Deputat Marcel Ciolacu: Programul de guvernare al PSD-ALDE produce primele rezultate pozitive
Performanța economică a guvernării PSD-ALDE este rezultatul aplicării măsurilor promise în campania electorală și incluse în programul de guvernare precum majorarea salariului minim, creșterea salariilor din sănătate, educație și administrație, eliminarea celor 102 taxe parafiscale, reducerea TVA de la 20% la 19%, reducerea accizelor cu 18%-20%, eliminarea impozitului pe construcțiile speciale, eliminarea impozitului pe transferul proprietăților cu valoare mai mică de 450.000 lei, eliminarea CASS aplicată tuturor pensiilor.
O contribuție majoră la performanța economică a țării a avut-o acordarea la timp a subvențiilor în agricultură, de peste 2,2 miliarde euro – cu peste 750% mai mult decât subvențiile agricole acordate în primul trimestru al anului trecut.
Toate acestea au fost confirmate de Institutul Național de Statistică, care a anunţat creșterea PIB-ului în primul trimestru al anului cu 5,7 % față de aceeași perioadă a anului trecut, fiind totodată cea mai mare din Uniunea Europeană, atât față de trimestrul precedent, cât și față de aceeași perioadă a anului trecut.
Este important de menționat că această creștere economică s-a simțit în buzunarul cetățenilor. În acest trimestru au avut loc majorări consistente de pensii și salarii și reduceri sau eliminări de taxe și impozite. În același timp, România a avut cea mai mică inflație din Uniunea Europeană. Asta înseamnă creșterea reală a nivelului de trai din România, nu doar pe hârtie, ci una care se simte în mod real în buzunarele cetățenilor.
Aș vrea totodată să adaug câteva detalii despre cele mai importante proiecte de lege votate de PSD zilele trecute.
În primul rând proiectul de lege care pune în aplicare și susține mai multe amendamente la Ordonanța Guvernului nr. 2 din 2017, fapt ce va aduce de la 1 iunie creșteri salariale pentru anumite categorii profesionale, care nu au beneficiat până acum de nicio majorare.
Printre acestea se numără și personalul militar, polițiștii, funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciarelor, medicii militari din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, indiferent de funcția pe care sunt încadrați. Aceștia pot opta în locul soldei de funcție sau salariului de funcție, gradațiilor și soldei salariului de comandă după caz, pentru salariu de bază stabilit pentru o funcție echivalentă potrivit prevederilor din familia ocupațională “Sănătate”, la care se adaugă solda de grad sau salariul gradului profesional deținut. Ajutorul la trecerea în rezervă sau în retragere ori la încetarea raporturilor de serviciu, pensia și alte drepturi specifice care se acordă potrivit legii personalului menționat se stabilesc în raport cu soldele, salariile lunare brute cuvenite în calitate de personal militar, polițist, funcționar public cu statut special din sistemul administrației penitenciarelor corespunzătoare funcțiilor încadrate potrivit legii.
Cât despre Legea privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie, Camera Deputaţilor a adoptat marţi acest proiect, potrivit căruia prețurile asigurării obligatorii se vor baza pe un tarif de referință calculat de ASF şi nu vor mai fi fixate prin lege. Totodată, au fost plafonate cheltuielile administrative ale asigurătorilor la procentul de 25%. O modificare importantă adusă de lege se referă la introducerea sistemului de decontare directă, care va avea loc între asigurătorii şoferilor implicaţi într-un eventual accident. S-au înăsprit și pedepsele pentru service-uri în cazul în care folosesc piese contrafăcute sau neomologate, fapta devenind infracţiune sancţionată cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
Grupul parlamentar al PSD a elaborat acest proiect ţinând cont în principal de prevederile directivelor europene în materie, de propunerile formulate de asociaţiile profesionale şi patronale ale asigurătorilor şi transportatorilor auto, precum şi de experienţa altor state membre UE în ceea ce priveşte reglementarea acestei asigurări.
De asemenea, încă un punct din programul cu care PSD a câştigat alegerile din 11 decembrie 2016 a devenit realitate. Alături de colegii mei din Camera Deputaţilor am adoptat proiectul de Lege pentru aprobarea Programului carne de porc din fermele româneşti, act normativ care stabileşte cadrul juridic pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat, astfel încât producătorii din sectorul creşterii porcinelor să depăşească dificultăţile pe care le întâmpină şi să reuşească să menţină cel puţin nivelului actual de producţie.
Această subvenţie urmează a se acorda prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, producătorilor de carne de porc, persoane juridice sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, şi se va implementa după primirea deciziei Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat.
Totodată, legea reglementează şi durata programului, beneficiarii, condiţiile de înscriere în program şi modalitatea de acordare a ajutorului de stat. Programul carne de porc din fermele românești se desfășoară pe perioada 2017 – 2020. Ajutorul de stat se va da sub forma unor pachete de sprijin, valoarea pentru un pachet fiind echivalentul a 10.000 de euro pentru porcii grași care se livrează și se clasifică în abatoare autorizate. În cadrul Programului carne de porc din fermele românești, un producător poate beneficia de ajutor de stat pentru minimum un pachet și maximum 250 de pachete de sprijin/an/beneficiar.
Și, nu în ultimul rând, am votat săptămâna aceasta pentru modificarea şi completarea Legii nr.171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice.
Toate amenzile și sancțiunile privind tăierile ilegale au rămas precum au fost propuse inițial, la un nivel ridicat. Au fost diminuate doar o parte dintre amenzile administrative, pentru că unele erau disproporționate și, prin aplicarea lor, de cele mai multe ori se risca chiar blocarea activității.
Ca ultimă mențiune, pentru că este un subiect de mare actualitate, aș vrea să adaug câteva cuvinte despre Legea salarizării unitare. Aceasta este în plin proces de dezbatere în Parlament și se lucrează intens la nivelul comisiilor. Orice lege este perfectibilă, iar Ministrul Muncii, doamna Olguța Vasilescu, a subliniat în repetate rânduri că legea poate fi îmbunătățită prin dezbaterile parlamentare.
Este una dintre cele mai importante dar și mai complexe legi, care reglementează și pune ordine în întreg sistemul național de salarizare. Aduce o ierarhizare firească și încearcă să rezolve și să asigure recunoașterea valorii și a muncii fiecăruia, de o manieră cât mai echitabilă, fără a produce dezechilibre bugetare structurale și în limitele resurselor financiare existente și realist prognozate.
Evident că sunt și nemulțumiri, în limita posibilului se vor căuta soluții echitabile de rezolvare a acestora. Dar trebuie să fim conștienți că niciodată nu se vor rezolva toate problemele.
Cel mai important e că nimeni nu va pierde la salariu, cu excepția bugetarilor de lux, care astăzi câștigă mai mult decât președintele României.
Legea salarizării pune ordine și în acordarea sporurilor, unde s-au făcut multe abuzuri de-a lungul timpului. Mulți dintre cei care protestează acum sunt nemulțumiți că se limitează sporurile. Dar nu e normal ca sporurile să fie de același nivel sau chiar mai mari ca salariile. O cotă de 30% din cheltuielile de personal pentru sporuri și bonusuri este rezonabilă pentru orice instituție.
Ceea ce v-am relatat în acest articol reprezintă doar un mic segment din activitatea întreprinsă de parlamentarii PSD de Buzău, ca parte a legislativului. La finalul acestei prime sesiuni parlamentare vom prezenta buzoienilor toate iniţiativele legislative depuse de noi, mai ales cele care au impact direct asupra urbei noastre.
Ca şi scurtă concluzie, este evident că programul de guvernare PSD-ALDE produce rezultate extrem de bune, dovedind încă o dată că majoritatea criticilor au fost partizane şi nefondate.