COSTESTI, COMUNA CU STAPAN FARA STAPANI !

Dedicatie pentru institutiile statului

Situata in campia Buzau-Calmatui, comuna Costesti se afla in vecinatatea municipiului Buzau de care este legat prin DN 2 E 85. Pe raza comunei, in zona localitatii Spataru, se afla padurea Frasinu, ramasita a codrilor Vlasiei. Tot de aici izvoraste si Calmatuiul, rau de campie ce se revarsa in fluviul Dunarea.

   Reversul istoriei

Calmatuiul este inclus, de istorici si cercetatori, printre misterele din Tinutul Buzaului fiind vorba despre existenta unor cursuri de apa subterane. In literatura populara exista legenda conform careia, in timpuri indepartate, albia Calmatuiului ar fi fost albia Buzaului, cei doi frati, Calmatuiul si Musaiosul (Buzaul de azi) despartindu-se dupa o cearta..

   Codrii Vlăsiei a fost denumirea pădurilor care acopereau odinioară o vastă regiune din sudul României. Pădurea are o istorie bogată, în Evul Mediu fiind date multe lupte în zona codrilor. Astfel, în 1456Vlad Țepeș și-a învins potrivnicul Vladislav Dan la Târgșor, pe un câmp de luptă de la marginea Codrilor Vlăsiei. Tot aici, Vlad Țepeș a înfrânt armata otomană care venise să-l detroneze și tot în această pădure boieri complotiști l-au asasinat pe domn. Codrul a fost adăpost al multor proscriși sau răsculați, de la tâlharii și hoții de drumul mare până la haiduci care, prin faptele lor, au intrat în folclorul românesc. Expresia “Codrul e frate cu românul” își are cel mai probabil originea în perioada în care pădurile erau refugiul din fața năvălirilor străine, a abuzurilor boierilor, sau deveniseră ascunzătoarea haiducilor.

 

Cea mai mare parte a pădurii Spătaru a fost deținută pe vremuri de doctorul Constantin Anghelescu parlamentar și ambasador plenipotențiar al României la Washington și de primarul Gheorghe Stambuliu. Pădurea Spătaru, care, împreună cu Pădurea Crâng, a făcut parte din Codrii Vlăsiei, se află la o distanță de șapte kilometri de municipiul reședință de județ, în imediata vecinătate a DN2 E85, supranumit „drumul crucilor„.

 

DE LA CONSTANTIN ANGHELESCU…LA CONSTANTIN MOISE

Dupa 540 de ani de ani de la luptele din 1456 , fostul camp de lupta si de refugiu si-a recapatat destinatia de odinioara: camp de lupta si de refugiu.

De 20 de ani, adica de cinci mandate, comuna Costesti se afla sub bagheta primarului Constantin Moise.     La inceputul primului mandat, in vara nului 2000, multi nu-i dadeau prea multe sanse de izbanda. Si asta plecand de la faptul ca primarul era un fost tractorist ce s-a remarcase aparand buturile echipei de fotbal Soimii Costesti. Insa, scepticii s-au inselat, primarul fiind mult mai subtil decat se credea, aplicand fara tagada expresia de sorginte autohtona “Codrul e frate cu românul” .

Un exemplu poate ramanea in analele smecheriilor de primar. Era dupa alegerile din 2012. Un locuitor din Satul fara nume se tot rugase de primar sa-i monteze o lampa de iluminat pe stalpul din fata locuintei. Rugamintile au ramas doar la stadiul de rugaminti. Cum la respectivele alegeri omul nostru a fost ales consilier local, situatia s-a schimbat… Cu doua zile inainte de sedinta de constituire a noului consiliu local, seara s-a aprins lumina si la stalpul incarcat de rugaminti. Numai ca, dupa prima sedinta de consiliu, noul consilier nu a ridicat mana dupa vrerea primarului Moise. Seara, lampa de pe stalp disparuse, fiind demontata de electricianul comunei din dispozitia primarului Moise.

Dupa anul 2000, comuna Costesti a cunoscut o ampla dezvoltare imobiliara. Locul defrisat, atunci saraturat, dintre Padurea Spataru si DN 2 E 85, a devenit o atractie pentru multi buzoieni dornici sa se rupa de municipiul ce urma sa devina „oras deschis”. De la oameni simpli, la afaceristi si politicieni, au devenit locuitori ai comunei Costesti. Circa 300 de case s-au construit in Satul fara nume. Eu ii spun Satul fara nume in ciuda faptului ca in buletinele noilor locuitori este trecut Satul Spataru.

Cei care se deplaseaza pe DN 2 E 85 in directia Bucuresti, pot observa faptul ca imediat dupa stalpii cu transformatoare( locul preferat de amplasare a radarelor) , straluceste indicatorul care indica terminarea satului Spataru si implicit terminarea restrictiilor legate de viteza de circulatie a autovehiculelor. Cei care vin dinspre Bucuresti spre Buzau, inainte cu trei stalpi de iluminat de locul de amplasare a radarelor se afla indicatarul care ne indica faptul ca se intra in satul Spataru.

Intre Spataru si Costesti nu exista niciun indicator care sa indice prezenta a 300 de case in

Satul fara nume.

 Daca indicatorul de la iesire din satul Spataru era mutat, cum era legal, la in zona de terminare a constructiilor, multe accidente ar fi putut fi evitate, iar numarul deceselor din zona Satului fara nume ar fi tins spre zero.

De ce nu s-au asezat semnele acolo unde spune legea?

 In ciuda faptului ca problema mutarii semnelor de delimitare a satului Spataru a fost ridicata in mai multe sedinte de consiliu local, cel putin din 2012 incoace, nu s-a facut absolut nimic. Unii arata cu degetul catre primarul Moise…

 

„Codrii Vlasiei”

 

Dupa accidentul de saptamana trecuta…au inceput sa se agite mai toata lumea, mai ales ca cei o mie de locuitori din Satul fara nume au luat cu asalt sediul Primariei Costesti. Primarul Moise, suparat ca nu a reusit sa-si impuna fiul drept predecesor la carma comunei, l-a scos la bataie pe viceprimarul Nicolae Gioaba. Nimeni altul decat omul care l-a ajutat pe Moise sa ascunda gunoiul sub presurile PRIMARIEI. Asa ca, venit in fata protestatarilor, vicele a spus ca Moise este istorie si el va fi cel care preia fraiele Primariei in urmatorul mandat. Mare greseala de precampanie… Vicele trebuia sa vina in fata protestatarilor si sa demonstreze cate adrese a facut catre Comisia care se ocupa de amplasarea semnelor de circulatie si a limitelor de localitati, catre Prefectura Buzau, catre Consiliul Judetean Buzau, catre CNAIR etc. Daca existau astfel de adrese, poate ca ar fi vorbit. Daca drumul paralel cu DN 2 E 85 nu era amenajat pana la locuinta vicelui si iluminat precum in Dubai, poate ca ar fi avut mai multe de spus… Mai mult, cand s-a amenajat acel drum, nu a observat domnul vice ca intre iesirile spre DN 2 exista diferente de nivel de 20-30 de centimetri ?

 

 “Codrul e frate cu românul” 

In ultimii ani au fost scrise mai multe articole referitoare la activitatea din Primaria Costesti. Singurele reactii au fost din partea impricinatilor, culmea, ajutati si de primarul din Gheraseni, reactii prin care asa zisii edili si-au aratat muschii si s-au debarasat de persoanele incomode.

Mistrele CalmatuiuluiDaca institutiile statului, in frunte cu onor Prefectura, ar fi facut un singur pas in aplicarea legii, in primul rand ar fi salvat viata a cel putin doua persoane ( exista o legatura intre cazul tanarului care s-a sinucis in lacul Marghiloman si comuna Costesti). Asta in primul rand. In al doilea rand puteam vorbi despre diminuarea substantiala a persoanelor, unele dintre ele bone de lux, platite din bani publici. In al treilea rand, vorbeam de eliminarea din sistem a unor persoane acuzate de violenta domestica in interiorul Primariei, persoane aflate sub aripa lui Moise. Exemple sunt cu sutele, insa ma intreb daca mai asculta cineva? Mai intervine cineva in apararea drepturilor satenilor din Costesti?

 

P.S.1. Poate cineva sa ne spuna cum au ajuns copiii capilor din Primaria Costesti in institutii ale statului pe niste posturi bine platite ?

P.S. 2. Exista in comuna „case conspirative”, colorate diferit, unde o data la patru ani „locuiesc” sute de persoane ?

 

Titi Petre

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings