajitorilor, sau unora ca acestora, se va canonisi cu canonul ucigasilor. Ei sunt opriti de cele sfinte de la 10 la 20 de ani”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings